Merkez Bankası enflasyon tahminini arttırarak herkesi şaşırttı. Hatırlarsak 2023’ün son raporunda 2024 enflasyon rakamları % 36 olarak açıklanmıştı buna binaen 8 Şubat’ta açıklanan raporda bu fikir korunmuştu. 9 Mayıs’ta açıklanan raporda ise iki puan artırılarak enflasyon tahmini %36’dan %38’e çıkarıldı, her ne kadar arttırılmış olsa da piyasa ve hane halkının beklentilerin altında kalmış oluyor. Koç Üniversitesinin yaptırdığı araştırmaya göre hane halkı enflasyon beklentisi %96 civarındadır. Ancak buna rağmen %38 açıklaması biraz iyimser görünmektedir. Zaten Merkez Bankası’nın açıkladığı hedeflerin çoğu değişkenlik göstermektedir; kısacası tahminden ibarettir. O zaman şu soruyu sormak gerekir “Merkez Bankası enflasyon hedefini neden yükseltti?” Temel sebep yılbaşından bugüne kadar ekonomik dinamiklerin %36 lık enflasyon beklentisinden uzak kalmasındandır o yüzden yüzde ikilik artış yapma yoluna gitmişlerdir. Bu da Merkez Bankası’nın attığı doğru bir adım olarak yorumlanabilir. Yüzde ikilik artış demek ana eğilimde bir bozulmanın olması anlamına geliyor yani ürün ve hizmet fiyatlarının beklentinin üstünde yükselmesidir. diğer bir konuda gıda fiyatlarının beklentinin üstünde seyretmesidir.
Peki Merkez Bankası nasıl bir yol izleyecek ?

Merkez Bankası başkanı Sayın Karahan yakın bir dönemde faiz artışı beklenmemesi gerektiğini belirtmiştir. Kamuda sıkılaşma yani tasarruf, maaşlar da artışa gidilmemesi, enflasyonu tetikleyecek vergi artışlarından kaçınılacak gibi konulardan bahsetmiştir. Lakin Merkez Bankası başkanı Sayın Karahan eğer atılacak adımlar yetersiz kalırsa ek bir sıkılaşmaya daha gidileceğini söyledi.
Şahsıma göre böyle dönemlerde ekonomik koordinasyonlar olmazsa para politikasının enflasyon üzerinde etkisi az olur ama Türkiye’nin ekonomik verileri üzerinde daha maliyetli olacağı şüphesizdir.
Saygılarımla
Yorumlar kapalı.