featured
Tunnel of the mining of an underground mine. Lots of pipelines on the ceiling and rail track for trolleys.
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakırda Uzun Vadede Arz Talep Dengesi Bozulabilir 

Bakırda Uzun Vadede Arz Talep Dengesi Bozulabilir 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir bakır madenini keşif aşamasından üretim aşamasına getirmek, ortalama 16 yıldan fazla süren uzun bir süreç. Artan talebi göz önünde bulundurduğumuz da bakır madenin de bir arz şoku yaşanması muhtemel gözüküyor.

Bakıra olan talep değişen dünya dinamikleriyle bağlantılı olarak her geçen gün artıyor. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlar gibi temiz enerjiye geçişte önemli rol oynayan ve elektrik şebekelerinin genişletilmesindeki kritik rolü sayesinde bakırı uzun vade de en önemli sınai metallerden biri yapıyor.

Bakır fiyatları, kıtlık korkusu nedeniyle bu yıl yüzde 17 arttı ve yaşlanan madenlerin talebe ayak uydurmakta zorlanacağı tahmin ediliyor. Global arzın sıkılaştığına ilişkin tahminlerin, elektrikli araç ile elektrik şebekelerinde artan tüketimin ve en büyük kullanıcı Çin’deki talebin azaldığına ilişkin işaretlerle ton başına 10.000 doların üzerine çıktı. Ayrıca Şili ve Peru gibi en çok bakır üreten ülkeler grevler, protestolar ve azalan cevher kaliteleri gibi sorunlarla karşı karşıyayken, Ukrayna gibi bölgelerdeki jeopolitik gerilimler üretimi etkileyebilir.

Analistlere göre arz büyümesi durağanlaşıyor. Analistler 300.000 tonluk bir madende %10’luk bir getiri oranına ulaşmak için fiyatların ton başına 12.000 dolar civarında kalması gerektiği belirtilirken, bakır arzı ve talebi arasındaki makasın, daha sürdürülebilir bir ekonomiye geçişin etkisiyle 2050 yılına kadar genişleyeceği öngörülüyor. Ulaştırma sektöründeki bakır talebinin 2050 yılına kadar 11,1 kat, küresel elektrik şebekesinin genişletilmesiyle ise 4,8 kat artması bekleniyor. 2030 yılına kadar bakırda arz talep açığının 10 milyon tona ulaşması bekleniliyor.

Bakırda Uzun Vadede Arz Talep Dengesi Bozulabilir 
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.