Konut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz resmen açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı çekileceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış gibi nedenler sektörü olumsuz etkiledi. Peki uzmanlara konuta talep ne zaman artacak? Konut kredisi faizleri düşecek mi?
Türkiye’de son dönemde artan konut kredisi faiz oranları, diğer yatırım araçlarının getirisinin daha yüksek olması, büyük yatırım yapılarak alınan evin kirasının mevduat faizinin aylık getirisine oranla daha düşük kalması, kiracı-ev sahibi anlaşmazlığı, ikinci evini alacaklara evin değerinin sadece yüzde 22.5’i kadar konut kredisi çıkması gibi nedenlerle konuta olan talep geriledi.

ESKİ KONUTA TALEP DÜŞÜYOR
Eski konut almak isteyenlerin sayısı her geçen gün azalıyor. Artan deprem riski, evin kentsel dönüşüme girmesi halinde uzun süreli kiracılık dönemi, tadilat ve tamiratına harcanacak paralar nedeniyle eski konutlara ilgi her geçen gün azalıyor.
Konutlarda 2 Temmuz 2024 tarihine kadar kiralara yüzde 25 zam yapılması şartı devam ettiği için de kiracı-ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar da yatırım tercihlerini farklı alanlara yöneltti. Uzmanlar genel olarak yüzden 25 sınırının kalkacağını düşünüyor.
Aycan Fenercioğlu – Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı: “KREDİ MALİYETLERİNDE HAFİFLEME OLMA İHTİMALİ VAR”
“Konut piyasasındaki durgunluk, kredi faiz oranlarına ve inşaat maliyetlerine doğrudan bağlı. Kredi maliyetlerinde sene sonuna doğru bir hafifleme olma ihtimali var. 2025 itibariyle sektörde herkesin istediği hareketin yavaştan başlayacağını söyleyebiliriz. Markalı projeler bankalarla özel anlaşmalar çerçevesinde yüzde 2’lerle 10 yıla kadar kredi kullandırabiliyor ama genelde bankalardaki oranların yüzde 2’lere inmesi daha zaman alacaktır.

Didem Güneş – Ege Yapı GYO Genel Müdür: “YATIRIMCILAR MEVDUATA YÖNELDİ”
“Konut piyasasındaki durgunluğun ana nedeni faiz oranlarındaki yükseklik nedeniyle yatırımcıların mevduat faizine yönelmesi. Aslında, TÜİK’in açıkladığı güncel konut satış istatistiklerine baktığımızda bu yılın mart ayında gerçekleşen konut satış sayısı geçtiğimiz yılın mart ayında gerçekleşen konut satış sayısıyla aynı. Ancak, konut satış şekline baktığımızda ipotekli satışların payı geçen yıl mart ayında yüzde 24 iken bu yıl yüzde 12’ye gerilemiş durumda.
Haluk Sert – As Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: “YAZ AYLARINDA HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ”
“Konut piyasasının canlanması için enflasyonun düşüşe geçmesi ve dolarizasyonun azalması gerekiyor. Özellikle yaz aylarında bu hareketliliğin gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Düşük faizli konut kredisi beklemiyorum. Düşük faizli konut kredilerinin ortaya çıkması konusunda pek umutlu değilim.
Konut piyasasının geleceği konusunda umutluyum. Geçmiş yıllara baktığımızda, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve faizlerdeki yükselişler nedeniyle konut piyasasında durgunluklar yaşandı. Ancak, bu dönemlerin ardından genellikle hızlı bir toparlanma yaşandı. Şu anda, maliyetlerin artmasına rağmen konut fiyatlarında belirgin bir yükseliş görülmüyor, hatta bir miktar gerileme yaşanıyor. Bu durum, piyasanın dengelenmeye çalıştığını gösteriyor.
Kemal Alamo – Reportage Türkiye CEO: KONUT CAZİBE MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDECEK”
“Hem dünyanın farklı coğrafyalarında hem de Türkiye’de projeler hayata geçiren gayrimenkul geliştirici bir firma olarak, global ekonominin ve beraberinde Türk ekonomisinin yıl sonunda pozitif bir görünüme kavuşacağını öngörüyoruz. Bunun yanında, İstanbul her daim olduğu gibi yine konut piyasasının cazibe merkezi olmaya da devam edecek. Bu sebeple global ölçekte de farklı ülkelerden müşterilerimizin ilgisinin artmasını bekliyoruz. 2025 yılı ikinci çeyreğinden itibaren konut kredisi faizlerinde aşağıya doğru bir ivmenin oluşmasını ve krediye erişimin kolaylaştırılmasını bekliyoruz. Bu noktada hükümet tarafından uygulanan ekonomi politikalarının olumlu sonuç vereceğine inanıyoruz.
Özellikle deprem riski nedeniyle önemi daha da artan kentsel dönüşüm projelerinin sayısının artmasını bekliyoruz. Bunun yanında villa gibi lüks konut projelerine de talebin artacağını öngörüyoruz.
Merve Ertem Marangozoğlu – Lüks konut uzmanı: “KONUT YATIRIMLARI ERTELENİYOR”
“Konut sektöründe durgunluk dönemi başladı. Yüksek kredi faiz oranları en büyük etkileyici oluyor. 4-5 milyon lira bandındaki bir evi almak için yüzde 50’sini kredi kullanmak isteyenler 2.5 milyon liralık kredi için aylık 90-100 bin lira arasında ödeme yapması gerekiyor. 10 yıl üzerinden hesaplarsak masraflarıyla birlikte 11 milyonu aşkın geri ödeme oluşuyor. Başka bir deyişle 10 yılda 8.5 milyon lira faiz ödeniyor. Bu durumdan dolayı konut yatırımları erteleniyor. En basit getiri araçlarından olan mevduata 2.5 milyon lira yüzde 55 yıllık faiz oranıyla bir aylık olarak yatırılsa vergileri düşüldükten sonra 106 bin lira getiri sağlıyor. Kısa vadede de konut fiyatlarında yükseliş beklenmediği için yatırım yapmak isteyenler parasını farklı alanlarda değerlendiriyor.
Kaynak : ekonomim
Yorumlar kapalı.