Gürcistan parlamentosu, AB üyeliğine giden yolu tehlikeye atabilecek tartışmalı bir yabancı ajan yasasını kabul etti.
Yeni yasa, medya kuruluşları ve STK’ların, fonlarının en az yüzde 20’sini yurt dışından almaları durumunda yabancı ajan olarak kaydolmalarını zorunlu kılıyor ve uymayanlara ağır para cezaları uyguluyor.
Gürcistan’ın yönetim yetkilileri, “şeffaflık yasası” olarak adlandırdıkları yeni tedbirin, iç siyaseti etkilemeye yönelik dış girişimleri engelleyeceğini iddia ediyor.
Ancak eleştirmenler, bunun ifade özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlayabileceği ve Gürcistan’ın AB üyesi olma başvurusunu sabote edebileceği konusunda uyarıyor.
Brüksel defalarca Gürcü milletvekillerini yasayı bir kenara bırakıp “Avrupa yolunda kalmaya” çağırdı. Washington da benzer kaygıları dile getirdi.
AB, geçen Aralık ayında Gürcistan’a aday statüsü teklif ederken, Tiflis’in üyelik hedefinin ilerlemesi için temel politika tavsiyelerini uygulaması gerektiğini açıkça belirtmişti.
Yasanın kabulüne yanıt veren AB’nin dış politika şefi Josep Borrell, yasanın kabul edilmesinin ülkenin üyelik yolunu olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Kendisi yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği, Gürcistan Parlamentosu’nun, Başkan’ın yabancı nüfuzun şeffaflığına ilişkin yasaya ilişkin vetosunu geçersiz kılmaya ve Venedik Komisyonu’nun bu yasanın yürürlükten kaldırılması yönünde açık bir tavsiyeye yol açan ayrıntılı hukuki argümanlarını göz ardı etmeye karar vermesinden derin üzüntü duymaktadır.” dedi. .
“Gürcistanlı yetkilileri bu eğilimi tersine çevirmeye ve AB yoluna kararlı bir şekilde dönmeye çağırıyoruz. Dinamikleri değiştirmek için hâlâ zaman var, ancak yönetim yetkililerinin güçlü bir kararlılığa ihtiyacı var.”
Borrell, “AB ve üye devletleri bu gelişmelere tepki vermek için tüm seçenekleri değerlendiriyor” dedi.
Yasayı eleştirenler yasayı “Rus yasası” olarak adlandırdı çünkü bunun Kremlin’in siyasi muhalifleri hedef almak, ayrımcılık yapmak ve nihayetinde yasadışı ilan etmek için kabul ettiği benzer yasayı yansıttığını söylüyorlar.
Muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket, tasarıyı Gürcü Rüyası’nın ülkeyi Rusya’nın nüfuz alanına çekme çabalarının bir parçası olarak nitelendirirken, iddiayı şiddetle reddediyor.
Georgian Dream, Rusya’da servet sahibi olan eski başbakan ve milyarder Bidzina Ivanishvili tarafından kuruldu.
Tasarıyı eleştirenler arasında Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zourabichvili de yer alıyor. İki haftadan kısa bir süre önce, yabancı ajanlar yasasının “anayasamıza ve Avrupa standartlarımıza aykırı olduğu ve dolayısıyla Avrupa yolumuza engel teşkil ettiği” uyarısında bulunarak yasayı veto etmişti.
Ancak Pazartesi günü bir parlamento komitesi bu hamleyi geçersiz kılarak Salı günkü nihai onayın önünü açtı.
Yorumlar kapalı.