Faiz, vergi ve amortisman öncesi kazanç (EBITA), yatırımcılar tarafından kullanılan şirket karlılığının bir ölçüsüdür. Aynı iş kolundaki bir şirketi başka bir şirketle karşılaştırmak faydalıdır. Bazı durumlarda bir işletmenin değerine ilişkin daha doğru bir görünüm de sağlayabilir.
Başka bir benzer önlem, bu faktörler listesine amortismanı ekler. Bu, faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi kazançtır (FAVÖK). Bazı analistler FAVÖK ve FAVÖK’ü bir şirketin değerini, kazanç gücünü ve verimliliğini ölçmenin bir yolu olarak kullanıyor.
EBITA’yı Anlamak
EBITA, bir şirket tarafından bir raporlama dönemi için toplanan ve raporlanan finansal verilerden alınan bir ölçümdür.
Bazı analistler ve yatırımcılar bir şirketin EBITA’sının gerçek kazançlarının daha doğru bir temsili olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni, borçlu olunan vergileri, şirket borcunun faizini ve amortisman etkilerini (maddi olmayan bir varlığın maliyetinin yıllar boyunca silinmesine ilişkin muhasebe uygulaması) denklemden çıkarmasıdır.
EBİTA’ya Karşı EBİTDA (Amortisman Eklenen FAVÖK)
FAVÖK, hesaplamaya amortisman ekleyen FAVÖK kadar yaygın kullanılmamaktadır. Şirket muhasebesinde amortisman, şirketin maddi duran varlıklarının zaman içinde azalan değerinin kaydedilmesidir. Ekipman ve tesisler gibi varlıklardaki aşınma ve yıpranmayı hesaplamanın bir yoludur. Kamu hizmetleri, imalat ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren bazı şirketler, ekipman ve altyapı için önemli harcamalar gerektirir ve bu, defterlerine de yansıtılır.
Hem EBİTA hem de EBİTDA, bazı analistler tarafından bir şirketin faaliyet karlılığını ölçmek için kullanılıyor. Kârlılık, iş yapmanın olağan seyri boyunca elde edilen kazançlardır. Sermaye harcamaları ve finansman maliyetleri resmi kazanç toplamından çıkarılırsa şirketin karlılığı daha belirgin olabilir.
Ancak bazı endüstriler sabit varlıklara önemli yatırımlar yapılmasını gerektirir. Bu nedenle, varlık ağırlıklı sektörlerdeki şirketleri değerlendirmek için EBITA’yı kullanmak, bu varlıkların amortismanını göz ardı ederek şirketin karlılığını bozabilir. Bu durumda FAVÖK, faaliyet kârlılığının daha uygun bir ölçüsü olarak görülüyor.
Başka bir deyişle, rakamları çarpıtabilecek önemli miktarda sermaye harcaması olmayan şirketler için FAVÖK yerine FAVÖK ölçümü kullanılabilir.
EBİTA Hesaplama
FAVÖK’ün hesaplanması
Bir şirketin EBITA’sını hesaplamak için öncelikle şirketin vergi öncesi kazancını (EBT) belirlemeniz gerekir. Bu rakam şirketin gelir tablolarında ve diğer yatırımcı ilişkileri materyallerinde görünür ve varsa faiz ve amortisman masraflarını da eklersiniz. Yani formül şu:
FAVÖK = EBT + Faiz Giderleri + Amortisman Giderleri
Bir Şirketin EBİTA’sını Nerede Bulabilirsiniz?
Bir şirket bu ölçümü sağlamıyorsa (bunu yapmak için yasal bir zorunluluk yoktur), bunu firmanın mali tablolarına bakarak bulabilirsiniz. Gelir tablosunda kazanç, vergi ve faiz rakamlarını arayın; amortisman genellikle faaliyet karı notlarında veya nakit akış tablosunda bulunur. FAVÖK’ü hesaplamanın bir kısayolu, faiz ve vergi öncesi kazanç (EBIT) olarak da adlandırılan faaliyet kârıyla başlamak, ardından amortismanı geri eklemektir.
EBITA’dan Nasıl Faydalıdır?
EBITA, bazıları tarafından bir şirketin operasyonlarının ne kadar verimli olduğunun güvenilir bir göstergesi olarak görülüyor. Bazı analistler bunu karlılığı ölçmek için kullanıyor ancak bunu yapmak, hariç tutulan giderler nedeniyle yanıltıcı olabilir.
Faiz, vergi ve amortisman öncesi kazanç (EBITA), analistlerin bir şirketin verimliliğini, karlılığını ve değerini ölçmenin bir yoludur. Yararlı bir araç olsa da her zaman işletmenin mali durumunun doğru bir yansıması değildir.
Çoğu şirket, daha doğru bir mali tablo olan faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi kazançları (FAVÖK) kullanır; ancak bunları hariç tutarak gerçek kârlılığı gizlemesi nedeniyle aynı sınırlamalara da sahiptir.
Yorumlar kapalı.