featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Arbitraj Nedir?

Arbitraj Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arbitraj, bir menkul değerin fiyatındaki küçük farklılıklardan kar elde etmek amacıyla aynı veya benzer varlığın farklı piyasalarda eşzamanlı olarak alınıp satılmasıdır. Aynı veya benzer finansal araçların farklı piyasalarda veya farklı şekillerdeki fiyatlarındaki kısa süreli değişikliklerden yararlanır.

Arbitraj, piyasa verimsizliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve hem bu verimsizliklerden yararlanır hem de bunları çözer.

Arbitrajı Anlamak

Arbitraj, herhangi bir emtia, hisse senedi veya para biriminin belirli bir piyasada belirli bir fiyattan satın alınıp aynı anda başka bir piyasada daha yüksek bir fiyattan satılması durumunda kullanılabilir. Bu durum işlem yapan için risksiz bir kâr fırsatı yaratıyor.

Arbitraj, fiyatların uzun süreler boyunca gerçeğe uygun değerden önemli ölçüde sapmamasını sağlayacak bir mekanizma sağlar. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte piyasadaki fiyatlama hatalarından kâr elde etmek son derece zor hale geldi. Birçok tüccar, benzer finansal araçlardaki dalgalanmaları izlemek için ayarlanmış bilgisayarlı ticaret sistemlerine sahiptir. Verimsiz fiyatlandırma kurulumlarına genellikle hızlı bir şekilde müdahale edilir ve fırsat genellikle birkaç saniye içinde ortadan kaldırılır.

Arbitraj Örnekleri

Basit bir arbitraj örneği olarak şunu düşünün: X Şirketinin hisseleri New York Menkul Kıymetler Borsası’nda (NYSE) 20 dolardan işlem görürken, aynı anda Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda (LSE) 20,05 dolardan işlem görüyor. .

Bir tüccar NYSE’den hisse satın alabilir ve aynı hisseleri LSE’de hemen satarak hisse başına 5 sent kar elde edebilir.

Tüccar, NYSE’deki uzmanların X Şirketinin hisselerinin stokları bitene kadar veya NYSE veya LSE’deki uzmanlar fırsatı ortadan kaldıracak şekilde fiyatlarını ayarlayana kadar bu arbitrajdan yararlanmaya devam edebilir.

Daha Karmaşık Bir Arbitraj Örneği

Üçgen arbitrajın kullanıldığı Forex veya döviz piyasalarında daha zor bir örnek bulunabilir. Bu durumda, işlem yapan bir para birimini diğerine çevirir, ikinci para birimini üçüncü bir bankaya çevirir ve son olarak üçüncü para birimini orijinal para birimine geri çevirir.

1 milyon dolarınız olduğunu ve size şu döviz kurlarının verildiğini varsayalım: USD/EUR = 1,1586, EUR/GBP = 1,4600 ve USD/GBP = 1,6939.

Bu döviz kurlarıyla arbitraj fırsatı var:

Euro satın almak için dolar sat: 1 milyon $ ÷ 1,1586 = 863.110 Euro
Euro’yu pound karşılığında sat: 863.100 Euro ÷ 1.4600 = 591.171 £
Dolar karşılığında pound satmak: 591.171 £ × 1,6939 = 1.001.384 $
İlk yatırımı nihai tutardan çıkarın: 1.001.384 $ – 1.000.000 $ = 1.384 $
Bu işlemlerden 1.384$ tutarında arbitraj kârı elde edersiniz (işlem maliyeti veya vergi olmadığı varsayılarak).

Arbitraj Nasıl Çalışır?

Arbitraj, iki veya daha fazla piyasadaki aynı veya benzer varlıklar arasındaki küçük fiyat farklılıklarından yararlanan ticarettir. Arbitraj tüccarı, iki fiyat arasındaki farkı cebe indirmek için varlığı bir piyasadan alır ve aynı anda diğer piyasada satar. Bu senaryoda daha karmaşık varyasyonlar da mevcut ancak hepsi piyasadaki “verimsizliklerin” belirlenmesine bağlı.

Arbitrajcılar genellikle büyük finansal kuruluşlar adına çalışırlar. Genellikle önemli miktarda paranın alım satımını içerir ve sunduğu anlık fırsatlar yalnızca son derece gelişmiş yazılımlarla belirlenebilir ve bunlara göre harekete geçilebilir.

Bazı Arbitraj Örnekleri Nelerdir?

Arbitrajın standart tanımı, fiyatlarındaki dakikadan dakikaya kaçınılmaz farklılıklardan kar elde etmek için birden fazla piyasada hisse senedi, emtia veya para birimi hisselerinin alınıp satılmasını içerir.

Ancak “arbitraj” terimi bazen diğer ticari faaliyetleri tanımlamak için de kullanılır. Açıklanan veya beklenen bir birleşme öncesinde şirketlerdeki hisselerin satın alınmasını içeren birleşme arbitrajı, hedge fonu yatırımcıları arasında popüler olan stratejilerden biridir.

Arbitraj Neden Önemlidir?

Arbitraj tacirleri kar elde etme sürecinde finansal piyasaların verimliliğini arttırır. Alıp sattıkça aynı veya benzer varlıklar arasındaki fiyat farkları daralır. Düşük fiyatlı varlıklara teklif verilirken, yüksek fiyatlı varlıklar satılıyor. Bu şekilde arbitraj, piyasanın fiyatlamasındaki verimsizlikleri çözer ve piyasaya likidite katar.

Arbitraj Nedir?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.