featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ‘Günün Yorumu’ – “Üçüncü Haftayı da Düşerek Kapattık”

Nurdan Şahin ‘Günün Yorumu’ – “Üçüncü Haftayı da Düşerek Kapattık”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa dün vergi belirsizliğinin gölgesinde dalgalı bir seyir izlemişti. Hafta başından beri isimsiz kaynakların konuyla ilgili beyanları endeksin seyrini negatif yönde etkilemeye devam etti. Çarşamba günü kapanışa doğru Mehmet Şimşek’ten gelen açıklamayla bir nebze rahatlayan BİST100 perşembe gününe alıcılı başlasa da hafta genelinde risk iştahı zayıf seyretti. İşlem hacmi üzerinden alınması planlanan verginin oranıyla ilgili spekülasyonlar ve cuma günü öğleden sonra ABD’ den beklentinin çok üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisiyle birlikte 3. Haftayı da düşerek kapattık.

21 Mayıs’ta endeksin 11 bin zirvesinden dönüşle başlayan bir düşen kanalımız var kanalın üst bandı o tarihten beri kırılamıyor. Haftayı bankacılık ağırlıklı olmak üzere genele yayılan satış baskısıyla tamamladık. Düşen kanalın alt bandı şimdilik 10136’ dan geçiyor, hafta kapanışı da buraya yakın gerçekleşti. Salı dahil 4 işlem günüdür endeks 20 günlük ortalamasının altında seyrediyor. Elimizde, teknik açıdan düşüşte zayıflayan işlem hacmi, diplere yaklaşmış indikatörler, trend desteğine gerilemiş endeks var. Küçük bir tepkiyle haftaya 10350- 10380 puan deneyebiliriz kalıcı bir yükselişten bahsetmek için henüz çok erken.

Borsa İstanbul, yılbaşından beri bankalar ve bazı holdingler dışında yatırımcısını güldürmedi. Tahvile gelen yabancı sermaye hisse tarafına çok kısıtlı yansıdı yabancı alışları genelde trade amaçlı işlem yapan serbest fonlarda yoğunlaşmıştı onlar da son 3 haftada 800 Milyon dolarlık satış yapmış. 20 Mayıstan beri 3. Haftasını düşüşle kapatan Endeks en yüksek gördüğü seviyeye göre %9,2 gerilemiş oldu.

Piyasada genel beklenti, ekonomi politikalarının sonuçlarının 3. Çeyrekten itibaren görüleceği yönünde fakat borsa geleceği satın alır baz etkisinden bağımsız gerileme eğiliminde bir enflasyon gündemimize girerse, güzel günlere hızla geri dönebiliriz. Geçen hafta kredi ve KKM’ de izlenen gerileme olumlu, İhracatımızın büyük bölümünü kapsayan Avrupa bölgesinde canlanma önümüzdeki dönemlerde şirket karlarına pozitif yansıyabilir. Dün Avrupa Merkez Bankası ECB 5 yılın ardından ilk kez 25 baz puan faiz düşürdü. Bu ayın sonuna doğru piyasa açısından önemli 2 beklentimiz var. Gri liste ve moodys’ den gelecek kredi notu güncellemesini takip edeceğiz

Dün açıklanan TCMB para ve banka istatistiklerine göre bankacılık sektörünün toplam mevduatı 31 Mayıs haftasında yaklaşık 182 milyar azalmış. TL mevduatlarda da yüzde 1,02’ lik düşüş var. Yabancı para cinsinden mevduat ise yüzde 1,35 gerilemiş.

Brüt rezervlerde 1 Milyar 144 Milyon dolar artış var. Toplam rezervler 1 Milyar 406 milyon artarak 143 Milyar 648 Milyon dolara yükselmiş.

Yabancı yatırımcının teveccühü geçen hafta da tahvil yönünde olmuş ama o tarafa da para girişi azalıyor. Tahvil piyasasında 94 milyon dolarlık alış yapan yabancılar, borsada 529 Milyon dolar hisse satışı yapmış. Bir yandan tahvilde alış hız keserken diğer yandan borsadan para çıkmaya devam ediyor.

ABD’ de tarım dışı istihdam verisi mayıs ayında 272 bin kişi artarak beklentiyi aştı. Beklenti 185 bin kişi olması yönündeydi. Güçlü istihdam verisi ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri %, 4,392’ ye yükseldi.

Faizle arasında ters korelasyon olan altında da geri çekilmeler var hem gram hem de ONS altında veri sonrası satışlar etkili oldu. Altının ONS fiyatı 18:30 itibariyle 2309 dolar ilk desteği 2283 dolarda. 2283-2350 aralığında hareket etmesi beklenebilir. 2391 TL’ ye kadar geri çekilen Gram altın hafta kapanışını 2401 TL’ den yaptı. ONS’ a benzer bir görünüm sergileyen gram altında 2380-2450 aralığında hareket beklenebilir.

Nurdan Şahin ‘Günün Yorumu’ – “Üçüncü Haftayı da Düşerek Kapattık”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.