featured
  1. Haberler
  2. Hub Bilgiler
  3. Risk Fonu (Hedge Fon) Nedir?

Risk Fonu (Hedge Fon) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hedge Fon, paraları bir havuzda toplanan ve profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilen özel yatırımcıların oluşturduğu sınırlı bir ortaklıktır. Bu yöneticiler, ortalamanın üzerinde yatırım getirisi elde etmek için kaldıraç ve geleneksel olmayan varlıkların ticareti dahil olmak üzere çok çeşitli stratejiler kullanıyor.

Bir hedge fonu yatırımı genellikle riskli, alternatif bir yatırım seçeneği olarak kabul edilir ve genellikle yüksek bir minimum yatırım veya net değer gerektirir

Hedge Fonlarını Anlamak

“Hedge fon” terimi, ortalama piyasa getirilerinin üzerinde performans göstererek yönetilen, havuzlanmış fonlara sahip bir yatırım aracını ifade eder. Fon yöneticisi genellikle fonun pozisyonlarını piyasa riskinden korumak için hedge eder.

Bunu, fon varlıklarının bir kısmını, fiyatları fonun temel varlıklarının tersi yönde hareket eden menkul kıymetlere yatırarak yaparlar. Teorik olarak, çekirdek varlıkların fiyatları düşerse, riskten korunma görevi gören menkul kıymetlerin fiyatlarının da artması gerekir. Sonuç olarak hedge, çekirdek varlıklardaki herhangi bir kaybı telafi edebilir.

Örneğin, seyahat gibi döngüsel bir sektöre odaklanan bir hedge fonu, varlıklarının bir kısmını enerji gibi döngüsel olmayan bir sektöre yatırabilir ve döngüsel olmayan hisse senetlerinin pozitif getirilerini herhangi bir zararı dengelemek amacıyla kullanmayı amaçlayabilir döngüsel hisse senetlerinde.

Risk

Fonlar genellikle yatırımcıların paralarını kilitlenme dönemi olarak bilinen en az bir yıl boyunca fonda tutmalarını gerektirdiğinden, hedge fonlarına yapılan yatırımlar likit olmayan olarak kabul edilir. Para çekme işlemleri yalnızca üç ayda bir veya yılda iki kez gibi belirli aralıklarla da gerçekleşebilir.

Fon Türleri

Küresel Makro Hedge Fonları: Bunlar, siyasi veya ekonomik olayların neden olduğu geniş piyasa dalgalanmalarından kâr elde etmeye çalışan, aktif olarak yönetilen fonlardır.


Hisse Hedge Fonları: Bunlar küresel olabilir veya bir ülkeye özgü olabilir; kazançlı hisse senetlerine yatırım yaparken, aşırı değerli hisse senetleri veya hisse senedi endekslerini açığa açarak hisse senedi piyasalarındaki gerilemelere karşı korunma sağlar.


Arbitraj Hedge Fonları: Bu fonlar, fiyat veya spread verimsizliklerinden yararlanarak ilgili menkul kıymetlerin fiyatlarındaki geçici farklardan yararlanmayı amaçlamaktadır.


Aktivist Hedge Fonları: Bunlar işletmelere yatırım yapmayı ve şirketlerin maliyetleri düşürmesini, varlıkları yeniden yapılandırmasını veya yönetim kurulunu değiştirmesini talep etmek gibi hisse senedi fiyatını artıran eylemlerde bulunmayı amaçlamaktadır.

Hedge Fon Stratejileri

Riskten korunma fonu stratejileri geniş bir risk toleransı ve yatırım felsefeleri yelpazesini kapsar. Borç ve hisse senedi menkul kıymetleri, emtialar, para birimleri, türevler ve gayrimenkul dahil olmak üzere geniş bir yatırım yelpazesini içerirler.

Ortak hedge fonu stratejileri, fon yöneticisinin yatırım tarzına göre sınıflandırılır ve öz sermaye, sabit getirili ve olaya dayalı yatırım hedeflerini içerir.

Uzun/kısa hedge fon stratejisi, yatırımcıların aynı sektördeki iki rakip şirket üzerinde göreceli değerlemelerine göre uzun ve kısa pozisyonlar aldıkları ikili ticaretin bir uzantısıdır.
Sabit gelirli bir hedge fonu stratejisi, yatırımcılara minimum aylık oynaklıkla sağlam getiriler sağlar ve sermayenin korunmasını hedefler; sabit getirili menkul kıymetlerde hem uzun hem de kısa pozisyon alır.
Olay odaklı bir riskten korunma fonu stratejisi, yeniden yapılandırma, birleşme ve satın alma, iflas veya devralmalar gibi kurumsal olayların neden olduğu geçici hisse senedi fiyatlamalarından yararlanır.

Risk Fonu (Hedge Fon) Nedir?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.