İsrail ordusu Pazar günü, artan miktarda insani yardımın ulaştırılmasına izin vermek için güney Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına “taktiksel bir duraklama” duyurdu.
Ordu, ara vermenin Refah bölgesinde sabah 8’de (05:00 GMT) başlayacağını ve akşam 7’ye kadar yürürlükte kalacağını söyledi. Duraklamaların bir sonraki duyuruya kadar her gün gerçekleşeceği belirtildi.
Duraklamanın amacı, yardım kamyonlarının, gelen yardımların ana giriş noktası olan yakındaki İsrail kontrolündeki Kerem Şalom geçiş noktasına ulaşmasını ve diğer ülkelere malzeme dağıtmak üzere kuzey-güney ana yolu olan Salah a-Din otoyoluna güvenli bir şekilde gitmesini sağlamak. Ordu, Gazze’nin bazı kısımlarında kayıp olduğunu söyledi. Duraklatmanın BM ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla koordine edildiği belirtildi.
İsrail kara birliklerinin Mayıs ayı başlarında Refah’a taşınmasından bu yana geçişte bir darboğaz yaşandı.
İsrail’in Hamas militan grubuna karşı sekiz ay süren askeri saldırısı, BM’nin yaygın açlığın ve yüz binlerce insanın açlığın eşiğinde olduğunu bildirmesiyle Gazze’yi bir insani krize sürükledi. Uluslararası toplum İsrail’i krizi hafifletmek için daha fazlasını yapmaya çağırdı.
OCHA olarak bilinen BM insani yardım ofisinin rakamlarına göre, 6 Mayıs’tan 6 Haziran’a kadar BM günde ortalama 68 kamyon yardım aldı. Bu rakam, Nisan ayındaki günde 168 kamyondan daha düşüktü ve yardım gruplarının ihtiyaç duyduğunu söylediği günde 500 kamyonun çok altındaydı.
İnsani ihtiyaç arttıkça güney Gazze’ye yardım akışı azaldı. Çoğu zaten yerlerinden edilmiş olan 1 milyondan fazla Filistinli, işgalden sonra Refah’tan kaçarak güney ve orta Gazze’nin diğer bölgelerine akın etti. Çoğu artık harap çadır kamplarında çürüyor, hendekleri tuvalet olarak kullanıyor ve sokaklarda açık kanalizasyon var.
Gazze’deki yardım dağıtımını denetleyen İsrail askeri kuruluşu COGAT, kamyonların girişinde herhangi bir kısıtlama olmadığını söylüyor. Raporda, 2 Mayıs’tan 13 Haziran’a kadar her türlü yardım ve ticari amaçlı 8 bin 600’den fazla kamyonun Gazze’ye tüm geçişlerden girdiği belirtiliyor; bu da günde ortalama 201 kamyon anlamına geliyor. Ancak bu yardımların büyük bir kısmı geçiş noktalarında birikti ve nihai varış noktasına ulaşmadı.
COGAT sözcüsü Şimon Freedman, kargolarının Kerem Şalom’un Gazze tarafında yığılmasının BM’nin hatası olduğunu söyledi. Acentelerin “çözmedikleri temel lojistik sorunları”, özellikle de kamyon eksikliği olduğunu söyledi.
BM bu tür iddiaları reddediyor. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların, Gazze’deki BM kamyonlarının İsrail sınırının hemen yanındaki Kerem Şalom’a gitmesini çoğu zaman çok tehlikeli hale getirdiğini söylüyor.
Ayrıca, İsrail ordusunun sürücülerin bölgeye gitmesine izin vermesi gerektiğinden teslimat hızının da yavaşladığı belirtiliyor. İsrail, bu sistemin sürücülerin güvenliği için tasarlandığını söylüyor. Güvenlik eksikliği nedeniyle bazı durumlarda yardım kamyonları da Gazze yollarında ilerleyen kalabalıklar tarafından yağmalandı.
Yeni düzenleme, kamyonların geçişe girip çıkması için her gün 11 saatlik kesintisiz bir zaman aralığı sağlayarak teslimatları koordine etme ihtiyacını azaltmayı amaçlıyor.
Ordunun otoyolda ilerleyen yardım kamyonlarını korumak için güvenlik sağlayıp sağlayamayacağı henüz belli değil.
Kaynak JeruselamPost
Yorumlar kapalı.