Asya’nın en büyük finans merkezleri, çok uluslu şirketlerin çalıştırdığı beyaz yakalıların yaşaması için en pahalı şehirler olma konusunda bir kez daha üst sıralarda yer aldı.
Yaşayan Şehirlerin Maliyeti 2024 Sıralaması’na göre Hong Kong, yabancılar için yaşaması en pahalı şehir olurken, onu Singapur ve Zürih takip etti.
İsviçre’deki şehirler (Zürih, Cenevre, Basel ve Bern) 10 noktadan dördünü kaptı. New York City 7. sırada yer aldı.
İlk beşte bir önceki yıla göre bir değişiklik olmadı ancak Londra 9 sıra yükselerek 17. sıradan 8. sıraya yükseldi.
En Pahalı 10 Şehir
- Hong Kong
- Singapur
- Zürih, İsviçre
- Cenevre, İsviçre
- Basel, İsviçre
- Bern, İsviçre
- New York Şehri, Amerika Birleşik Devletleri
- Londra, Birleşik Krallık
- Nassau, Bahamalar
- Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri
Anket, incelenen 226 şehrin her birinde konut, ulaşım, gıda, giyim, ev eşyaları ve eğlence fiyatları da dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin maliyetini karşılaştırdı.
New York şehri referans olarak kullanıldı ve ABD dolarına karşı döviz dalgalanmaları ölçüldü.
Nijerya, Pakistan ve Kırgızistan’daki şehirler, yabancıların yaşaması için en ucuz şehirler olurken, Nijerya’daki Lagos ve Abuja sırasıyla 178 ve 86 sıra düşerek 225 ve 226. sıraya geriledi.
Çok Katlı Konut Piyasası
Yapılan incelemede, yüksek enflasyon ile artan ekonomik ve jeopolitik gerilimlerin konut fiyatlarını, kamu hizmetlerini, yerel vergileri ve eğitimi artırdığını belirtti.
Yvonne Traber, basın bülteninde şunları vurguladı: “Yüksek yaşam maliyetleri, atananların yaşam tarzlarını ayarlamalarına, isteğe bağlı harcamaları azaltmalarına ve hatta temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmelerine neden olabilir.”
Nassau ve Bahamalar dışında ilk 10’da yer alan diğer tüm şehirler, 2023’ten itibaren konut maliyetlerinde artış bildirdi; Hong Kong ve Singapur’da %8, New York City’de %7 ve Zürih’te %6 fiyat artışı yaşandı.
Raporda, “2023 ile 2024 yılları arasında dünya çapında bu maliyette çok fazla değişkenlik vardı ve konut kiralama fiyatları şehirler arasında önemli ölçüde farklılık gösteriyordu” denildi.
Konut arzının talebi karşılayamaması nedeniyle fiyatlar da arttı.
“Bu tür maliyetler, nüfus artışının yüksek olduğu veya kalkınma için sınırlı arazinin bulunduğu bölgelerde özellikle zorlayıcı olabilir. İnşaat maliyetleri ve arazi fiyatları gibi diğer faktörler de konutun karşılanabilirliğini etkileyebilir” diyen raporda, bunun çalışanlara diğer harcamalar için daha az harcanabilir gelir bırakacağını da sözlerine ekledi.
Yorumlar kapalı.