featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. İngiltere’nin Yeni Başbakan Adayı Kier Starmer Kimdir?

İngiltere’nin Yeni Başbakan Adayı Kier Starmer Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

14 yıllık çalkantılı Muhafazakar yönetimin ardından Britanya İşçi Partisi’nin bu yıl iktidarı geri alması sonrası ülke siyasetini sarsması bekleniyor.

YouGov’un son anketine göre, merkezin solundaki muhalefet partisi, mevcut Başbakan Rishi Sunak’ın Muhafazakarları karşısında yaklaşık 20 puanlık bir farkla liderliğini koruyor. 12-13 Haziran’da gerçekleştirilen oylama niyeti anketi, İşçi Partisi’nin yüzde 37, Muhafazakarların yüzde 18 ve yeniden ortaya çıkan Brexit’in yeni lideri Nigel Farage’ın Reformunun yüzde 19 olduğunu gösterdi.

Peki İşçi Partisi lideri ve Britanya’da 4 Temmuz seçimlerinden sonra başbakan olmanın açık favorisi olan Keir Starmer kim? Peki o neyi temsil ediyor?

İnsan hakları avukatından siyasetçiye geçiş

Starmer, 1962 yılında Londra, İngiltere’de alet yapımcısı olarak çalışan bir baba ve hemşire olarak çalışan bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

61 yaşındaki Stammer , mütevazı başlangıcını İngiliz seçmenlerle bir bağlantı noktası olarak sık sık dile getiriyor ve annesinin ağır bir hastalıkla ömür boyu süren mücadelesinin kendisine Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) derin bir minnettarlık kazandırdığını söylüyor.

Starmer, ailesinde üniversiteye giden ilk kişi oldu ve Leeds Üniversitesi’nde hukuk okudu. Starmer, Oxford Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra 1987 yılında avukat (yargılama avukatı) olarak çalışmaya başladı ve Shell, McDonald’s ve eski Muhafazakar Başbakan Margaret Thatcher’ın maden kapatmalarına karşı açılan davalar da dahil olmak üzere yüksek profilli davaları üstlendi.

Starmer ayrıca eski İşçi Partisi Başbakanı Tony Blair’in Kuzey İrlanda Hayırlı Cuma Anlaşması sırasında insan hakları danışmanı olarak görev yaptı.

2008 yılında, eşi Victoria ile evlendikten bir yıl sonra Starmer, savcılık müdürü oldu ve onu Birleşik Krallık Kraliyet Savcılık Servisi’nin başına getirdi.

Starmer, ceza adaletine yaptığı hizmetlerden dolayı 2014 yılında şövalyelik unvanını aldı ve ertesi yıl Parlamentoya seçildi. Orada muhalefet göç bakanı ve muhalefet Brexit bakanı olarak görev yaptı.

2020’de İşçi Partisi lideri olarak atandı ve partinin 2019 seçimlerinde rekor kayıplara uğramasına yol açan Jeremy Corbyn’in istifasının ardından partide büyük bir revizyon başlattı.

İş dünyası yanlısı, reform yanlısı, AB yanlısı

Starmer, 2024 seçim kampanyasında, İşçi Partisi’nin yıllarca harcama kesintileri ve Muhafazakâr Parti yönetimi altında yaşam standartlarının düşmesi olarak tanımladığı sürecin ardından ülke için “on yıllık bir ulusal yenilenme”nin öncülüğünü yaptı.

Partinin geçen hafta yayınlanan seçim manifestosunda Starmer, kamuya ait yeni bir enerji şirketi kurmak, NHS bekleme sürelerini azaltmak, yeni evler inşa etmek ve demiryolu hizmetlerini yeniden millileştirmek için harcama tedbirlerinin ana hatlarını çizdi.

Ama aynı zamanda kendisini sadık bir iş dünyası yanlısı olarak da konumlandırdı ve geleneksel olarak sağ eğilimli seçmenlere karşı yıllardır süren çekicilik saldırısını “zenginlik yaratma” ve Ulusal Varlık Fonu planlarıyla sürdürdü.

Manifesto’nun açılış etkinliğinde Starmer, “Ekonomik büyüme ve sosyal adalet el ele gitmeli” dedi.

İşçi Partisi, iktidara gelmesi durumunda beş uzun vadeli misyonun ana hatlarını çizdi: ekonomik büyümeyi teşvik etmek, yeşil enerjiye yatırım yapmak, NHS’yi elden geçirmek, daha güvenli sokaklar yaratmak ve yeni bir beceri gündemi aracılığıyla “fırsat” sunmak. İşçi Partisi yetkilileri FT’ye, Starmer’ın bu hedeflere yardımcı olmak için hükümet bakanlıklarında radikal bir değişiklik yapmayı planladığını söyledi.

İngiltere’nin 2016 AB referandumunda Kalma oyu veren Starmer, aynı zamanda ticaret, araştırma ve güvenlik gibi alanlar da dahil olmak üzere “beceriksiz” İngiltere-AB ticaret anlaşmasını iyileştirme sözü verdi. Ancak İngiltere’nin bloğa yeniden katılması için herhangi bir durum olmadığı konusunda ısrar etti.

Kamu imajı sorunu mu?

Değişim gündemine rağmen Starmer, birçok kişi tarafından diğer politikacıların karizmasından yoksun, düzenin bir figürü olarak görülüyor. Bu yılın başlarında yapılan bir YouGov anketi, halkın popülerliği açısından onu Reform’un Farage’ının gerisinde sıraladı ve genç seçmenler arasında reytingi daha da düştü.

Eleştirmenler aynı zamanda Starmer’ın temel değerlerini de sorguladılar; örneğin parti lideri İşçi Partisi içinde antisemitizm suçlamalarıyla karşı karşıya kalsa bile Corbyn’in en üst düzey ekibinde kalmak gibi. Starmer daha sonra Corbyn’i partiden uzaklaştırdı. Bazıları ise onu iş dünyası liderlerine kur yaparak ve üniversite harçlarının kaldırılması gibi vaatlerden vazgeçerek sola ihanet etmekle suçladı.

Ancak İngiliz siyaseti için inişli çıkışlı birkaç yılın ardından – yalnızca 2022’de üç farklı Muhafazakar başbakanın gelmesiyle – Starmer’ın destekçileri, onu önemli bir siyasi çalkantı döneminin ardından tarafsız bir istikrar figürü olarak savunuyorlar.

İngiltere’nin Yeni Başbakan Adayı Kier Starmer Kimdir?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.