featured
  1. Haberler
  2. Analiz Vakti
  3. Nurdan Şahin – Günün Yorumu-“Yabancı tekrar alıma geçmeden borsa üzerindeki baskının kalkması, 10750 seviyesinin geçilmesi zor”

Nurdan Şahin – Günün Yorumu-“Yabancı tekrar alıma geçmeden borsa üzerindeki baskının kalkması, 10750 seviyesinin geçilmesi zor”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul bugün yatay açılışın ardından negatif bir performans sergiledi. Negatif geçen haftada Endeksten para çıkışı devam ediyor. BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,81 değer kaybederek 10.486,70 puandan tamamladı. Endeks önceki kapanışa göre 193,28 puan azalırken, borsada toplam işlem hacmi 82,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,27, bankacılık sektörünün değer kaybetmesinde dün bir miktar yükselen CDS’ler etkili oldu. Holding endeksi yüzde 1,31 değer kaybederken, sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,13 ile turizm, en çok kaybettiren yüzde 3,27 ile madencilik oldu.

Çarşamba günleri takas avantajından dolayı kredi satışı günü. Endekste volatiliteyi arttıran diğer bir unsur da cuma günü vade sonu olması. Vade sonundan önceki 2 işlem gününde rollover işlemleri oluyor (Rollover; mevcut kontrattaki açık pozisyonun bir sonraki vadeye aktarılması) yani bu hafta) 9 ayın çarşambası bir araya geldi.

Teknik olarak 5 günlük ortalamaların altında kapanış yaptık. İşlem hacmi de aylık ortalamaların altında. 10417 seviyesinde 10 günlük ortalama var 10480, 21 mayıstan gelen destek, 21 günlük ortalama da 10450’ den geçiyor.

Özetle yarın 10450-10480 aralığında bir tepki gelebilir. Düşüşle birlikte trend göstergelerinin zayıflaması olumlu fakat diğer kısa ve orta vadeli indikatörlerde dönüş sinyali yok. Olası bir tepki alışı 10610-10650 aralığında bir yere kadar devam edebilir. Alışların tepkiden ibaret olmasını bekliyorum. 10750 yüksek işlem hacmiyle geçilmeden trendin düzeldiğini söyleyemeyiz. Yabancı tekrar alıma geçmeden borsa üzerindeki baskının kalkması 10750 seviyesinin geçilmesi zor görünüyor.

Makro taraftan baktığımızda, hem faiz bu dönem borsanın en büyük rakibi yabancı yatırımcılar da doğal olarak, bu faiz oranlarını değerlendirmek istiyor, hem de firmalar krediye ulaşma konusunda zorluk yaşıyor. Vergi meselesi şimdilik ertelendi fakat rafa kalkmadı, vergi belirsizliği de hem yerli hem de yabancı yatırımcı açısından dezavantaj teşkil eden bir unsur.

Yüksek faiz ortamında TL kredi maliyetlerinin yükselmesi şirketleri döviz cinsinden kredilere yönlendirmişti. Yabancı para kredilerine de aylık yüzde 2 sınırlaması getirildi. Finansman giderleri yükselen, krediye ulaşmada zorluk yaşayan şirketlerin karları enflasyon muhasebesine geçilmesiyle birlikte iyice daralınca, borsada işlem gören şirketlerin finansalları bozulmaya başladı.

Yukarıda saydığım sebepler borsada yabancı yatırımcının satış yapmasına neden oluyor. Yurt dışı yerleşikler Son 5 haftada BİST ’te 1 miyar 772 milyon satış yapmış. 14 Haziran haftası verilerine göre, yabancıların bir haftalık hisse satışı 439,2 milyon dolar. Fakat aynı haftada DİBS net alımları 791,7 milyon dolar oldu. Toplam DİBS stokları 11 milyar 235,7 milyon dolara yükseldi.

Yılbaşı’nda carry trade getirisi yüzde 12’ ye ulaşmıştı. Ocak ayında 1,54 düzeyinde olan aylık carry trade getirisi mayısta 4,20’ ye yükseldi fakat haziranda tekrar 1 in altına geriledi. Nedeni, TL’nin Londra’ da ki gecelik faizi ile TCMB faizi arsında makasın daralmaya başlaması. Bu makas mayıs sonunda %19 a kadar yükselmişti. Makas kapanmaya başladığı için yabancı yatırımcı carry trade avantajını kaybediyor. Carry trade stratejisinden vazgeçen yatırımcı haziran ayında tahvil alımına yönelmiş.

Ocak Nisan arasında dolar kredisi hacmi 21 Milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Garanti BBVA Gn. Md.’ Ü bugün yaptığı açıklamada döviz kredilerinde yüzde 2 sınırlamasının telore edilebilir düzeyde olduğunu söyledi. Recep Baştuğ kredi kartı faizlerinin düşük olduğuna değinirken, kredi kartları ile ilgili bir düzenleme yapılması gerekliliğini, savunarak dünyanın her yerinde kart faizlerinin kredi faizlerine göre yüksek olduğunu ifade etti.

Sayın Baştuğ teoride haklı olabilir fakat Türkiye’de düşük faiz döneminde önemli bir servet transferi oldu, 10 milyonluk bir kesimin harcamaları hız kesmeden devam ederken enflasyon üzerinde baskı unsuru oluşturmaya devam ediyor. Diğer yandan dar gelirli kesim ise kredi kartı ve banka kredileriyle, temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren gini katsayısı önceki yıla göre 0,018 artarak 0,433’ e yükselmişti. Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinin yüksek olduğu dünyanın ilk 28 ülkesinden biri. Bu açıdan bakıldığında kredi kartındaki faiz düzenlemesi, limit kısıtlaması gibi önlemler dar gelirli vatandaşı etkileyecek. Teknik açıdan doğru olabilir ama insani değil.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücrette herhangi bir artış olmayacak ve emekliye refah payı gündemimizde yok şeklinde bir açıklama da bulundu ve böylece asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı

mevzusu netlik kazandı. Teoride doğru olabilir fakat dar gelirli kesimi zorlayacak bir karar enflasyon da her ne kadar düşüş beklentisi olsa da enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi demek değil, fiyat artış hızının düşmesidir. Özetle fiyatlardaki artış hız keserek devam edecek diyebiliriz. Enflasyonist ortamda şubat ayına kadar asgari ücretle geçinen kesimin gelirinde hiç artış olmayacak.

İçeride yarın faiz kararını izleyeceğiz. Karar metninde de bir değişiklik beklenmiyor. Önceki toplantıda TCMB, TL likidite fazlalığına müdahale etmek için zorunlu karşılık oranlarını arttırmıştı. TL varlıklara yönelmeyi sağlayacak yeni önlemler gelmesi bekleniyor.

Cuma günü gözler Singapur’da olacak. Gri listeden çıkacağımıza neredeyse kesin gözüyle bakılıyor fakat borsada holding ve banka satışlarına bakınca acaba bir terslik mi var diye düşünüyorum. Üstelik Türkiye CDS’ leri 280’ e yükseldi. Tekrar 250’nin altına gerilemesi için gri liste ve Moody’sin not güncellemesi önemli.

Küresel Piyasalar

Küresel piyasalara dün veri akışı yoğun değildi. Tüketici güveni beklenenin biraz altında açıklandı. Bugün ABD’de yeni konut satışları verisi açıklandı. Yüksek konut fiyatları ve mortgage faiz oranlarının etkisiyle mayısta aylık bazda yüzde 11,3 azalarak Kasım 2023’ten bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Dün karışık bir görünümle kapatan Amerikan endekslerinde, Dow Jones 0,76 değer kaybederken, SP500 ve Nasdaq değer kazandı.

Dün kapanışta SP500,39 puan artarak 5469,30 puana yükseldi. 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde işlem görüyor. (5.377) son günlerde en fazla 5472 ‘den işlem görmüştü. 20 günlük ortalamaların üzerinde fiyatlanması yukarı yönlü beklentinin artmasına neden oluyor.

Bugün ABD endekslerinde sınırlı bir yükseliş var.

Geçtiğimiz 3 iş günü üst üste değer kaybeden NVDİA dün dipten gelen tepkiyle günü %7 yükselişle kapattı.

Bu hafta ABD Piyasaları Fed yetkililerinin açıklamalarını takip ediliyor, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, ‘’son veriler enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düştüğünü gösterse de henüz faiz oranını düşürmenin uygun noktada olmadığı’’ yönünde görüş bildirdi.

ABD’ de hafta içinde açıklanacak olan büyüme ve çekirdek kişisel tüketim verileri de Fed’in atacağı adımlara ilişkin ipuçları verecek. 2024 için FED yetkililerinin hedefi 1 faiz indirimi olmasına rağmen piyasalar 2 indirimi fiyatlıyor.

Avrupa piyasalarına Fransa kaynaklı seçim belirsizliği piyasalara yön veriyor. Sabah ECB üyesinin 2 faiz indirim beklentisinden bahsetmesi piyasalar tarafından pozitif karşılandı fakat Avrupa seansları Fransa önderliğinde satıcılı devam etti. Kamuoyu araştırmalarında Le PEN’in partisi ilk sırada yer alıyor. Macron ise 3. Sırada. Le pen’in kazanacağı bir senaryo avrupa piyasalarını ürküttü. Le pen kazanırsa Fransa için Brexit riski gündeme gelebilir.

Öğleden sonra diğer ECB Yönetim kurulu üyesi Panetta yaptığı konuşmada siyasi şokların gerçekleşme ihtimaline değinerek sermaye çıkışlarının artma riskinden bahsedince piyasalar eksiye döndü

ALTIN

Spot altın FED belirsizliğinin etkisiyle 2300 puan desteğine gerildi. 2284 ilk destek. Buradan tepki almazsa 2228’dolara gerileyebilir. Dirençler 2330 ve 2350 dolarda. Devam eden jeopolitik gerilimler, İsrail’in Lübnan’ ı savaşa dahil etme ihtimali altın fiyatlarında belirleyici olabilir.

DOLAR TL

Dolar TCMB’nin alışları hem rezerv biriktirme amaçlı hem de TL’nin aşırı değerlenmesini engelleyerek denge sağlaması açısından önemli. Yıl sonu hedefi 38-38,5 aralığında. Dün ve bugün 33’ e yaklaşıp dönen kur 32,70-33,24 aralığındaki kanalda hareket etmeye devam ediyor. Bu seviyeler kırılmadığı sürece 80 kuruşluk bir marjda hareketine devam edecektir.

Nurdan Şahin – Günün Yorumu-“Yabancı tekrar alıma geçmeden borsa üzerindeki baskının kalkması, 10750 seviyesinin geçilmesi zor”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.