featured
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Moddy’s, Hindistanda’ki Su Krizinin Büyümeyi Bile Etkileyebileceği Konusunda Uyardı

Moddy’s, Hindistanda’ki Su Krizinin Büyümeyi Bile Etkileyebileceği Konusunda Uyardı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

oody’s Ratings’e göre, Hindistan’daki şiddetli su kıtlığı ülkenin kredi gücüne zarar verebilir ve tarım ve sanayi sektörlerinin aksaması halinde su krizinin toplumsal huzursuzluğa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hızlı sanayileşme ve kentleşme, hızlı ekonomik genişlemeyle birleştiğinde ciddi su kıtlığına yol açtı.

Moody’s Salı günü yayınladığı bir raporda, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi aşırı hava koşullarının durumu daha da kötüleştirdiğini ve dünyanın en kalabalık ülkesini tehlikeli bir noktaya getirdiğini belirterek, su kıtlığının ülkenin kredi sağlığını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Hindistan’ın Baa3 notuna ilişkin görünümü durağan olarak belirledi.

Hindistan su temini için büyük ölçüde muson yağmurlarına bağımlıdır ancak aynı zamanda şiddetli ve ekstrem hava koşullarına da eğilimlidir

200 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri olan Delhi, diz boyu su kriziyle karşı karşıya.

Delhi Su Bakanı Atishi’nin, sağlığı kötüleştiği için su krizi nedeniyle açlık grevini sonlandırmasından bir gün önce Pazartesi günü “Şehirde sadece bir damla su için can atan 2,8 milyon insan var” dediği aktarıldı.

Geçtiğimiz hafta bakan, Kuzey Hindistan eyaleti Haryana’nın Yamuna Nehri’nden Delhi’ye daha fazla su salmasına kadar açlık grevine katılacağını açıklamış ve bu eyaletin günde 110 milyon galon daha az su saldığını detaylandırmıştı.

Economic Times’ın haberine göre, Haziran başında bakan, Yamuna nehri ve diğer kaynaklardan gelen ham su temini eksikliği nedeniyle şehrin günlük 50 milyon galon su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Moody’s, su kıtlığının tarımsal üretimi ve endüstriyel faaliyetleri kesintiye uğratabileceği, “gıda fiyatlarında enflasyona ve etkilenen işletmelerin ve işçilerin, özellikle de çiftçilerin gelirlerinin düşmesine yol açabileceği ve toplumsal huzursuzluğu tetikleyebileceği” uyarısında bulundu.

“Ülkenin işgücünün yüzde 40’ından fazlasının tarımda çalıştığı göz önüne alındığında, bu da Hindistan’ın büyümesindeki dalgalanmayı artırabilir ve ekonominin şoklara dayanma yeteneğini zayıflatabilir.”

Tarım tehlikede
Tarımsal bir güç merkezi olan Hindistan, dünyanın en büyük süt ve baharat üreticisidir. Aynı zamanda pirinç, buğday, sebze, meyve ve pamukta da ikinci büyük üreticidir.

Hindistan’da su kullanımının %90’ı tarımdan kaynaklanıyor.

Moody’s, ağustos ayında yaşanan kuraklığın şeker arzını sıkılaştırarak Maharashtra ve Karnataka’da fiyatları altı yılın en yüksek seviyesine çıkardığını söyledi.

Moody’s’in başkan yardımcısı ve kıdemli analist John Wang liderliğindeki raporu, “Su arzındaki azalmalar tarımsal üretimi ve endüstriyel faaliyetleri sekteye uğratabilir, bu da gıda fiyatlarında enflasyona ve etkilenen işletmeler ve toplulukların gelirlerinde düşüşe yol açabilir, aynı zamanda sosyal huzursuzluğu tetikleyebilir” dedi. finansal hizmetler firması söyledi.

Raporda, “Bu da Hindistan’ın büyümesindeki dalgalanmayı şiddetlendirebilir ve ekonominin şoklara dayanma yeteneğini zayıflatabilir” denildi.

Firma, su arzının 2031 yılına kadar 1.367 metreküp azalmasının beklendiğini söyledi.

Hindistan Su Kaynakları Bakanlığı’na göre 1.700 metreküpün altındaki su seviyeleri su stresine işaret ederken, 1.000 metreküpün altındaki arz ise su kıtlığı olarak tanımlanıyor.

Moody’s, kömür santralleri ve çelik üreticileri gibi suya bağımlı sektörlerin en kötü darbeyi alacağını vurguladı ve operasyonel aksaklıkların gelir artışını engelleyeceğini ve kredi gücünü azaltacağını açıkladı.

Raporda, “Hindistan’da termik kömür santralleri açık ara en büyük su tüketicisidir, çünkü ülke büyük oranda kömüre dayalı enerji üretimine bağımlıdır” denildi.

“Su kıtlığı kötüleştikçe, su sıkıntısı çeken bölgelerdeki kömürlü termik santraller, kuraklık sırasında operasyonel aksamalarla karşı karşıya kalabiliyor ve içme suyu temini, işletmeler için su tedarik etmekten daha öncelikli hale geliyor.”

Moody’s, su altyapısına ve yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapılmasının bu riskleri azaltabileceğini ve su verimliliği kullanımını artırabileceğini söyledi.

Moddy’s, Hindistanda’ki Su Krizinin Büyümeyi Bile Etkileyebileceği Konusunda Uyardı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.