BİST 100 endeksi 2024 yılının ilk yarısı tamamlanırken son işlem gününü 33 puan gerileyerek 10647 puandan kapandı. Günlük işlem hacmi toplam 158 milyar 584 milyon, Bist 100’ün işlem hacmi 121,1 milyar TL olarak gerçekleşti.
Güne pozitif başlayan endeks holding sektörünün performansıyla 10808 puana kadar yükseldi. Holding sektörü günün ilk yarısında %1,4 değer kazanırken bankacılık, % 0,41 artışla yatay pozitif bir görünüm sergilemişti. Bankacılık endeksi Akbank’ın önderliğinde haftayı yüzde 3,25 değer kaybederek kapatırken, holding endeksi yüzde 2,17 değer kazandı.
İlk 6 ayda BİST100’ ün getirisi %42,54 olarak gerçekleşti. Bist’e en çok pozitif katkı sağlayan endekslerin performanslarına göz attığımızda, bankacılık endeksi ilk yarıda %73,56 değer kazanmış, İletişim endeksi ilk yarı da % 82 performans göstererek 1. sırada yer alırken bankacılık endeksi 2. sırada, holding endeksi %46,3’lük getiriyle 3. sırada yer almış… Sanayi endeksinin ilk yarıda getirisi %24,3, Yılbaşından beri borsaya 20 yeni şirket gelmiş yeni şirketlerin performansı bu yıl oldukça düşük halka arz endeksinin toplam getirisi yüzde 13.
Mehmet Şimşek ve ekibinin göreve geldiği ilk yıl tamamlanırken Türkiye gri listeden çıktı. Gri liste haberlerine önceki FATF toplantılarında yükselerek tepki veren bankacılık endeksi beklentinin gerçekleşmesine ise satışla karşılık verdi. Borsanın en temel kuralıdır. Beklentiyi al gerçeği sat çünkü borsa geleceği satın alır. Beklentinin fiyatları ne kadar şişirdiği dikkat edilmesi gereken en önemli konu.
Türkiye 2021 yılının ekim ayında Pakistan, Sudan ve Suriye’yle birlikte gri listeye girmişti. Gri listeden çıkmanın etkilerini kısa vadede görmesek bile uzun vadeli fonları çekmek açısından oldukça önemli, yurt dışındaki bankalara gidip gelen paralar için kaynak gösterme zorunluluğu işlemlerin gecikmesine sebep oluyormuş ayrıca işlem maliyetlerini de arttıran bir unsur. Yatırım çekmek kadar sermayenin rahatlıkla hareket edebilmesi açısından da olumlu bir gelişme. Temmuz ayında Moody’s in not güncellemesi var en azından S&P ‘nin düzeyine çekeceği tahmin ediliyor, not değerlendirmesinde bu kararın etkili olacağını düşünürsek kredi maliyetlerinin düşmesine de yardımcı olacak. Özetle orta-uzun vadede hem doğrudan yabancı sermaye girişi, hem de borçlanma maliyetlerini etkileyecek önemli bir engel kalkmış oldu.
Günün diğer önemli haberi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan geldi. TCMB, bankalara Türk lirası cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini aşağı çekti ve bankalararası piyasada Türk lirası likiditesini azaltacak, mevduat faizlerini yükseltecek bir adım atmış oldu.
TCMB, Döviz Karşılığı TLSwap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitlerini yüzde 3’ten yüzde 0,5’e indirdi.
Banka ayrı bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine bugünden itibaren son verildiğini duyurdu. Bu, bankaların TCMB’den lira cinsi borçlanabilecekleri miktarı azaltacak ve dolayısıyla mevduat faizlerinin yükselmesine neden olabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Teknik açıdan sabahki alımlarla birlikte özellikle kısa vadeli göstergelerde bir toparlanma başlamıştı fakat öğleden sonra artan satışlarla indikatörlerde de karışık bir görünüm var. 5 Günlük ortalama seviyesinde kapanış yaptı. Aşağıya doğru her 100 puanda bir ortalama desteği var. Bolingerin daralması teknik açıdan bir miktar pozitif. -Yukarıda ise 10750-10800 seviyeleri yüksek hacimle geçilmeden kalıcı bir yükseliş beklemiyorum.
Haftaya yurt içinde enflasyon verisi var haftanın ilk günlerinde piyasalar enflasyon beklentisini satın alacaktır.
Matriks anketine göre, Haziran’da TÜFE’nin aylık %2,19, yıllık %72,49 artması bekleniyor
-Ekonomistlerin 2024 yıl sonu TÜFE beklentisi %43,69
-TÜİK, haziran ayına ilişkin TÜFE rakamlarını 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00’da açıklayacak
İmalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI), hazine nakit dengesi de takip edilecek diğer veriler.
Yurt dışında ise;
ABD’de açıklanacak istihdam raporu, Fed Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) toplantı tutanakları,
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları, Avro Bölgesinde ve Almanya’da enflasyonverileri var.
ABD ‘ de Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığıçekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi 2021 yılının Mart ayından beri en düşük seviyesine geriledi. Gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) beklentilere paralel mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 2,6 yükseldi.
Veri yayınlandıktan sonra ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,27’ye, dolar endeksi 105,8’ye indi.
Piyasalar Fed’in faiz indirimlerine eylülde başlama ihtimalini yüzde 60 olarak fiyatlıyor.
Avrupa’ da, Fransa seçimleri yaklaşırken endişe artıyor Fransa’ nın tahvilleri 6 puan yükselirken Paris CAC Endeksi Air France hisselerinin sert düşüşüyle birlikte geriledi. Yüzde 0,68 düşen CAC 40, 74794 puanla yılın en düşük seviyesinden kapandı.
Önümüzde birkaç aylık bir belirsizlik var. 3. Çeyrek hem enflasyon beklentileri hem de parasal sıkılaştırmanın zorluklarını daha fazla hissedeceğimiz bir dönem olacak. Hepimize kolaylıklar,
Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum
Yorumlar kapalı.