Geçtiğimiz hafta yurt içi piyasada Türkiye’nin gri listeden çıkışına yönelik karar ile TCMB’nin faiz kararı, küresel piyasada ise FED’in faiz patikasını şekillendirebilecek veriler takip edildi.
İşte haftanın öne çıkan haberleri:
1 – Türkiye gri listeden çıkarıldı:
- Uzun zamandır gündemden düşmeyen “GRİ LİSTE” tartışması Sayın Mehmet Şimşek’in “Başardık” twitti ile son buldu ve Türkiye Singapur’da Listeden çıktı.
Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, gri listesini güncelledi. Buna göre FATF, 3 yıl sonra Türkiye’yi gri listeden çıkardığını duyurdu. İlgili duyuruda, “FATF Genel Kurulu, Jamaika ve Türkiye’yi, daha önce karşılıklı değerlendirmeleri sırasında tespit edilen stratejik eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri önemli ilerlemeden dolayı tebrik etmiştir. Belirlenen stratejik eksikliklerin giderilmesine yönelik Eylem Planlarını mutabık kalınan zaman dilimleri içerisinde tamamlamışlardır ve artık izleme sürecine tabi olmayacaklardır.” denildi.
2- Sanayinin devleri belli oldu
- Yine Tüpraş ve Ford Otomotiv.
“Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2023 yılı sonuçları açıklandı. 1968’den bu yana İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan İSO 500 araştırmasına göre üretimden satışlarda en büyük kuruluş 484 milyar liralık satışlarıyla Tüpraş oldu. Tüpraş’ı 238 milyar liralık üretimden satışlarıyla Ford Otomotiv takip ederken, üçüncü sırada yaklaşık 227 milyar liralık üretimden satışlarıyla Star Rafineri yer aldı.
3 – Merkez Bankası haziran ayını da pas geçti
- TCMB beklentilere paralele politika faiz oranını sabit bıraktı
Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki haziran ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Buna göre TCMB, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakıldığını duyurdu. Beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılacağını öngörmüş, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri de yüzde 50 olarak belirlenmişti.
4 – FED’in faiz patikasını şekillendirebilecek veri açıklandı
- ABD Ticaret Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin kişisel gider ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.
Bakanlığa bağlı Ekonomik Analiz Bürosu tarafından açıklanan verilere göre ABD’de çekirdek PCE, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin beklenti de verinin 2,6 seviyesinde açıklanmasıydı. Çekirdek PCE de aylık artış ise yüzde 0,1 seviyesinde gerçekleşti.
5 – Elektriğe yapılan yüzde 38 zam vatandaşı çarptı
- EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle elektrik tarifelerinin zam yapıldığını duyurdu.
Buna göre nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için %38, tarımsal faaliyetler abone grubu için %30; kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için %38 ve yüksek kademesi için %20 oranında artış yapıldı.
6 – Otomotivde 7 Temmuz beklentisi 30 Ağustos’a ertelendi
- Otomotivde genel güvenlik yönetmenliği 30 Ağustos’a kaldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı otomotiv sektöründe Genel Güvenlik Yönetmeliği uygulamasını 31 Ağustos tarihine erteledi. Öte yandan, erteleme kararının, Türkiye’de üretilen ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen ‘Ulusal Tip Onay’ına sahip modelleri kapsadığı bildirildi
7 – ÖTV zammı öncesi benzin ve motorine zam geldi
- Döviz kurları ve brent petrol fiyatına göre değişen akaryakıt fiyatları bir kez daha değişti.
Buna göre benzinde 1,98 TL, motorinde ise 1,69 TL fiyat artışı yaşandı. Akaryakıt fiyatlarına gelen çifte zammın ardından ise gözler 3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verilerine çevrildi. Verilerin açıklanmasıyla birlikte akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı belli olacak. ÖTV artışı ile akaryakıttaki artış yüzde 20 ‘leri bulacak.
8 – 2009 dan beri en üst noktaya ulaşana mevduat faizleri 10 puan geriledi
- Mevduat faizleri 10 puan geriledi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, “Bankalarca açılan TL mevduatlarına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını” açıkladı. 21 Haziran haftasını kapsayan verilere göre bankaların L mevduatlara verdikleri 3 ay vadeli faizlerin ortalaması yüzde 58,38’e düştü. Böylece 3 ay vadeli mevduat faizleri altı hafta üst üste gerilemiş oldu. Bankaların 3 ay vadeli mevduata verdikleri faiz 19 Nisan haftasında yüzde 68,88’e çıkarak 2009’dan beri en yüksek noktaya ulaşmıştı. Böylece 3 ay vadeli faizler 2 ay içerisinde tepe noktasından 10 puan düşmüş oldu.
9 – Denizbank’ta sular durulmuyor
- 1 – 2 derken 3 oldu. Denizbank da neler oluyor.
Seçil Erzan ile “Galatasaray futbol takımı teknik direktörü ve oyuncularını, yüksek faizli, kişiye özel fon ve yüksek kar vaadi” ile dolandırılması ile ismi geçen Denizbank, geçen haftada İzmir Bornova Şubesi müdürü Hatice Özalp’in “2’si Karşıyaka Spor Kulübü Yöneticisi 5 kişiden yüksek faizli, kişiye özel fon ve yüksek kar vaadi ile para toplaması Denizbank Yönetimine ve piyasalara bomba gibi düştü. tabii arada Denizli Bölge Müdürlüğündeki yolsuzluklarda var. Bankanın iç denetim ve teftiş kurullarının nasıl çalıştığını gözler önüne seren bu olaylar, “Büyük illerimizde ve batı şehirlerimizde bu olaylar oluyorsa, kayıt dışının ciddi boyutlara ulaştığı Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki boyutları” soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.
10 – Asgari ücrete Temmuz’da SIFIR zam
Bakan Vedat Işıkhan açıkladı
Asgari ücret ile ilgili sorulara Bakan Vedat Işıkhan “Temmuzda asgari ücrete zam yok” diyerek noktayı koydu. Ayrıca bakanın açıklamasında emekli maaşlarına da baz etkisi uygulanmayacak.
Yorumlar kapalı.