Temmuz ayının ilk haftasında gelen satışlarla 10220-10240 bölgesindeki gapi kapatan BİST100 Endeksi çarşamba gününü yüzde 2,26, (235,91 puan ) değer kazanarak 10688 seviyesine yükseldi. En yüksek seviyesine yakın 10682’ den kapanış yapan borsada İşlem hacmi 95,8 Milyar olarak gerçekleşti.
Endeksin yükselişine en çok bankacılık endeksinin katkısı oldu. XBANK Bugün %4,46 Değer kazanarak 15527’ ye yükseldi. En çok kaybettiren sektör endeksi ise yüzde 0,90 düşen spor endeksi odu.
Teknik olarak mart sonunda başlayan ve 10260-270 bölgesinden geçen yükselen kanal desteğine kadar geri çekildik 10220-30 puan aralığında endeksin GAP’ı var GAP’ın kapanması da teknikçiler açısından alış sinyali. Alışlar için hala tepki demenin dışına çıkamıyorum. 10720-50 puan gibi oluşan bir direnç var fakat 20 günlük ortalamaların üzerinde seyreden fiyatlar daralan bolingerin desteğiyle bizi 10920’ ye kadar taşıyabilir sonrası hakkında yukarı doğru gider mi? şu an hiçbir fikrim yok. Dirençten satışla karşılaştığı takdirde bugün 10440 puanda bıraktığı gapi tamamlayacaktır.
Bugün açılışta haziran ayı enflasyonunu karşıladık. Haziran ayında TÜFE verisi baz etkisi ile mayıs ayında zirve yaptıktan sonra beklentinin altında açıklandı. Tüketici fiyatları endeksi Aylık bazda yüzde1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 arttı. 6 Aylık enflasyon %24,73 olarak gerçekleşti. Ana harcama gruplarında eğitim en büyük artış eğilimine sahip. Eğitim grubunda fiyat artışı yüzde 107,11 oldu.
ENAG verilerine göre;
-Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) haziran ayında %4,27 arttı -E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı %113,08 olarak gerçekleşti -Enflasyon oranı 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde %41,16 oldu
Açıklanan verilerin ardından ekonomi yönetimi yetkilileri dezenflasyon sürecinin başladığına işaret ediyor. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası yıllık verilerden çok mevsimsellik etkisinden arındırılmış aylık enflasyon verilerini yakından takip ediyor. 2016 yılından sonraki veriler kullanılarak bakıldığında mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon 1,9 olarak gerçekleşmiş. TCMB yıllık bazda yüzde 38 hedefine ulaşabilmek için bu rakamın yüzde bir buçuğun altına gelmesini bekliyor.
Talepteki azalış enflasyonun düşmesi için tek başına yeterli değil. Artan gelir dağılımı dengesizliği sayesinde bir kesimin harcamalarında hiç gerileme yok. Gelir düzeyi yüksek yüzde 20’ lik grup toplam tüketimin yarısını gerçekleştiriyor. Özetlemek gerekirse hizmet enflasyonunda ve çekirdek enflasyonda bütün dünyada olduğu gibi bizde de çok önemli bir katılık var. Enflasyondan baz etkisini çıkarttığımızda henüz çok yol almış değiliz gibi görünüyor.
Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu enflasyon hedefi 38. TCMB haziran ayı piyasa katılımcıları beklenti anketine göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 olmuştu
Ekonomistler Eylül ayında enflasyonun yüzde 50 seviyesine çekilmesini bekliyor, geçen yıl temmuz ayında aylık bazda enflasyonun artış hızı yüzde 9,49, ağustos ayında yüzde 9,09 olarak gerçekleşmişti. Eylül ayında yüzde 50 düzeyini görsek bile burada 2023 yılı temmuz ve ağustos aylarından gelen baz etkisinin katkısı olacak.
Dezenflasyon süreci başlasa da uzun vadeli ve doğrudan sermaye girişi sağlayabilmek için mevsimsellikten baz etkisinden arındırılmış enflasyonda düşüş gözlemlenmesi gerekiyor. Gerçi enflasyonda mevsimsellik etkisi kalmadı, gıda fiyatları yaz kış demeden yükselmeye devam etti.
Eylül ayında enflasyon politika faiziyle aynı düzeye geldikten sonra faiz indirimi beklentisi piyasalarda hâkim olacak
Yabancı finans kurumlarının yayınladıkları raporlarda Türkiye’nin faiz indirim takvimine dair farklı yaklaşımlar var City Bank TCMB’nin yüksek faiz politikasına devam edeceğini savunurken, Goldman Sachs ilk faiz indirimini 3, çeyreğin sonunda, Morgan Stanley ve Barclays ise 2025 yılında bekliyor.
Politika faizinde indirime gidilmeye başlandığında, kredi faizleri de düşmeye başlayacağı için emlak, otomotiv gibi sektörlerde talep artacağından enflasyon üzerinde tekrar bir baskı unsuru yaratabilir.
City Bank geçtiğimiz hafta yatırımcılarına 6 aylık forward işlemi ile dolara karşı TL ‘sında alım tavsiye etmişti gerekçe olarak TCMB’nin yüksek faiz konusunda kararlı olacağına inandıklarını belirtmişler.
Amerikan Merkez Bankası FED Başkanı Powell Enflasyonu etkileyen datalarda iyileşme görülmesine rağmen Eylül ayı için faiz indirimi sinyali vermedi. Faiz belirsizliği devam etse de piyasalarda eylül ayında indirim beklentisi güçlendi.
Lagarde yaptığı açıklamada enflasyonla mücadelede hızlı yol alındığına vurgu yaptı. Seçim sürecindeki Avrupa’ da devam eden siyasi belirsizlik EURO üzerinde baskı unsuru oluşturuyor. Bugün EURUSD Paritesi yüzde 0,50 değer kazandı. Paritede 1,08 den işlem oluyor.
Paritedeki yükseliş Türkiye için pozitif bir gelişme. Döviz kurlarının stabil seyretmesi Türkiye’de üretim maliyetlerini pozitif etkileyen bir unsur.
Ülkemizin ithalatının önemli bir bölümünü üretimde kullanılan hammadde ve ara mallar oluşmaktadır. Türkiye’nin ihracatını ağırlıklı olarak euro, ithalatını ile dolar ile yaptığı düşünülürse, dış ticarette dolar ile hammadde ithal edip ürettiği malı euro ile ihraç etmektedir bu yapısı nedeniyle EURODOLAR Paritesindeki gelişmeler Türkiye’ nin ihracatını doğrudan etkiler
Euro’nun dolar karşısında değer kazanması maliyetleri azaltır ve ihracata katkı sağlar. Euro’nun değer kaybetmesi maliyetleri arttıran ve satış hacminin TL bazında düşmesine yol açan bir unsur olarak karşımıza çıkar.
Paritenin seyri açısından önümüzdeki günlerde seçimler ve faiz indirim takvimleri belirleyici olacak
2300 Desteğinden kazandığı ivmeyle ONS Altın yüzde 1,33 değer kazandı 2346 dolarda düşen kanal direncini kıran Ons 2370 ve 2390 dolarda dirençle karşılaşabilir
Dolar tl 32,61 Desteğini kırdı. 32,50 desteğinde tutunmaya çalışıyor 32,50ve 32,70 arasında sıkışık bir süreç yaşayabilir.
Haftanın sonuna yaklaşırken herkese bol kazançlar dilerim.
Yorumlar kapalı.