Valör, fiyatta dalgalanan bir ürünün veya menkul kıymetin bugünkü değerini belirlemek için kullanılan fonların, varlıkların veya paranın değerinin yürürlüğe girdiği tarihtir. Tipik olarak, değerleme zamanlamasındaki farklılıklar nedeniyle tutarsızlık olasılığının bulunduğu finansal ürünlerin ve hesapların ödemelerinin belirlenmesinde valör tarihleri kullanılır. Bu tür finansal ürünler, vadeli döviz sözleşmelerini, opsiyon sözleşmelerini ve kişisel hesaplara ödenecek veya alınacak faizleri içerebilir
Bankacılıkta Valör
Alacaklı bankaya çek ibraz ettiğinde banka, alacaklının hesabına alacak yatırır. Ancak, ödeyen ve alacaklının farklı finansal kurumlarda hesapları olduğu varsayılırsa, bankanın parayı ödeyenin bankasından alması günler sürebilir. Alacaklının fonlara anında erişimi varsa, alıcı banka olumsuz bir nakit akışı kaydetme riskiyle karşı karşıya kalır. Bu riski önlemek için banka, parayı ödeme yapan kurumdan alacağı günü tahmin edecek ve parayı, beklenen tahsilat gününe kadar alacaklının hesabında tutacaktır. Gerçekte, banka depozito tutarını birkaç gün boyunca yayınlayacak ve bunun ardından alacaklı parayı kullanabilecektir. Fonların serbest bırakıldığı tarihe valör tarihi denir.
Benzer şekilde, bir bankadaki hesaptan başka bir bankadaki hesaba banka havalesi yapıldığında valör tarihi, gelen havalenin alıcı banka ve müşterisinin kullanımına sunulduğu tarihtir.
Sermaye Piyasalarında Valör
Varlık değerlemesinin zamanlamasındaki farklılıklar nedeniyle tutarsızlık olasılığının mevcut olması durumunda valör tarihi kullanılır. Sermaye piyasalarında valör tarihi, bir işlemin karşı taraflarının ödeme yaparak ve mülkiyeti devrederek kendi yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul ettiği teslim tarihi olarak kabul edilir. Saat dilimlerindeki farklılıklar ve banka işlemlerindeki gecikmeler nedeniyle, yabancı para birimlerindeki spot işlemlerin valör tarihi genellikle işlem üzerinde anlaşmaya varıldıktan iki gün sonra belirlenir. Valör tarihi, yatırımcıların döviz kuru üzerinde anlaştıkları tarih değil, para birimlerinin işlem gördüğü gündür.
Valör tarihi aynı zamanda tahvil piyasasında bir tahvile tahakkuk eden faizi hesaplamak için de kullanılır. Tahakkuk eden faizin hesaplanmasında üç önemli tarih dikkate alınır: işlem tarihi, ödeme tarihi ve valör tarihi. İşlem tarihi, işlemin gerçekleştirildiği tarihtir. Takas tarihi, işlemin tamamlandığı tarihtir. Valör tarihi her zaman olmasa da genellikle ödeme tarihidir. Takas tarihi yalnızca iş gününe denk gelebilir; eğer bir tahvil Cuma günü (işlem tarihi) işlem gördüyse, işlem Cumartesi değil Pazartesi günü tamamlanmış sayılacaktır.
Yorumlar kapalı.