Borsa İstanbul’ da 15 Temmuz Pazartesi tatil olması sebebiyle dün öğleden sonra klasik Çarşamba satışları yoğunlaşmış ve endeks 10743 puana kadar gerilemişti.
Bugün piyasada sabah saatlerinden itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaştık. Açılışta neredeyse endeks 100 puanlık gap bırakarak 10832 puandan güne başladı. Hem JP Morgan yatırımcı toplantısı hem de takas avantajının etkisiyle risk iştahı gün boyunca oldukça yüksek seyretti.
Endeks, 21 Mayıs’ta seans içerisinde 11088 zirvesini deneyip kapanışta 11 binin altına gerilemişti. Bugün en yüksek gördüğü seviyeden kapanış gerçekleştiren BİST100 günü, tarihi kapanış zirvesiyle 11024 puandan tamamlamış oldu.Yüzde 2,62 değer kazanan Borsa İstanbul’ da işlem hacmi 139 Milyar TL, BİST100’ün işlem hacmi ise 103 Milyar 892 Milyon oldu.
En çok yükselen endeksler bana, bugün piyasaya kurumsal yatırımcının hâkim olduğunu düşündürüyor. Alışlar genel olarak banka ve holding hisselerinde yoğunlaştı.
Yüzde 4,58 artan bankacılık endeksine en fazla katkıyı yüzde 7,38 yükselen Garanti Bankası’nın sağladığını görüyoruz. Vakıfbank, Yapı Kredi, Akbank, İş C hisseleri kapanışta yüzde 4 ‘ün üzerinde yükselirken, Holding endeksi yüzde 2,58. Sanayi endeksi yüzde 1,8 değer kazandı.
Hem yurt içinde hem de yurt dışında veri trafiği oldukça yoğun bir günü geride bıraktık içeride TCMB Başkanı Hakan Karahan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları izlendi. Türkiye’nin gri listeden çıkmasının ardından JP Morgan yatırımcı toplantısına katılarak uluslararası yatırımcılara Türkiye’yi tanıtan Hakan Karahan yaptığı sunumda ekonomi gündemini yorumlayarak Türkiye’nin kalıcı bir dezenflasyon sürecine girdiğini söyledi.
Mehmet Şimşek rezerv yeterliliğinde arzuladığımız noktaya ulaştık, swaplar neredeyse kapandı şeklinde açıklama yaparak yarın cari açığın yüzde iki buçuğun altında gelmesini beklediğini sözlerine ekledi.
Borsada parasal sıkılaştırmanın şirketlere yansıyan etkileri özellikle sanayi sektöründe risk iştahının daralmasına neden oluyor 21 Mayıstan beri endeks 10 bin 11 bin arasına sıkışmış durumda. Diğer yandan gri listeden çıkmamız, haziran enflasyonunun beklenenin altında gelmesi, risk primimizin düşmesi bir dizi pozitif gelişme var. Yurt dışındaki gelişmelerde para girişini destekler nitelikte. Rezervlere baktığımızda TCMB rezervlerinin arttığını görüyoruz.
-Toplam rezervler 5 Temmuz itibarıyla haftalık %3.88 artışla 148 milyar 448 milyon dolar
-Brüt döviz rezervleri 5 Temmuz itibarıyla haftalık %5.77 artışla 89 milyar 731 milyon dolar
-Net uluslararası rezervler 5 Temmuz itibarıyla 43.56 milyar dolar (Önceki hafta: 39.40 milyar dolar)
-KKM 2 Trilyon TL’nin altına geriledi.
Yurt dışı yerleşikler gri listeden çıkış sonrası geçen hafta hisse ve DİBS’ de alış yaptı. Tahvile para girişi devam ediyor. Tahvil alışları yılbaşından beri on milyar dolara yaklaştı. Borsada sınırlı bir yabancı alışı görüyoruz. Amerika’dan gelen enflasyon verisi faiz indirimi beklentisini Eylül ayı için güçlendiriyor. Faiz indirimi öncesi BİST’ e para girişi artabilir.
-Yurt dışı yerleşiklerin hisse stoku 5 Temmuz itibarıyla: +156,4 milyon USD
-Yurt dışı yerleşiklerin DİBS Stoğu 5 Temmuz itibarıyla: + 1.48 milyar USD
Amerika’da merakla beklenen enflasyon verisi açıklandıi. Yıllıkta 3,1 beklentisinin altında kalan veri yüzde 3 olarak gerçekleşti. 2020 yılından beri ABD’ de ilk kez negatif enflasyon görülüyor. Veriye dair ilk yorum JP Morgan’ dan geldi, JP Morgan kasımda beklediği faiz indirimini Eylül ayına çekti.
Enflasyon datasından sonra altının onsu 2400’ün üzerine çıktı. 2400 önemli bir eşik seviyesi. Amerika’da açıklanan veriylebirlikte Avrupa borsalar da yükselişle kapattı. Data açıklandıktan sonra Euro dolar karşısında bir miktar geri geldi1,0899 zirvesinden dönen parite hala 0,31 yukarıda ve 1,0863 seviyesinden işlem görüyor.
Bugün Avrupa Merkez Bankası için ekonomistlerin yorumları yıl sonuna kadar 2 kez daha faiz indirimine gideceği yönündeydi. Gerçekleştiği takdirde ihracatımıza sağlayacağı pozitif katkı açısından oldukça önemli bir gelişme olacaktır.
Teknik olarak 10950 direncinin hatta 11 bin psikolojik direncinin üzerine çıktık. Yurt dışındaki gelişmeler de endeksi destekliyor. Dün karasız ve güçsüz görünen indikatörler kapanışta al sinyali üretti. 11250-11300 civarında birsoluklanma bekliyorum. Geçtiğimiz haftalarda yaşadığımız sıkışıklık 10850-11300 arasında tekrar edebilir.
Ağır ağır yeni bir yükselen trend oluşuyor. Haziran da 10800’lerde oluşan tepenin üzerinde Temmuz’ da 10950seviyesinde bir tepe oluştu. Yükselen trendlerde her tepe bir öncekinin üzerinde oluşur. 11300 puan civarında yeni bir tepe oluşturabiliriz. Şimdilik hedef yeni tepeler ve ardından gelen düzeltmelerle 10220 puan görünüyor. Profesyonel yatırımcıların BİST30’ a hatta yine holding ve bankalara yöneldiğini görüyoruz. 30 içindeki ulaştırma, perakende, iletişim gibi sektörler de önümüzdeki günlerde izlenebilir. Yan tahtalar için hala ümitli bir görüntü yok. Yan hisselerde beklemek yorucu olabilir.
Bol kazançlar
Yorumlar kapalı.