featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile “Gün sonu ve Moddy’s”

Nurdan Şahin ile “Gün sonu ve Moddy’s”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haftayı yatay görünümlü yükselen trendimizi koruyarak tamamladık. Bist100 endeksi (%0,15) 16,74 puanlık minik bir yükselişle rekor tazeledi., 11156 Puan TL bazında haftalık ve günlük kapanış rekorumuz, gün içinde gördüğümüz en yüksek seviye 11285 puan. Dolar bazında hafta kapanışımız 337,53 dolardan gerçekleşti. 

Sektör endekslerine baktığımızda bugün Küresel bazda yaşanan sistemsel sorunun borsada etkisinin ulaştırma sektörüyle sınırlı kaldığını görüyoruz.  Bankacılık endeksi %0,78 puan yükselirken holding endeksi 0,22 değer kazandı. Bankacılık performansının sanayiye ve holdinglere göre iyi olması Moody’ s beklentisi olarak yorumlanıyor. 

Endekse en büyük negatif etki THY’den geldi. Yaşanan küresel teknoloji kargaşası nedeniyle 84 tane uçuşunu gerçekleştiremeyen şirketin hisseleri düne göre yüzde 0,32 değer kaybetti. THY haftalık bazda yüzde 2,69 yükseldi.Günün en çok kazandıran sektör endeksi %2,41 artan spor endeksi, en çok kaybettireni ise yüzde 2,41 düşen finansal kiralama endeksi oldu. BİST100’ün işlem hacmi 113,9 Milyar TL.  

Dün küçük sermayeli şirketler oldukça iyi bir performans sergilemişti yan tahtalarda dün yaşanan yükseliş bugün yatay negatif bir görünüme döndü. 

Haftanın son işlem gününde endekse en yüksek pozitif katkı Ereğli Demir Çelik’ten geldi. Sabah KAP’ ta yayınlanan habere göre Ereğli Demir Çelik’ in bağlı ortaklığı Erdemir Madencilik’ e ait maden sahasında altın madenine rastlanmış. Haberin etkisiyle şirket borsada yüzde 2,95 artarak haftayı 57,55 TL’ndan kapattı. Gün içinde 58,20TL’ye kadar yükselen hissenin ilk direnci 59,3 TL. Borsada genele yayılan bir satış olmazsa 59’un üzerini test edebilir. 

Günü kısaca özetledikten sonra oldukça ilginç gelişmelere şahit olduğumuz kısa ama yoğun haftayı değerlendirelim. 

Bugün yaşanan küresel kesintiyle ilgili olarak kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığı, Crowd Strike alt yapısıyla siber güvenlik sağlayan şirketlerde yaşanan bir aksaklık olduğu,küçük bir güncellemeyle çözülebileceği açıklaması yapıldı. Açıklama sorunun ne olduğunu tanımlamadığı gibi tekrarı ile ilgili endişeleri arttırdı. 

Siber saldırıya karşı geliştirilen bir sistemin yazılım hatası yüzünden siber saldırıdan daha büyük bir etki yaratmış olmasının, özellikle havacılık sektöründe yeni çözüm arayışlarına neden olacağı yönünde görüşler var. Amerika’ da borsalar açıldıktan sonra Microsoft hisselerinde düşüş sınırlı kalırken, yazılım şirketinin hisseleri yüzde on geriledi. 

Moody’s kararı öncesinde yatay bir kapanış yaptık, BİST100’ ün küresel piyasalarla korelasyonunun artmakta olduğunu görüyoruz, yurt dışında yaşanan gelişmeler hafta içinde 11.200puanın üzerinde kalmamızı engel oldu. Küresel piyasalarda belirsizlik artarken, bugün Türkiye saati ile 23:30 ‘da gelmesi beklenen not güncellemesi önümüzdeki hafta fiyatlamalar üzerinde etkili olacak.  

SP ve FİTCH’ in Türkiye notları yatırım yapılabilir seviyenin 4 puan altında, Moody’s ’in ise 6 puan altında, Moody’ s aralık ayında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu aynı bırakarak görünümünü durağandan pozitife çekmişti. 

Foreks haberin düzenlediği ankete göre, ankete katılan 12 ekonomistten 8’i bir basamak artış bekliyor, 3 ekonomist iki basmak artmasını görünümün pozitif kalmasını, 1 ekonomist notun 2 basamak artıp görünümün durağan kalmasını bekliyor. Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyedeyken endeks 500 dolara yaklaşan yükseliş yaşamıştı. Yatırım yapılabilir seviyenin 6 basamak altında olmamıza rağmen 337,5 dolardan kapanış yaptık. Bloomberg’de okuduğum habere göre dolar bazında 9 yılın en yüksek seviyesine yakınız.  

Dün ve önceki gün de yazmıştım, zaten bir kademe artışı aylardır alıp satıyoruz, önümüzdeki hafta beklentinin sonaermiş olması bir miktar kar satışı getirebilir. En son Fitch’ in not arttırımını hatırlarsak, açıklamadan sonraki hafta endeks yüzde 2,5 geri çekilmişti. 

Makro tarafta TL ve yabancı para cinsinden borçlanma devam ediyor. Türkiye’nin rezervleri son dört buçuk yılın en yüksek seviyesinde. Swap hariç net rezerv 22 Milyar dolar. KKM tarafından çıkış devam ediyor. KKM Hesapları 47 haftadır gerileyerek bir buçuk trilyon azaldı.

5-12 Temmuz haftasında yabancılar 895 Milyon dolar değerinde DİBS almış. Önceki veriler de aza da olsa borsada yabancı girişi vardı. Geçtiğimiz hafta 57,7 Milyon dolarlık hisse satmışlar.

Son bir yılda yabancıların hisse alışları 356,7 milyon dolar, borsadaki payları %38,5 geçen yıl %29’ lar civarındaydı. DİBS, 1 Milyar 453 Milyon dolar. Türkiye CDS’leri 263 baz puan. 

Uzun yıllardır hem çalışan hem de yatırımcı olarak piyasayı takip ediyorum. Aynı zamanda Makro ekonomi hem kişisel ilgi alanım hem de borsaya etkisi nedeniyle bol bol yorum ve kaynak takip ediyorum. Prof. Dr. Burak Arzova’nın yazısından bazı başlıkları not aldım sizinle paylaşmak istiyorum birçoğu ders niteliğinde. 

Özetle, Sayın Arzova; 

Maliye politikasının iki bacağınındı TCMB politikalarıyla uyumlu olmadığına değinmiş,

Kamunun tasarruf tedbirlerine uymadığını, vergi düzenlemesinin zaten vergi ödeyen şirketler ve ücretli kesimden daha fazla vergi almak üzerine kurgulandığını, 

Kayıt dışıyla etkin mücadele için bazı yasa değişikliklerinin gerekliliğini belirtiyor. 

En etkileyici bulduğum kısım; hükümet daha önce attığı 6 sıfırın birini geri aldığı şeklindeki tespiti oldu.

Vergi paketiyle ilgili yaptığı değerlendirmede asgari kurumlar vergisi uygulamasında ciro üzerinden vergi tahsis edilmesinin, şirketleri zorlayacağına, servet büyüklüğü gözetilmeden yapılacak uygulamanın özellikle imalat sektörünü olumsuz etkileyeceğine değinmiş. 

Dolar TL kuru ile ilgili olarak ihracatçının maliyetlerini arttırdığını artan maliyetlerin, ithal ürünlerle rekabet edemeyecek şekilde olumsuz etkilediğini, turizm sektörünün de kur politikasından olumsuz etkilendiğini ve doların olması gereken seviyenin 40 TL olduğuna değinmiş. 

DİBS’e yatırım yapan yabancı sermaye asla kendi ülkesinde bir yılda bile elde edemeyeceği karı birkaç ayda kur riski olmadan Türkiye’de kazanabileceğini biliyor kanımca. Dolarda yatay seyir öyle ya da böyle devam edecektir. Bir yandan rezerv biriktiriyoruz ama diğer yandan bu para üç beş ay sonra gidecek olan emanet bir para. Bloomberg Türkiye yatırım çekmekte başarılı fakat değerli TL ve yüksek faiz içeride sanayi ve turizmde sorun yaratıyor şeklinde yorum yapmış.  

Enflasyon muhasebesiyle zaten şirketlerin öz varlık karlılığı düşüyor, parasal sıkılaştırma tedbirleri enflasyonla mücadele için önemliydi fakat hem şirketler hem de tüketici açısından günlük hayatı da sürdürmek gerekiyor. Dolayısıyla para politikasının dışında bir adım gerekli. Beklenti, yüksek faiz in olumsuz etkilerini değerlendirerek piyasaları rahatlatacak tedbirlerin ufak ufak alınması gerektiği yönünde, seri faiz indirimine gidileceğini kimse beklemiyor bu kadar çabayı çöpe atmak olur ancak izlediğim kadarıyla piyasada şirketlere ve tüketiciye nefes aldıracak adımlar atılmasına yönelik beklentiler yoğunlaşmaya başladı. 

Önümüzdeki hafta TCMB’nin faiz kararı var, beklenti sabit kalması yönünde. Bloomberg ‘in yorumuna göre; faiz sabit kalır fakat sözlü yönlendirmede daha şahin bir duruş, uzun süre faiz indirimine gidilmeyeceği yönünde karalı bir açıklama ve zorunlu karşılık hamlesi bekleniyor. 

Küresel piyasalarda Asya’dan Avrupa’ ya Trump etkisi devam ediyor. Teknoloji tarafında satış devam ediyor. Biden’ın adaylıktan çekilmesi, Biden’ın yerine kimin aday olacağı gibi siyasi belirsizliklerin gölgesinde kar realizasyonu yaşanıyor. Trump’ın jeopolitik, ekonomik ve ticari yaklaşımları, Çin’ e karşı uygulayacağı sert politika piyasayı tedirgin etti. ABD’de gündemi siyaset belirliyor. Altın fiyatlarında ufak bir düzeltme gerçekleşti ama Trump etkisiyle altının ons fiyatında 3 bin dolar seviyeleri konuşuluyor. 

Çin 2017 den beri 440 Milyar dolar Amerikan varlığı satmış, dünyadaki dolar  para birimi rezervleri 2000 den beri yüzde 72 den yüzde 45’ e düşmüş takip ettiğim ekonomistler Çin’in sattığı Amerikan varlıklarıyla Değerli maden ve diğer üretimde kullanılan emtiaları satın aldığını dile getiriyor. 

Dünya farklı bir döneme giriyor yaşayıp görelim.

Kendi mikro evrenimize dönecek olursak birkaç saat sonra Moody’s not açıklayacak 

Tek arttırım 11200’ e kadar etki yaratabilir belki. 2 arttırım 11450, hiç beklenmiyor ama sabit kalması iyimser senaryoyla 10800, kötümser senaryoyla 10450 seviyelerine kadar geri çekilmemize neden olur benim görüşüm bu yönde. Birkaç saat sonra karnemizi almış olacağız bakalım tek mi? Çift mi? 

Güzel bir hafta sonu dilerim.

Nurdan Şahin ile “Gün sonu ve Moddy’s”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.