featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile ” Gün Sonu”

Nurdan Şahin ile ” Gün Sonu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haftaya iki önemli gelişmeyle başladık, Cuma akşamı Moody’ s Türkiye’nin kredi notunu güncelledi. B3 olan notumuzu 2 kademe birden arttırarak B1’e yükseltirken görünümü pozitif olarak korudu. Not arttırımı kadar görünümün pozitif olarak korunması önemli.

Raporun satır aralarında, Ortodoks para politikasına kararlı dönüşe işaret edilmiş olmasına rağmen siyasi riske de vurgu yapmış, yine de metnin genelinde olumlu görüşler hâkim. Not güncellemesinden sonra MSCI Türkiye Endeksi 0,76 değer kazandı, Türkiye CDS’leri 265 puanla güne başladı. Öğleden sonra CDS 260 puana geriledi.

İlk defa ülkemizin kredi notu 2 basamak birden artıyor buna rağmen borsada risk iştahı bugün oldukça zayıf, hem piyasada 2 basamak not arttırımı konuşulmaya başlanmıştı yani beklenti bitti, hem de en kötü geride kaldı ama yatırım yapılabilir noktadan hala çok uzağız.

Endeks bazında kar realizasyonu görmedik ama alış motivasyonu zayıf. CDS’lerdeki düşüş ve DİBS’lere gelen talep beklentinin önceden satın alındığını gösteriyor. CDS’ler düşerken, DİBS’lere talep artarken borsaya ilgi hep sınırlı kaldı. En azından genele yayılamadı.

İki kademe birden arttırımın en azından endeksi 11450’ ye doğru hareket ettirmesini beklerdim. BİST100, günü 16,55 puan yükselerek 11172’ den tamamladı, Cuma günü de %0,15 yükselerek rekor tazelemiştik bugün de yüzde 0,15 yani sadece 16 puan artışla bir rekor daha tazeledik. Endeks rekor kırmış gibi hisseden var mı? merak ediyorum.

Birkaç gündür zayıf seyreden trende rağmen işlem hacmi yüz milyar TL’nin üzerinde. Bugün hacim 110 Milyar TL olarak gerçekleşti.

24 Haziran -2 Temmuz arasında düzeltmesini tamamlayan BİST 100 Endeksi ağır aksak giden bir yükselen trend başlatmıştı. 11320-11350 aralığında oluşmakta olan bir direnç var üzerini teyit etmeden yükselişin devam edeceğini söyleyemeyiz. Aynı şekilde 11140 hatta 11 bin kırılmadan düşüşten bahsedemeyiz.

11140-11000-10650 şimdilik destek bölgeleri. Bugün kapanışı 5 günlük ortalamada yaptık, 10 günlük ortalamalar 11 binden geçiyor. Yarın açılışta 11180-11200’e doğru bir hamle yaparsa geri gelebilir. Trend göstergeleri aşırı zayıflamış. Diğer indikatörler yönsüz ama aşağı dönmeye daha yakın görünüyor. Yarın yine 11100 -11180 aralığından fazlasını beklemiyorum.

Bir gün ciddi bir atak yapıp günlerce yatay pozitif ya da yatay negatif sürünmek borsamızın yeni huyu haline geldi. Her Perşembe açıklanan verilerle görüyoruz yabancının borsaya pek fazla ilgisi yok. Bankacılık endeksinden para çıkışı var. Sanayi tarafında otomotivde BYD kaynaklı düşüşe bir miktar tepki geldi.

Bugüne dönersek, bankalardan çok sanayiden gelen destekle endeks gün içinde TL bazındaki 12250 zirvesine yaklaştı. Alışların etkisi uzun sürmedi ama sanayi endeksiyle banka endeksi arasında makasın daralmakta olduğunu söyleyebilirim. Cuma günü yaşanan gelişmelerden sonra, küreselde havacılık sektöründe birçok hissede satış eğilimi hâkim. BİST100 Endeksinde de bugün havacılık başta olmak üzere ulaşım sektörü endekse gün boyu negatif katkı sağladı.

TCMB kredi daraltmak için yeni bir adım attı. Geçen ay PPK toplantısından sonra yabancı para cinsinden kredilere %2 aylık büyüme sınırı getirilmişti, Merkez Bankası yabancı para cinsinden kredilerde düzenlemeye gitti ve aylık yüzde iki olan yabancı kredi sınırını yüzde bir buçuk olarak güncelledi. TL kredilerde sınırı yüzde iki olarak korudu. Yuvam hesaplarında da düzenlemeye giden banka faiz alt sınırını politika faizinin yüzde yetmişi olarak düzenledi.

Bu hafta içeride PPK toplantısı, reel kesim güven endeksi açıklanacak Bugün piyasa katılımcıları anketi açıklandı 12 ay sonrası için enflasyon yüzde 30 bekleniyor. Yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 43,52’ den 42,90’ a geriledi.

Yarın yapılacak toplantıda Politika faizinde arttırım beklenmiyor.

Metnin şahin kalması faiz koridorunun alt bandının yükselmesi dolayısıyla asimetrik faiz koridoru bekleniyor.

Financial Times TL cinsi varlıklara carry Trade unsurunu kullanarak gelen 24 Milyar dolar sıcak para olduğunu yazmış. Yazıda hızlı giren paranın hızlı çıkma ihtimaline dikkat çekilmiş.

Küresel Piyasalardaki gelişmelere göz atacak olursak;

Küresel piyasalardaki gelişmeler, yaklaşan Amerikan seçimleriyle birlikte hem piyasaların korelasyonu arttığı için hem de jeopolitik riskler açısından en az yurt içindeki gelişmeler kadar önemli.

Hafta sonu Bide’nın adaylıktan çekilmesiyle ilgili haber gündeme oturdu. Biden’ın yerine konuşulan isim başkan yardımcısı Kamala Harris fakat Harris Trump karşısında şimdilik güçlü bir aday değil.

Trump’a yapılan suikast girişimiyle birlikte piyasalar seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakıyor Amerika’ da, Uzakdoğu’ da hatta Avrupa’ da Trump’ın politikalarını satın alıyor. Aday netleşene kadar hatta adayın birlikte çalışacağı isimler netleşene kadar, Trump’ın ekonomik, ticari ve jeopolitik yaklaşımları alınıp satılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Anlaşılan o ki, Kasım ayına kadar Amerikan piyasaları önderliğinde küresel dalgalanmalar artacak.

Microsoft, Cuma günü küresel çapta meydana gelen CrowdStrike kaynaklı hatanın toplam sekiz buçuk milyon Windows cihazını yani toplam cihazları yalnızca yüzde birini etkilediğini açıkladı ama Londra Borsası’ndan dünyanın en önemli havayolu şirketlerine, bankalara hatta hastanelere uzanan bu sorun yumağı oluştu küresel çapta 16 binden fazla uçuşta gecikme yaşanmış,1300’ den fazla uçuş iptal edilmiş. CrowdStrike’ın hisseleri Cuma günü yüzde 11 değer kaybetti.

Cuma günü Amerika’ DJ yüzde 0,93, SP0,71, Nasdaq 0,81, Russel 2000’ de 0,63 değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta genelinde SP yüzde 1,97 Nasdaq %3,65 e yakın değer kaybederken Russel 2000 yüzde 1,68 yükseldi muhteşem yedili olarak adlandırılan 7 büyük teknoloji şirketinin tamamı haftayı değer kaybıyla tamamladı. ABD’ de Bu hafta Alfabet bilançosu, kişisel gelir ve harcamalar verisi izlenecek

Çin Merkez Bankası’ndan bugün sürpriz bir karar geldi. Repo faizlerinden sonra, yıllık gösterge borç verme faiz oranlarını da indirdi. Piyasaların beklentisi sabit kalacağı yönündeydi. Çin ekonomisinde büyüme 2. Çeyrekte hızla gerilemişti. Büyüme endişesiyle bir faiz indirimi daha bekleniyor. Emlak krizi henüz çözülemedi ve Çin’ de iç tüketim artmıyor. İç piyasadaki durgunluk, İhracatta rekabeti arttırdığı için başta Amerika ve Avrupa olmak üzere küresel ekonomileri olumsuz etkiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda ONS Altında rekorlar görmüştük. Cuma günü ise sert bir satış yaşadı. Ons Altın, bu gün Biden’ın seçimlerden çekilmesiyle, 2400 doların üzerinde işlem gördü fakat kalıcı olmadı. ONS altın 2390 dolar desteğinde aşağıda 2360, yukarıda lk direnç 2428 dolar

Nurdan Şahin ile ” Gün Sonu”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.