Borsa İstanbul haftaya düşerek başladı. 10800 desteğinin altında günü tamamlayan endeks zirvesine göre yüzde 4,5 geride. 15000 puanın altında kapanış yapan bankacılık endeksi toparlanmayınca BİST100 Endeksi de tekrar 10800 puanın üzerine yükselemedi. Amerika ve Avrupa borsalarından negatif ayrışıyoruz.
Geçtiğimiz hafta not arttırımı sonrası 11 bin seviyesinin altında gerçekleşen hafta kapanışı piyasada tedirginlik yaratmıştı. Haftalık kayıp 26 Temmuz kapanışında yüzde 2,37’ye ulaştı. Endeksin 2024 performansı %45,8.
Gün içinde 10873,33 gören BİST100 önceki kapanışa göre yüzde 1,45 değer kaybederek 10733,75 puanla günü tamamladı. Mali endeks yüzde 1,5 (bankacılık 0,82), sanayi %1,43, hizmetler endeksi yüzde 1,53 değer kaybetti. Ulaştırma endeksi yüzde 2 düştü. Sektör endeksleri içerisinde en çok kazandıran %0,87 ile inşaat endeksi olurken, en çok kaybettiren %4,3 ile sigortacılık endeksi oldu bugün Ak sigorta’nınbilabçosu açıklanacak. Düşüşle birlikte işlem hacminde görülen bariz bir yavaşlama var Cuma günü 84 Milyar TL’ye gerileyen hacim, bugün de 90 milyar TL’nin altında 87,414 Milyar TL oldu.
Ziraat yatırımdan bugün bankacılık sektörü ile ilgili bir rapor geldi. Rapora göre sektörünün ikinci çeyrek karlarının yüzde 24,1 oranında azalarak 59,7 milyar TL’ye gerilemesibekleniyor. Artan swap maliyetlerinden dolayı ticari zararlarda artış var. Ziraat Yatırım analistleri net faiz gelirlerinde en çok dalamanın Yapı Kredi Bankası ve İş bankası’ nda beklendiğini yazmış. Garanti ve Vakıfbank’ın net faiz marjında artış bekleniyor
Bu hafta içeride oldukça sakin, küresel piyasalarda ise hareketli bir gündeme tanık olacağız. Yarın, yurt içinde ekonomik güven endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetiaçıklanacak.
Teknik görünüme bakıştığımızda günlük grafikte 10840 puandan geçen kanal desteğinin kırıldığını görüyoruz fakat bir tek gün kapanış desteğin kırıldığını teyit etmiyor fakat 10750desteğinin de altında kapatmış olmamız bir miktar tedirginedici. Bundan sonra 10667’den geçen 50 günlük ortalamalarvar. Bolinger bandın orta çizgisinin altına sarktık 10900’ün üzerine atamadığımız sürece 10450 riski devam edecek. 10667’ den geçen 50 günlük ortalamaya yaklaştıktan sonra alışlar hız kazanırsa 10900 direnç olarak çalışacaktır.
İndikatörlerde dipten dönüş sinyali henüz yok. Düşen işlem hacmi trend indikatörlerinin zayıf seyretmesine neden oluyor. Kısa vadeli bir düzeltme sürecindeyiz ama düşen trend henüz kuvvetli bir geri çekilmeye işaret etmiyor. Yarın sabah 10710 puandan zayıf bir tepki gelebilir, olası tepkide, 10710-10800 arasında bir hareket deneyebiliriz.
Haftalık görünüme göre ise, Bu hafta 10800 puanın altında gerçekleşecek kapanış haftalık bazda trend görünümünün bozulmasına neden olacağından dikkatli olmayı öneririm, kredi riski taşımamakta fayda var.
Geçen haftadan beri yaşanan olumsuz görünüme rağmen yükselen trendin kırıldığını söyleyemeyiz şimdilik Moody’s’ in not arttırımından sonra başlayan düzeltmenin devam ettiğini düşünüyorum.
Geçen haftada üzerinde durmuştuk beklendiği gibi bankacılık sektörü için en kötü çeyreği geçiriyoruz. Daralan faiz marjları sektörü olumsuz etkiliyor bu hafta Akbank’la birlikte başlayacak bilançolarda bankaların karlarında ortalama yüzde 25 düzeyinde düşüş bekleniyor. Bu çeyrekte dip yapıp tekrar normalleşmeye başlayacağı bekleniyor. Sanayi hisselerindetekrar tekrar yazdığımız gibi parasal sıkılaştırmanın etkilerini görüyoruz. Daralan iç talep ihracatla kompanse edilemiyor çünkü dünyadaki en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinde durgunluk devam ediyor. Üstelik Çin’ de zayıf seyreden iç talep küresel bazda uluslararası ticareti ve petrol fiyatlarını olumsuz etkiliyor, yatay seyreden kur maliyetler artarken rekabet gücümüzü daraltıyor.
Düşüşe neden olan bir diğer neden, geçen hafta Merkez Bankası metninde eylülde faiz indirimine rastlanmadığı gibi, hazine bonusunda yılbaşından beri yaşanan 700 milyon dolarlık satışın etkisi, açıklanan yabancı verilerinin ardından açıklama yapan TCMB Başkan Yardımcısı faiz indiriminin gündemde olmadığını söyledi ve Borsa İstanbul’ da moraller iyice bozuldu zaten kısa vadede bizi heyecanlandıracak önemli bir beklenti de yok. Önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verisi aylık yüzde 3,3 yıllık yüzde 62 düzeyinde bekleniyor ve TCMB’nin hedefinden hala uzak. Enflasyon politika faizinin üzerinde kaldığı sürece faiz indiriminden bahsedilemeyeceğini geçen haftaki toplantıdan sonra anladık. TCMB Açıklamada hedeflenen enflasyona yaklaşılmadığı sürece şeklinde bir ibare kullanmış.
Bu yıl büyüme oranı 3-3,5 aralığında bekleniyor. Beklenen enflasyonda piyasa ve hane halkı arasında önemli bir fark var. Hane halkı daralan gelir seviyesi ile enflasyonun etkisini yoğun hissediyor fakat piyasa katılımcılarının beklentisi ekonometrik hesaplamalarla yapıldığından daha gerçekçi ve TCMB’ ye daha yakın. Uzmanlar Gerçekleşen enflasyonla hissedilen arasında bütün dünyada fark olduğuna değiniyor.
Temmuz ayında yıllık bazda manşet enflasyon yüzde 60düzeyinde olacak, gerçekleşen enflasyonla TCMB enflasyonu arasında fark azalırsa, reel sektörü ve hane halkını rahatlatacak tedbirler beklenebilir. Bu nedenle bazı ekonomistler ve fon yöneticileri, TCMB’nin enflasyon beklentisini güncellemesi gerektiğine vurgu yaparak, daha sıkı para politikası daha düşük faiz gerekliliğini savunuyor.
Faiz indirim süreci başlasa bile seri indirim beklenmiyor kademeli ve temkinli bir indirim politikası izlenecek, maliye politikasında sıkılık önümüzdeki dönemde imalat sektörü ve emek yoğun diğer sektörlerde iflasların artmasına neden olabilir. Maalesef enflasyonla mücadele süreci mali yapısı güçlü olmayan firmaların batmasına, işsizliğin artmasına neden oluyor. Asgari ücrete ara zam yapılmadı, dar gelirli kesimin harcamaları temel ihtiyaçlar düzeyine çekilirken varlıklı kesimin harcamalarının hız kesmeden devam etmesi de bu süreçte ayrı bir sorun ve bozulan gelir dağılımıdengesinin bir sonucu.
Küresel piyasalarda bu hafta faiz kararları beklenecek Yarın toplanacak FED Çarşamba günü karar açıklayacak faiz indirimi bekleyenler yüzde 4 oranında pas geçmesi bekleniyor. Powell’ın yapacağı konuşma önemli olacak. Eylül ayında faiz indirimine vurgu yapması bekleniyor. Eğer o yönde bir açıklama gelmezse piyasaların gözü Ağustos ayındaki Jackson Hole toplantısına çevrilecek.
Yırt dışında piyasalar güne tepki alışlarıyla başladı gün içinde ortalama yüzde 1,5 kadar yükselen piyasalarda alıcılı seyir kalıcı olmadı akşam saatlerinde neredeyse Cuma günkü kapanış seviyelerine geriledi. Nasdaq ve DJ’ da düzeltme olmasına rağmen geçtiğimiz 2 hafta Russel 2000 alıcılı seyretmişti 2 haftada 3,8 artan Russel 2000 Endeksi ABD piyasalarında rotasyona işaret ediyor. Teknoloji hisselerinden çıkan para sanayi, hizmetler vb sektörlere giriyor şeklinde yorumlar var. Cuma günü de ABD’ de tarım dışı verisi açıklanacak. ABD’ de 10 yıllık tahviller 4,17’ ye kadar geriledi.
Spot Altın geçtiğimiz hafta oldukça hareketliydi, Temmuz ayının ortalarında zirve yapan ons fiyatında düzeltme hareketi var. Hindistan’da altın ve gümüş ithalatında vergi indirimine gidiliyor. ABD 2. Çeyrek büyüme verisi, faiz arttırımına gitmesi beklenen Japonya etkisiyle yen karşısında değer kaybeden dolar, altın fiyatlarının gerilemesine neden olmuştu.Geçtiğimiz hafta 2432 dolara kadar yükselen ons altın en düşük 2353 dolara geriledi ve haftayı 2387 dolardan kapattı.
Bu hafta Fed öncesi tekrar 2403 direncini zorladı fakat geri geldi. 3. Kez zorladığı düşen trend kanalını yukarı kıramamış oldu. Kısa vadede 2370 ve 2320 destek 2390 seviyeleri takip edilebilir. Ancak 2390 doların üzerinde yükseliş hareketi ivme kazanacak.
Yorumlar kapalı.