Borsa günü 42 puan düşüşle yüzde 0,39 düşerek kapattı.Açılışta yatay pozitif bir seyirle güne başlayan endeks, 10832 puana kadar yükseldi. 10800 puanın üzerinde tutunmayı başaramayan Bist100, gün içerisinde 50 günlük ortalama seviyesine yaklaşarak 10666’ ya geriledi. Endeksin kapanışı 10691, işlem hacmi hafif artarak 90 milyar 301 milyondan gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en yüksek düşüş bankacılık endeksinde yaşandı 15 bin desteğini kıran xbank14500 desteğine geriledi yarın 14500’ün üzerinde kalarak 14500-14950 arasında hareket başlatması mümkün görünüyor. Satışlar devam etse de bu aralıkta tepki hareketleri olabilir.
Borsada yeni bir beklenti yok, Piyasayı heyecanlandıracak tek haber faiz indirimi ile ilgili bir mesaj olacaktır fakat geçen hafta yapılan PPK toplantısı metninde de gördüğümüz gibi, son çeyrekte faiz indirimi olasılığı çok çok düşük. Siyasi baskılar artmazsa sene sonu ya da en erken 2025 ilk çeyreğinden indirim olabilir. Yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu söyleyen analistler, Dezenflasyon sürecinde maliye bacağından destek olmadığı görüşünde hem fikir.
Gün içinde 10700 -10770 arasında tutunmaya çalışan endeks20 puan aralıklarla 10770 ve 10750 puanda saatlik destek oluşturmaya çalıştı. İkinci yarıda 10700’ünde altına gerileyerek 50 günlük ortalama seviyesinde tutundu.Zamansallık etkisiyle bugün 50 günlük ortalamalar10678 den geçiyor. Orta vadeli indikatörler zayıfta olsa dipten dönüş sinyali vermeye başlamış, kısa vadeli indikatörlerden birine bakabildim orada satış sinyali devam ediyordu. Yarın saatlikgrafikte 10700’ün üzerinde kalabilirsek devamında 10850-1097 puanı tekrar test edebiliriz.
Bugün içeride yaşanan gelişmelere göz atacak olursak,
Bilanço sezonu açıldı ilk olarak Akbank’ın finansal tablolarını takip ettik. Banka yılın 2. Çeyreğinde 24,104 milyon TL net kar elde etti fakat enflasyonun etkisi düşüldüğünde karlılıklar eriyor. Bankanın özkaynak karlılığı %24,10’dan %22,4’ e gerilemiş. Banka CEO’su jeopolitik riskler ve yüksek faiz ortamında güçlü bir performans sergilediklerini bildirdi.
2022 ‘den beri artan enflasyon bankacılık sektöründe karlılıkların artmasına neden olmuştu. 2024 yılının 2. Çeyreğine gelindiğinde beklenen oldu parasal sıkılaştırma döneminde, bankaların net karı %3,9 geriledi. Bankaların net faiz gelirlerinde %72 artış var.
Sektörün özkaynak karlılığı bu yılın ilk yarısında %27,5olarak gerçekleşti. 2023 yılı sonunda %30 düzeyindeydi. Kredi makası birinci çeyreğe göre dengelenmiş. Takipteki alacaklar 1,63’ten, 1,54’e gerilemiş, ortalama sermaye yeterliliği %18’den 17’ye, Ortalama çekirdek sermaye yeterliliği %14’ten 13’e gerilemiş.
Bugün içeride güven endeksleri açıklandı, TUİK verilerinegöre ekonomik güven endeksi Haziran ayında %95,8 iken, Temmuz ayında %1,5 oranında gerileyerek %94,4 oldu, Ekonomik güven endeksinin 100’ den büyük olması ekonominin genel durumuna dair iyimserliği yansıtırken yüzün altına gerileyen rakamlar güvenin azaldığını gösteriyor.Tüketici güven endeksi %3,1, sanayi güven endeksi %1,8, hizmetler güven endeksi %1,5 inşaat güven endeksi %0,9 düştü. Türkiye’de ekonomiye duyulan güven son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.
BNY Mellon isimli yatırım kuruluşu stratejisti Bloomberg News haberine göre Türkiye ekonomisiyle ilgili uyarıda bulundu. Jeopolitik gelişmeler ve artan borçlanma maliyetlerinin artan yabancı sermaye pozisyonları açısından riskli olduğuna değinmiş. Politika faizinin yüzde 50 oranında kalacağına şüpheyle yaklaşan stratejist yılın son çeyreği ya da 2025 başında tersine bir dönüş yaşanacağından endişe duyuyor. Türkçesi, bono tarafı ağırlıklı olarak tl varlıklara satış geleceği konusunda endişeli. Endişelerinde haklı çıkarsa TL varlıklardan çıkış başladığında, çıkışın yaratacağı etkinin ağırlığı, bulunduğumuz enflasyon düzeyine bağlı olarak değişecektir.
Türkiye ekonomisinin en büyük kırılganlıklarından biri zayıf rezerv problemiydi. Yıl başından beri TL varlıklarda görülen yabancı ilgisiyle TCMB’nin rezervleri düzelmeye başlamıştı. Dün açıklanan TCMB Brüt rezervleri geçen haftaya göre 5,9 milyar dolar azalmış. 153.9 Milyar dolar olan rezerv 148 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezervler, 22,9 milyar dolardan 24 milyara yükseldi.
Bloomberg piyasa katılımcıları anketine göre Temmuz ayı enflasyonu %3,3 bekliyor. PPK metninde enflasyonu yükselten kalemler arasında işlenmemiş gıda enerji alkol ve tütün fiyatlarındaki artışa vurgu yapılmış.
Perşembe günü yabancı para hareketleri takip edilecek sabit getirili tarafında TL’de devam eden bir avantaj var. Kısa vadeli bono pozisyonları ağırlıklı olarak talep görüyor fakat geçen hafta 700 milyon dolar bonodan çıkış olmuştu bu hafta çıkışın devam edip etmediğini takip edeceğiz.
Jeopolitik riskler bölgede tam gaz devam ediyor. İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginlik bugün bir miktar daha arttı. Saldırıların sınırlı olacağına dair gelen bilgilere rağmen çatışmanın ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor. Hamas’tan Hizbullah’a destek mesajı geldi.
Küresel piyasalar, ABD ve Japonya’nın MB para politikası toplantıları öncesinde karışık bir seyir izliyor. Geçen haftadan beri yüzde 3 civarında satışla karşılaşan ABD piyasalarında tepkiler sınırlı.
Japon MB’ BOJ bugün toplandı Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak. Bugün Asya Pasifik Piyasalarında bölge genelinde düşüş yaşandı. Düşüşte Boj’dan gelecek olası faiz artışı fiyatlandı.
BOJ’un bu toplantıda Japon tahvillerinde alımı azaltma kararı alması ve referans faiz oranını yükseltmesi bekleniyor.Referans faiz aralığı %0-0,1, beklenen ise 0,1 olması. Japon Merkez Bankası 17 yılın ardından ilk kez bu yılın Mart ayında faiz arttırmıştı. Negatif faiz döneminde 4 trilyon dolardan fazla Japon fonu yurt dışında yüksek getiri arayışına girdi, En fazla ABD Tahvil stoğu tutan ülkelerin başında yine Japonya geliyor. Japon Yeni, gelişmekte olan ülke para birimlerinden yüksek getiri elde etmek isteyen yatırımcıların carry trade pozisyonları için de önemli bir araç haline geldi.
Geçen yıl parasal sıkılaştırma döneminde Japon yeni dolar karşısında yüzde 10 civarında değer kaybetmişti. BOJ Faiz arttırımı Trilyonlarca dolarlık Japon yatırımlarının Japonya’ya geri dönmesiyle ilgili bir risk yaratıyor. Amerikan tahvillerinin
Bugün EURO Bölgesi büyüme verileri açıklandı. ikinci çeyrekte %0,06 büyüdü beklenti %0,05. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya yılın ikinci yarısında yüzde 0,1 daralırken Fransa ve İtalya’ da büyümeye devam etti.
Türkiye’nin en önemli ticaret partneri Avrupa bölgesi.Ekonomik faaliyetleri küçülmekte olan Avrupa, otomotiv endüstrisi başta olmak üzere Sanayi’ye dayalı ihracatta Çin’le yarışamıyor. Avrupa’da yaşanan küçülme Türkiye’nin yeni Pazar arayışına girmesini zorunlu hale getiriyor.
Yorumlar kapalı.