Küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasıyla birlikte biz de haftaya sert düşüşle başladık.9733 puana kadar inen BİST100’ün toparlanma çabaları global piyasaların gölgesinde kaldı. Endeks günü %5,54 gerileyerek eksi 580 puandan tamamlarken, kapanış, 9893 puan işlem hacmi 104,475 Milyarolarak gerçekleşti.
Açılışta %6,7’ lik değer kaybı devre kesicileri çalıştırdı ve Bist’te İşlemler 10:30’a kadar geçici olarak durduruldu. Saat 10:25’te tekrar eşleşme işlemleri başladı fakat bu sefer de endeksteki kayıp %‘7,07’ ye ulaşınca devre kesici tekrar devreye girdi işlemler 10:55’ e kadar 2. Kez durduruldu.
Yurt dışıyla korelasyonumuz çok yüksek içerideki seyir küresel piyasalara göre daha sakin olsa da bir süre daha Borsa İstanbul yurtdışına bağlı hareket edecek gibi görünüyor. ABD ve Asya Endekslerinin yakından takip etmekte fayda var.
Teknik olarak baktığımızda, Endeks Temmuz ayını 50 günlük hareketli ortalamalarının altına gerileyerek kapatmıştı.Bugünkü düşüşle birlikte, 12 Haziran’dan gelen 10240 gab’i doldu. 10120 puandan 100 Günlük hareketli ortalama geçiyor. Tepki hareketinde 10120-10240 sırasıyla direnç olarak karşımıza çıkabilir.
4 Nisan’da 9140 puanda bıraktığımız bir gap daha var, bu boşluk aynı zamanda 200 günlük ortalama seviyesine tekabül ediyor. Kötü senaryoda satışlar derinleşirse 9140-9200 aralığında BİST100’ün taban yapacağını düşünüyorum.
Yabancı kurumlar hala gelişmekte olan ülke tahvillerine yatırım tavsiye ediyor. Goldman gelişmekte olan ülkelerin dolar bazında tahvillerine yatırım yapılmasını tavsiye ederken Fidelity ise yerel para birimi cinsinden tahvillerin daha karlı olacağı yönünde görüş bildirmiş
Böyle dönemlerde çok riskli pozisyonları azaltarak sakin kalmakta fayda var, kaldıraç ve kredi gibi araçlardan uzak durulması gereken bir dönemdeyiz. Yaşanan sert düşüş nakitte bekleyenler açısından kademeli olarak alım için değerlendirilebilir. Büyümesini sürdürebilen gıda, gıda perakendecisi, telekomünikasyon gibi sektörler takip edilebilir 300’ün üzerine çıkan Türkiye CDS’leri tahvilleri negatif etkiliyor, yükseliş devam ederse artan faizle birlikte düşen fiyatlar tahvilleri tekrar cazip hale getirebilir.
Bugün içeride Temmuz ayı enflasyon verilerini izledik. Yıllık enflasyon baz etkisiyle düşüyor. %62 beklenen Yıllık enflasyon %61,78, aylık enflasyon 3,63 oldu. Haziran ayında aylık enflasyon %1,68 olarak gerçekleşmişti. Yılın 2. Yarısında dezenflasyon sürecine girilmesi bekleniyordu süreç gecikiyor.
Doğalgaz, elektrik fiyatlarında kaydedilen artış, kira fiyatları ve hizmet tarafındaki katılık enflasyon artışında etkili oluyor. Yaz aylarıyla birlikte gıda fiyatlarında beklenen düşüş görülmedi, merkez bankasının enflasyon hedefinin tutması zor görünüyor enflasyon raporuyla birlikte hedef güncellenebilir.
Küresel piyasalara baktığımızda da bugün yaşanan şok dalgasının etkileri geçmiş değil Avrupa piyasalarında, Önümüzdeki hafta yapılacak faiz indirimi %60 ihtimalle 50 Baz puan olarak fiyatlanıyor. Önümüzdeki günlerde piyasayı şekillendirecek en önemli gelişme Fed’in kaç baz puan faiz indireceği ile ilgili beklentiler olacak.
Bugün Dünya Borsalarında Endeksler Neden Geriledi?
Bütün dünya borsalarında ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki yaşanan değer kaybı, cuma günü ABD’de beklenenin üzerinde soğumaya işaret eden, zayıf istihdam verisiyle başladı.
Veriyle birlikte ABD piyasalarında resesyon endişesi oluştu ve ekonominin toparlanması için Fed’in beklenenin üzerinde (25 baz puan yerine 50 baz puan) faiz indirme olasılığı gündeme geldi. Artan resesyon korkusu kripto, hisse senedi gibi riskli varlıkların küresel piyasalarda değer kaybetmesine neden olurken, dolar yen paritesi 141,69’a geriledi. Yen’in dolar karşısında kaydettiği yükselişle birlikte Asya piyasalarında 1987’den beri görülen en sert düşüşün yaşandığı söyleniyor.Japonya, Kore, Tayvan endeksleri başta olmak üzere Asya endekslerinde %12 ‘ye varan düşüş görüldü. Japon yeni dolara karşı 1 Ağustos’tan beri yükseliyor, bugünkü artışla birlikte 2024 yılındaki tüm kayıplar telafi etti.
ABD’de Vix korku endeksi bugün son 4 yılın zirvesindeydi. Volatilite bu hafta boyunca içeride ve dışarıda yüksek seyredebilir.
İş Yatırım Uluslararası Piyasa Direktörü Şant Manukyan bugün Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ‘’Japon borsalarında yaşanan düşüşün sadece carry trade ile ilgili olmadığını belirtti. 6 trilyon dolar büyüklüğündeki Japon piyasasında yabancı fonların aktif olduğuna, hisse senetlerinde %26,4’e varan değer kayıplarının fonların korelasyon tradelerini ve marjing seviyelerini olumsuz etkilediğine’’ değindi. Japonya’da spot piyasalar kapandıktan sonra vadeli piyasada endeksin destek seviyesinden bir miktar yükseldiğini söyleyen Manukyan JPY’de denge seviyesi 142, bu yıl içinde tekrar 138’in görüleceğini düşünüyorum dedi.
ABD Endekslerinin bugün açılıştan sonraki performansları ise şöyle gelişti;
Nasdaq Endeksine 200 günlük ortalamadan alış geldi.Amerikan endeksleri sert düşüşlerin ardından negatif bölgede ama satışlar dengeleniyor. Fed yetkililerinden resesyon riskiolmadığına dair gelen açıklamalar ABD piyasalarının toparlanmasını sağladı kapanış negatif olsa bile en düşük seviyede olmayacak gibi görünüyor. Fed’in resesyon endişesiyle erken veya beklenenden fazla faiz indirmesi bugün yaşanan krizin derinleşmesine de neden olabilir.
Altın bugün güvenli liman değil. Böyle günlerde yükselmesi beklenen altın son günlerde kaydettiği hızlı yükseliş nedeniyle ivme kaybetmiş olabilir. 2380 dolardaki desteğinin de altına gelen ONS 2410 dolardı geçemedi. 2400’de denge bulma çabasında.
Endüstriyel emtiaların performansı büyüme beklentilerine bağlı petrol fiyatları Amerika’nın resesyona girme ihtimaliyle geriledi jeopolitik gelişmeler ise petrol fiyatları açısından hala risk faktörü. Ham Petrol fiyatlarındaki gerileme bizim enflasyonla mücadele sürecimize pozitif katkı sağlayacaktır.
Gelişmekte olan ülke para birimleri bugün dolar karşısında değer kaybediyor. Türkiye CDS’leri %4,5 yükselmesine rağmen, dolar TL diğer gelişmekte olan ülke paralarına göre dengeli yükseldi. Merkez Bankasının sıkı duruşu böyle bir günde TL’yi sert hareketlerden korudu demek yanlış olmaz.
Yorumlar kapalı.