featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dün yaşanan sert satışın ardından gün boyu global piyasalarda toparlama Japonya hariç sınırlı kalmıştı. Yüzde 12,4’lük düşüşten sonra bugün Japon Nikkei Endeksi a %10,4 yükseldi. Japon borsası dışında küresel piyasalarda güçlü bir toparlanma olmadı. Hem kapanan carry trade pozisyonları hem de ABD kaynaklı resesyon riski piyasalarda volatilitenin yüksek seyretmesine neden oluyor.

BİST 100’de sabah izlediğimiz olumlu hava öğleden sonra yerini satışlara bıraktı ve endeks %0,21 gerileyerek 9881 puandan kapandı. BİST100’de işlem hacmi 93,634 Milyon olarak gerçekleşti. En çok kaybettiren sektör endeksi %3,16 gerileyen sigortacılık olurken, en çok yükselen endeks %5,72 değer kazanan madencilik endeksi oldu. Bankacılık endeksi %1,77, holding endeksi %0,84 değer kaybederek günü tamamladı.

İçeride veri trafiği sakin bir gün geçirdik Tüpraş ve THY bilançoları piyasa beklentilerini karşıladı. THY 6 aylık net karını %105 arttırarak 30 Milyar 391 Milyon olarak açıkladı Karın 4,5 Milyar TL’lik kısmı ertelenen vergilerden kaynaklanıyor. Şirketin finansman giderlerindeki %120’lik artış var. Tüpraş’ta 2. Çeyrekte 5 Milyar TL Kar elde etti.

Perşembe günü merkez bankası enflasyon raporunu yayınlayacak bu hafta yurt dışı çalkantılar olması gündemin belirleyicisi enflasyon olacaktı. Temmuz ayında TCMB faizi ile Tüfe farkı yüzde 11,8 oldu.

BOFA analisti Zümrüt İmamoğlu TL’nin reel değeri 40 ayın en yüksek seviyesinde açıklaması yaptı. TCMB faiz indiriminden önce makro ihtiyati tedbirlerin bir kısmını kaldırabilir yorumu yapan analist, baz etkisi ve güçlü TL’nin enflasyonun düşmesinde etkili olacağını eylülden itibaren politika faizinin enflasyonun üzerine çıkacağını belirtti.

City Bank’tan yayınlanan rapora göre ise TCMB’nin Kasım ayına kadar faizi sabit tutulması bekleniyor.

Son dönemde küresel piyasalarla korelasyonumuz borsalar düşerken artıyor, Yükselirken azalıyor. Endeks 10462 puanda GAP bırakarak düştü, Sabah 100 günlük ortalamanın üzerinde kalabilseydi bu hafta gabi doldurabilirdik. Şimdilik 9800 destek olarak çalışacak, indikatörler dipte olmasına rağmen dönüş sinyali henüz yok 10450 puana doğru tepki gelirse yurt dışındaki gelişmelere göre satış için değerlendirilebilir. Küresel ve jeopolitik riskler derinleştiği takdirde 9150 -9200 puana kadar gerileyip nisandan kalan gabi doldurmamız sürpriz olmaz 200 günlük ortalamalar da bu seviyelerde. Riskli pozisyonlardan uzak durulması gereken bir dönemdeyiz.

Bugün ABD piyasalarındaki pozitif hava kapanışta da etkili olursa yarın tepki alışlarıyla güne başlarız. Tabi Japon yeninin seyri de önemli. Sert yükselişin ardından yende dengeli bir düşüş yaşanıyor USDJPY Paritesi %0,78 yükseldi 145,30’dan işlem görüyor.

Avrupa borsaları Güne sakin başlayıp tekrar gerilemişti fakat Amerikan Endekslerindeki yükselişle birlikte dengelendi. Almanya’da imalat sanayi siparişlerinde artış var. Siparişlerin yükselmesinde otomotiv sektöründeki artış etkili olmuş fakat veri borsaya olumlu yansımadı.

Deutche Bank yayınladığı raporda Avrupa’ da teknoloji hisselerinde alım tavsiye ediyor. Teknolojide yaşanan düşüşün sona erdiği yönünde görüş bildirmiş.

Dünkü panikte piyasalara yayılan, FED’in acil faiz indirimine gideceği yönünde haberler gerçekleşmedi Fed yetkilileri resesyon riski olmadığına yönelik açıklama yaparak piyasaları dengeledi. ABD’den gelen ISM Hizmetler endeksi beklentilerin üzerinde geldi Amerikan endeksleri toparlanma yaşanmasına yardımcı oldu. Eylül ayında 50 Baz puan indirim beklentisi

hakim Fed yetkilileri tek bir datayla oran belirlenemeyeceğini bildirdi. Hem resesyon riski hem de enflasyonla başetmeye çalışan merkez bankalarının işi bir hayli zor.

Bugün ABD borsalarına baktığımızda, teknoloji sektöründe düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendiğini söyleyebiliriz. 5200 desteğini koruyan SP500 Endeksi başta olmak üzere diğer endekslerde yüzde bir buçuk, iki civarında yükselişler var. Kar satışlarının yoğunlaştığı teknoloji hisselerinde alışlar güçlenirken NVDİA’nın hisselerinde prim oranı %4’ü buldu.

Küresel hisse senetlerinde son haftalarda 6,5 Trilyon dolar satış gerçekleşmiş. Küresel piyasa analistleri düşüşün ardından dipten alışların geldiğine vurgu yaparken, Goldman Sachs’tan gelen açıklamada 1987’den beri SP500 %5 düştüğünde alış yapan yatırımcılar %84 oranında bu alışlardan kar elde ettiği belirtiliyor.

Şimdilik parametreler resesyon endişesini teyit etmese de önümüzdeki günlerde resesyon endişesi gündemde kalmaya devam edecek. JP Morgan USDJPY carry trade işlemlerindeki çözülmenin ancak yarısı bitti bir bu kadar daha çözülmesi beklenen pozisyon var. Japon yeniyle fonlanan pozisyonlarda satış devam edecek açıklamasını yaptı.

Morgan Stanley piyasada kuant fonlar 60-70 milyar dolar hisse sattı bu hafta 90 Milyar dolar daha çözülme bekliyor.

SP 500 Opsiyon piyasasında hedge maliyetleri pandemiden bu yana en yüksek seviyede. Piyasadaki belirsizlikten kendini korumak isteyen yatırımcılar için maliyetler çok yükselmiş durumda.

Bugün ABD’de 58 Milyar dolar 3 yıllık tahvil ihalesi gerçekleşecek ihalenin sonuçları faiz indirimi oranını okumak açısından önemli10 yıllık tahvillerde kar satışları var. Önümüzdeki hafta TÜFE verisi açıklanacak, geçen hafta piyasalarda panik yaratan işsizlik verisinin ardından TÜFE’nin beklenenin altında gelmesi resesyon korkusunu derinleşebilir. Vix endeksi gerilemeye devam ediyor. 38,57’ den 25.02’ ye geriledi.

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.