featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BİST 100 Endeksi Ağustos ayını dip arayışıyla geçiriyor. Küresel şok dalgasından en çok etkilenen endekslerden biri olan BİST100, diğer borsalarda yaşanan toparlanmaya ayak uyduramadı. Haftanın ilk gününde 78,82 Puan değer kaybeden BİST 100, %0,80 gerileyerek 9828 puandan kapanış yaptı. İşlem hacminde gerileme devam ediyor. BİST100’ün hacmi 79 Milyar 564 Milyon oldu.

Geçen hafta negatif kapanışın ardından bu haftaya da kötü başlamış olduk Endeks 10 bin puanın üzerinde tutunamıyor. 10160 puandan geçen 100 Günlük ortalama direnç haline geldiğinden beri gözünü 9180’ deki 200 günlük ortalamaya dikti. Geçen pazartesi yaşanan crashle birlikte 200 günlük ortalama gündemimize gelmişti, sık sık hatırlatmaya çalıştım.

Bugün bankacılık sektörü kısmen pozitif tarafta haftaya başladı ve XBANK yüzde 1,09 primle günü tamamladı. Geçtiğimiz haftaki düşüşle birlikte Bankacılık hisseleri, zirvesinden %60 geriledi. Yılbaşından beri sektörün borsada gösterdiği performans %47’ ye gerilemiş durumda en kötü çeyrek geride kaldı bundan sonra banka bilançolarında toparlanma bekleniyor yavaş yavaş dipten alışlar gelmesi normal. Yurtdışı yerleşikler Borsa İstanbul’da satış yapmaya devam ediyor. Son 2 hafta 300 Milyon doların üzerinde hisse satmışlar, geçtiğimiz hafta bonoda da satış tarafında yer aldıklarını görüyoruz

Not artırımı borsaya fon girişi sağlamamıştı para sıkışıklığı devam ederken art arda gelen kötü bilançolar satışların derinleşmesinde etkili oluyor. Bankalar zaten 2024, 2Ç’de en kötü dönemi geçirdi, üstüne Geçen hafta açıklanan Koç Holding Finansalları epey moral bozucu oldu. Holding’in Satışlarında sadece %5 artış var fakat esas faaliyet karı %57 azalmış, Parasal pozisyonlar yüzde 45 zararda.

9 Ağustos haftasında gelişmekte olan ülke EFT’lerinden 2,7 Milyar dolarlık Türk EFT’lerinden 39 Milyon dolarlık çıkış gerçekleşmiş.

Borsa ve fonlar açısından olumsuz bir süreç fakat geçici olduğuna inanıyorum. Belli ki Ağustos ayı dip arayışıyla geçecek, Eylül’de toparlanma görsek bile sınırlı kalabilir ama yavaş yavaş düşüşlerin alış yapmak için değerlendirildiğini görüyoruz. Bugün Finans Hub yazarı Sayın Burak Aksoy’un çok önemli bilgi içeren bir yazısına denk geldim, yazıyı ayrıca paylaşacağım ama Aksoy şunu ifade etmiş, Halka arz için açılan küçük hesaplardaki bakiyeler düşerken 500 Bin TL ve üzeri hesaplarda Hisse senedi oranı artıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi profesyoneller düşüşlerde Portföylerine ilerisi için hisse senedi alışı yapmaya başlamış. Sabırlı olan her zaman kazanır. Düşüşlerde kademeli olarak alım yapmak bana da mantıklı geliyor 9180’e yani 200 günlük ortalamaya değerse Jeopolitik riskleri de göz önünde bulundurarak, alış miktarı arttırılabilir.

Bu hafta Küresel piyasaların odağında Perşembe günü açıklanacak ABD Enflasyon verisi var. Bir veriyle resesyona girme korkusu yaşayan ABD piyasaları, başka tek bir veriyle resesyonu unuttu. Vix endeksi tarihinde gördüğü en sert dalgalanmayı geçen hafta yaşamış olabilir. Bu hafta merakla beklenen Tüfe verisiyle birlikte piyasaların gözleri jeopolitik risklere de çevrili durumda

İran’ın açıklamaları ve ABD’nin İran’a yaptığı misilleme uyarısı Ortadoğu’ da gerilimi arttırıyor. İran İsrail gerginliği hız kesmeden devam ederken Ukrayna’nın 2 yıl sonra Rusya topraklarında 30 km ilerlemesi, Ukrayna Rusya cephesinde yeni bir gerginlik başlattı. Piyasalarda Ukrayna’ya sert cevap vereceğini açıklayan Putin in Çin’le temasları yakından takip edilecek.

Bütün bu jeopolitik risklerin gölgesinde doğal olarak ONS altın hareketli 2450 doların üzerinde kalıcılığını sürdürürse sırasıyla 2470 ve 2510 dolar seviyelerini hedefleyecek.

Petrol piyasasında da jeopolitik riskler fiyatlanıyor OPEC bugün aylık petrol piyasası raporunda küresel petrol talebini günlük 135 bin varil aşağı yönde revize etti buna rağmen Brent petrolün varili 81,22 dolar. Ortadoğu’ da İran İsrail gerginliği devam ettikçe petrolde vadeli işlem yapan oyuncuların 90 dolar beklentisi devam edecek.

Artan Ukrayna Rusya gerginliği ile birlikte Avrupa’da doğalgaz fiyatlarında artış var. İnsan düşünmeden duramıyor bütün bu olanlar küresel şirketlere kaynak aktarma yarışının bir parçası mı diye?

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.