Dünya borsaları carry trade krizinden önceki seviyelerine geri dönerken BİST ’teki kayıp gün içinde %7’yi geçti ve endeks 9708,34 puana kadar geriledi. 5 Ağustos günü gördüğü
9733 puanın da altına sarkan endeks ikinci yarıda gelen tepki alışlarıyla günü 92,05 puan yani %0,94 artarak 9920,61 puandan tamamladı. Tepki başlayana kadar 60 Milyar civarında daralan işlem hacmi, endeksteki toparlamayla birlikte 78,653 Milyara yükseldi. Endeksin yükselişi yine XBANK sayesinde oldu. XBANK Endeksi %2,75 artıda günü tamamladı.
Gelen alışları teknik bir tepki olarak yorumluyorum. 22 Temmuz’da başlayan düşen kanal kırıldıktan sonra kanal boyu ölçümüyle hedef 9800 puanı gösteriyordu. Dolar grafiğinin 200 günlük ortalaması 293,8 dolardan geçiyor. Gün içinde 289,39 dolara kadar gerileyip 200 günlük ortalamanın üzerine geri dönmüş oldu. Algoritmalar da çalışmış olabilir.
Tepkiyle birlikte 22 Temmuz kanalına geri göndük kanalın üst bandı kabaca 10100 puanda ama yarın 9999 seviyesindeki direnç çalışabilir. BOFA tüm gün satış tarafında yer alırken günü alış tarafında hem de 1. Sırada kapattı. İşlem hacmi çok düşük şimdilik tepki alışı demenin üzerine geçemeyiz ayrıca trend indikatörleri hala düşüş trendini işaret ediyor. Bazı kısa ve orta vadeli göstergelerde düzelme var ama 10 binin üzerinde kalıcılık çok önemli
Ekonomik daralmanın etkilerini yoğun bir şekilde hissettiğimiz şu günlerde borsa için Kısa vadede söylenecek çok bir şey yok. Dezenflasyon sürecinin kaçınılmaz etkilerini yaşıyoruz. Carry trade paniğinden sonra bütün global borsalar toparlarken biz toparlayamadık çünkü para girişi yok. Global fonlar Türkiye’nin geleneksel ekonomi politikalarınadönmesiyle başlayan süreçte 2 Milyar dolar hisse senedi satın almıştı son 4 ayda aldıkları 2 Milyar dolardan fazlasını satmışlar. Yeni yerli sermaye girişi de yok üstelik daralan ekonomiyle birlikte şirketlerin karlılıkları geriliyor. Yabancı borsaya yeniden para sokmak için dezenflasyon sürecinin başladığına ikna olmak istiyor sonuçta küresel çapta yüksek faiz ortamı var ve hala alternatif araçlardan para kazanıyorlar. Risksiz araçlarda getiri azalınca görünüm illaki değişecektir.Eylül ayında ABD’den gelecek faiz indirimi bizim gibi gelişmekte olan ülke piyasalarını yakından ilgilendiriyor.
Kaldıraçlı, kredili pozisyonlardan uzak duran ve borsadaki yatırımına kısa vadede ihtiyaç duymayan yatırımcı için sabır tavsiye ediyorum. Dün Burak Aksoy’un yazısından alıntılayarak yazmıştım 500.000 TL üzerindeki portföylerde hisse senedi oranları artıyormuş bu bilginin önemli bir gösterge olduğunu düşünüyorum. Dezenflasyon sürecinin başlayacağına şüphemiz kalmadı hep birlikte zorluklarını deneyimliyoruz. Son çeyrekte de ekonomide yavaşlama devam edecek fakat bu sefer faiz indirimleri gündeme gelecek. 2025 yılında faizlerin ne kadar gerileyeceği gündemimizde olacak.
Bugünün öne çıkan haber başlıklarına göz atalım
• Türkiye’de cari denge Haziran ayında 407 milyon dolarla tahminlerin üzerinde fazla verdi.
• Bir önceki veri 1,24 Milyar dolar açık şeklindeydi.
• Cari denge, son olarak Eylül 2023’te 2,44 milyar dolar fazla vermiş
• Net hata noksan 775 milyon dolar oldu.
Dövizdeki istikrar, dezenflasyon sürecindeki ekonomik mücadeleyle birlikte cari dengeye olumlu katkı sağladı. Daralma ithalattaki düşüşe bağlı olarak gerçekleşiyor. Sanayi üretimindeki gerilemeye baktığımızda ithalatın üretim kaynaklı düştüğünü görüyoruz.
• ABD ÜFE verisi Temmuz’da beklentinin altında geriledi. % 2,3 olarak gerçekleşmesi beklenen veri 2,2 olarak açıklandı.
• Aylık bazda 0,2 artması bekleniyordu aylık veri %0,1 olarak gerçekleşti.
Yarın açıklanacak TÜFE’den sonra faiz beklentisi şekillenecek. Önümüzdeki hafta Jackson Hole toplantısı var toplantıda Powell’ın açıklamaları önemli olacak İçeride Ekonominin duraksama dönemindeyiz fakat ABD verileri beklenen 50 baz puanlık faiz indirimini destekler görünümde , Amerika’ da önümüzdeki dönem beklentileri bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri destekleyecek nitelikte üstelik ABD siyasi durumdan kaynaklı doların bir süre daha zayıf seyretmesi bekleniyor.
• SCI Global Small Cap endeksleri içinde yer alan Türkiye Endeksi’nden dört hisse çıkarken dört hisse de eklendi.
• Endeks’ten Anadolu Efes Biracılık, Beşiktaş Futbol, Katılımevim Tasarruf, Kimteks Poliüretan çıkarken, Anadolu Hayat Emeklilik, Borusan Bileşik Boru, MilpaTicari Sinai Ürünler (LYDHO- Lydia Holding) ve ReysaşGYO eklendi.
• Endekslerde yapılan değişiklikler 3O Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak.
Petrol fiyatları üzerinden vadeli işlemler borsalarında ticaret yapan küresel traderlar Brent petrolde uzun pozisyonlarını azaltıyor. (Kaynak Bloomberg) Yönetilen alış yönlü pozisyonlar 2023 yılında fiyatlar dalgalı seyrederken 350 bin kontrata kadar çıkmış neredeyse sıfırlanarak 25 bin kontrata gerilemiş. Traderlar uzun vadede petrol fiyatlarında yükseliş beklemiyor. Opec 2025 yılı için günlük üretim tahminini 135 bin varil düşürerek revize etti.
Yorumlar kapalı.