featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Artık yabancının hisseyi elinde tutma süresi yerliden daha düşük”

Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Artık yabancının hisseyi elinde tutma süresi yerliden daha düşük”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bütün dünyada pozitif hava sürerken içeride tedirginlik devam ediyor. Bist 100 Endeksi günü %1,61 düşerek kapattı. Kapanış değeri 9821 İşlem hacmi 75 Milyar 982 Milyon olarak gerçekleşti.

Japonya bu sabah Carry trade krizinden önceki seviyesine yükselirken, SP 500 ‘ün 6 günlük performansı +%6,6 oldu. Dünyada Japon yenine karşı açılan Carry trade pozisyonlarının %70 oranında kapandığı söyleniyordu, yüzde 30 oranında yeni pozisyon açılmış. 

Son 1 ayda yüzde 12’ye yakın değer kaybeden BİST100 Endeksi ise 2018 yılından beri ilk kez 4 hafta üst üste haftalık kapanışta geriliyor.

Türkiye için yeni bir olumsuz gelişme olmamasına rağmen BİST100’den para çıkmaya devam ediyor. Bahane olarak Jeopolitik riskler gösterilebilir tabi ama jeopolitik risk bir tek bizim için mi var?

Testereden kurtulamayan borsamızda BOFA dün aldıklarını bugün yine sattı yine ghostlandık. BİST’in görünümünde en büyük pay yabancı yatırımcıya ait. Yabancı sermayenin hisse taşıma süresi artık yerliden daha kısa. Son 3 haftada 600 Milyon dolar hisse senedi satışı yaptılar hem de robot yazılımların yaptığı işlemlerle satışların derinleşmesine sebep oluyorlar. Borsa İstanbul’da gerçekleşen algoritma hacminin çok büyük kısmı da Merrill Lynch ve Bofa’ya aitmiş. 

SPK Başkanı daha önce algoritmalarla ilgili bir önlemler seti hazırlayacaklarını açıklamıştı ama henüz bir adım atılamadı. Parasını altına, faize yatırmayıp ekonominin büyümesine katkı sağlayacak şirketlere ortak olmayı seçen orta ve küçük ölçekli yerli yatırımcı hariç herkes mutlu anlaşılan. 

Algoritmik işlemler, işlem hacminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Yasaklansın demiyorum ama regülatörle piyasa profesyonelleri istişare ederek bir düzenleme getirse iyi olur. Aksi takdirde BİST spekülatör ve hedge fonların arenasından ibaret bir mecra haline gelecek. 

Endeks grafiği için de artık ne diyebiliriz ki? Bir ileri bir geri.İndikatörlerin de kafası karışık dün tam alış sinyali üretmek üzereydiler bugün tekrar görünüm bozuldu. 9700-10130arasında sıkışıklık sürüyor daha geniş bant aralığımız 9200-10450. Endeks Bütün kısa ve orta vadeli ortalamaların altındaseyrediyor bir tek 9200’den geçen 200 günlük ortalama kaldı, oraya da sürüne sürüne iniyoruz galiba. 

Bugün enflasyon beklenti anketi açıklandı. Piyasa katılımcılarının yılsonu enflasyon beklentisinde artış var. Yıllık TÜFE beklentisi %42,95’ten %43,31’ e yükseldi. 20 Ağustos’ta yapılacak PPK toplantısı için Faiz beklentisi değişmezken, Faiz indirimi için medyan beklenti 2024 Yılında 25 baz puan ve ilk indirim için tahminler Aralık ayında yoğunlaşıyor.  

Ekonomistler enflasyon aylık 1-1,5 seviyesine indikten sonra anlamlı bir indirim olabileceğini savunuyor. Merkez Bankalarının faiz indiriminde gecikmesi ekonomilerin aşırı soğumasına neden oluyor PPK toplantısında Karahan faiz inse bile sıkı para politikası devam edecek diyerek piyasalara mesaj verdi. Sembolik de olsa Ekim Kasım gibi Merkezden bir hamle görebiliriz. 

Piyasa katılımcılarının dolar tahmininde sınırlı bir gerileme var. Geçen ay 37,37 olan dolar/TL beklentisi bu ay 37,28’e geriledi. 2024 GSYİH Beklentisi 3,4 olarak kalırken, 2025 beklentisi 3,6’ dan 3,5’e geriledi.  

BİST100’ de işlem gören şirketlerin yüzde 10’dan fazlasının bilançosu geldi. Ekonomideki soğumanın etkileri bilançolara yansıyor. MB Başkanı 2023 öncesinde şirketlere aşırı likidite pompalandı bu süreç sorun olmaz dedi. Ereğli’nin bugün gelen mali tablolarında kar beklentiden daha yüksek fakat maliyetlerdeki %88’lik artış dikkat çekici. 

Küresel piyasalarda toparlanma devam ediyor. Amerika’dan hafta boyu ÜFE, TÜFE, perakende satış verileri karşılandı dün gelen perakende satış verileriyle birlikte %40’a yükselen resesyon beklentisi tekrar geriledi.  Hafta boyu veriler açıklandıkça ABD Ekonomisi bir gün resesyona girdi ertesi gün çıktı. Avrupa borsalarında İngiltere hariç yatay pozitif görünüm hakim. BOFA Stocks 600 Endeksinde yılsonu kapanış hedefini %3 yükseltti.  

Korku göstergesi olan Vix endeksi 5 Ağustos’ 38’ lere yükselmişti. 9 iş gününde 15’li seviyelere geriledi. Küresel piyasalarda makro ekonomik göstergelerle piyasa arasında negatif korelasyon devri kapanmış görünüyor. Ekonomi için olumlu olan göstergeler piyasalara da olumlu yansıyor. ABD Hisse senedi fonlarına para girişi devam ediyor. Bizim Küresel piyasalarla korelasyonumuz BOFA ve avarelerinin canı nasıl isterse öyle. 

Uzakdoğu sabah yemyeşil kapattı. Japonya’dan gelen büyüme verileri beklentinin üzerinde, tüketim %1 artış gösterdi. Çin’ sanayi üretiminde büyüme beklentinin altında ama Çine ve jeopolitik risklere rağmen petrol fiyatlarında gerileme var ve nedense petrol fiyatlarındaki gerilemenin bir tek bize faydası yok. Demek ki fiyatlar yükselse biz daha çok düşecektik. Altın bugün rekor kırdı ONS 2499,94 dolardan döndü. Eylül’de yapılacak faiz indirimini ve Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı Maymun Çiçeği uyarısını fiyatlıyor. Güvenli liman, 2455 ve 2470 dirençlerini çok hızlı geçip 2500’e dayandı. Bir sonraki hedefi 2516 dolar. 

Her şeye rağmen güzel bir hafta sonu diliyorum. 

Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Artık yabancının hisseyi elinde tutma süresi yerliden daha düşük”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.