TCMB Faiz kararından sonra borsada satış baskısı arttı dün gerçekleştirdiğimiz pozitif kapanışın ardından sabah güne kısmen iyi başlasak da 10 bin puanın üzerinde kapatamadık. Halka açık bir şirketin konkordato ilan etmesi ve işlem sırasının kapatılması da endekste tedirginlik yarattı. Endeks On bin üzerinde tutunamazken, işlem hacmi yüz milyara yaklaştı 94 Milyar 74 milyon oldu. 71,92 puan gerileyen endeks günü 9982 puanla tamamladı.
Dün 10055 -60 puan seviyelerinde oluşan direnç bölgesinde kapatmıştık, günün ilk yarısında 10100 puanı denedik ama TCMB kararından sonra satış baskısı yoğunlaştı. 10250 direncine dahi yaklaşamayan endeks yarın 9900 puandan tepki alabilir. Büyük olasılıkla yaşanan sıkışıklık kısa vadeli olarak 9900-10170 puan arasına taşınacak.
İçeride Piyasayı heyecanlandıracak bir beklenti yok sıkı para politikasının sonuçları daralan büyüme artan işsizlik ve kötü gelen şirket bilançoları olarak kendini gösteriyor. Yansıraborsaların en sevmediği diğer bir faktör de yüksek mevduat faizi. Enflasyonun 11 puan altında kalsa dahi garanti getiri sağlıyor ve borsanın en önemli rakibi. Eylül’de FED’in 25 baz puanda yoğunlaşan indirim beklentisi de BİST tarafında hoş karşılanmadı.
TCMB, PPK Toplantısından sonra faizi değiştirmeden sözlü yönlendirmeyle sıkılaşmaya devam mesajı verdi. Politika faizi Mart ayı toplantısından beri 5. Kez sabit kalıyor. Toplantı notlarından çıkan en önemli sonuç, enflasyonda en kötü geride kalmış olsa da beklenti aralığına gerileyebileceğine dair sinyal almadan faiz indirilmeyecek.
Özetle faiz indirimine dair beklenti yaratmamış. Riskler yukarı yönlü artarsa faiz arttırabilir ya da sıkılaştırmaya gider. Görüşler aylık yüzde 1,5 seviyelerine gerilemeden faiz indirimi beklenmemeli yönünde.
Ekonomistlerin görüşlerine göre Para politikasının sınırlarına gelindi hane halkının enflasyon beklentisi düşmüyor hala 80’lere yakın. Sektörel bazda da değişiklik gösteren beklenti sanayi tarafında %55. Piyasa katılımcılarının beklentisi bile merkezin üzerinde %43,5. Temmuz ayında yapılan zamlar da beklentilerin bozulmasına neden oldu.
Merkez Bankası açıklamasında beklentiye vurgu yapmış çünkü yüksek enflasyon beklentisi sürdükçe öne alınan harcamalar işi daha da zorlaştırıyor. Üstelik önümüzdeki yıl bile TCMB’nin beklentisiyle piyasalar ve hane halkı arasında fark var.
Uzman görüşleri hane halkının beklentisinin gerçek beklentiyi yansıtmadığı yönünde, hane halkı beklentisi bugünkü duruma göre şekilleniyor. Bugün enflasyon yüksekse hane halkı yarında yüksek bekliyor. Gelecek ay düşerse beklenti si de düşecek. Piyasa katılımcıları anketi belli ölçümlere dayandırıldığı için daha sağlıklı sonuçlar verebilir.
TCMB Faizi ile TÜFE arasında hala 11,8 puan fark var. Likidite fazlasının sterilizasyonu için alınacak tedbirlerle ilgilisterilizasyon araçlarının Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda yani gereğinde kullanılacağına değinilmiş.
Küresel piyasaların gündeminde bu hafta Perşembe başlayacak Jackson Hole toplantısı var demiştik. Yarın FOMC tutanakları açıklanacak. Fed 4 yıl sonra ilk kez eylülde faiz indirecek ve piyasalar Powell’ın konuşmasından faiz indirim süreciyle ilgili mesaj bekliyor. Pozitif mesajlar geldiği takdirde borsaların yükselişi hızlanabilir.
ABD’de son dönemde ekonomide yumuşak iniş senaryosu ön plana çıkmaya başladı. Goldman Sachs ‘tan gelen açıklamada ABD ‘de resesyon riskinin %25’ten %20’ye gerilediğine değinilmişti fakat 10 yıllık ABD tahvil faizleri 750 gündür 2 yıllıklardan daha düşük ve daha önce negatif getiri eğrisinin ardından resesyon yaşanmış.
FED’in yıl sonuna kadar 3 kez 0,25 puanlık indirime gitmesi bekleniyor. 5,25-5,50 aralığında bulunan FED Politika faizi beklentilerin gerçekleşmesi halinde 4,50-4,75 aralığına çekilecek. Bank of America analistleri ABD varlıklarında getirilerin düşme beklentisi uluslararası yatırımcılar için doların cazibesini azaltıyor ve short pozisyonların arttığı görülüyor şeklinde bir açıklama yaptı.
Faiz indirimi beklentisi doların zayıflamasına neden olurken, dün dolar endeksi (Doların diğer para birimleri karşısında performansını ölçen endeks) 2024 yılının en düşük seviyesine geriledi.
Dolar endeksinin gerilemesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin güçlenmesine neden oldu fakat TL bu trende eşlik etmedi. TL aylık bazda dolar karşısında %2 kayıp yaşadı.
DOLAR TL Grafiğine baktığımızda 33,70 TL’ de oluşan ana kanal desteği dikkatimizi çekiyor. Kanalın üst bandı 34,05 fakat 33,90 TL de oluşmakta olan bir direnç seviyesi var. Şimdilik 34,05 yukarı doğru kırılmadan yeni bir hedef vermek mantıklı olmaz. Merkez Bankasının rezervleri kuvvetli dolarda sert bir harekete izin verileceğini düşünmüyorum.
Avrupa’ da euro bölgesi enflasyonu beklenti doğrultusunda geldi. Bugün Avrupa borsalarında da kayıplar var fakat Bloomberg analistleri Stocks 600 Endeksinin Mayıs ayındaki seviyesinin üzerine çıkmasını bekliyor.
Spot altın rekor tazeledi 2500 doların üzerine çıkan ONS 2531 dolara kadar yükseldi. 2500’ün üzerinde tutunabildiği sürece sırasıyla direnç seviyeleri 2512, 2530 ve 2560 dolar.
Faiz kararı sonrası 33,84 direncini kıran dolar kurunda yaşanacak limitli de olsa, yukarı yönlü hareketler, gram altının fiyatını ons altına göre pozitif ayrıştırabilir.
Yorumlar kapalı.