DOLARTL’de 34 önemli bir psikolojik direnç, teknik olarak 33,96 zorlandığı seviye,33,90’da destek oluşmaya başladı 34’ün üzerine çıkarsa panikle 34,20 deneyebilir fakat kalıcı olacak gibi görünmüyor şimdilik 33,90-34,20 kanalı kısa vadeli hareket alanı olarak görünüyor. Aşağıda detaylıca açıklandığı gibi, TL mevduat getirisi aylık %4’ün üzerinde seyrederken dövizde şok bir yükseliş beklenmiyor
Dolar endeksi bu yılın başından beri gördüğü en düşük seviyesine gerilerken, Son bir ayda dolarTL’%3 civarında bir getiri sağladı. Yılbaşından beri doların toplam getirisi %13 olarak gerçekleşti. Kurdaki oynaklık enflasyon üzerinde baskı yaratarak faiz indirimi sürecini geciktiriyor. Bugün açıklanan TCMB haftalık para verilerinde gerçek kişilerin döviz mevduatlarında artış olduğunu görüyoruz.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada döviz mevduatlarındaki artışın KKM’deki düşüşle paralel olduğuna değinilmiş. TCMB’nin blog sayfası Merkezin Güncesinde yayınlanan yorumda ise dövizde gözlemlenen hareketliliğin yaz aylarında artan cari denge fazlasıyla alakalı olduğundan bahsediliyor. Bozulan carry trade pozisyonlarının da TL’ye geçici bir negatif etkisi olabileceğine değinilmiş.
Dün Goldman Sachs ve Commerzbank analistleri son günlerde yaşanan döviz hareketini beklentilerin bozulması şeklinde yorumlamış. Yani TCMB’nin enflasyonla mücadelesinin başarısız olduğuna vurgu yapıyorlar. Bir diğer endişe de hükümetin büyümeden taviz vermek istemeyeceği ve para politikasını gevşeteceği yönünde.
Ben ikisine de katılmıyorum. TCMB’nın enflasyon raporu son derece şahin bir metin. Hükümet yetkililerinden, ne de TCMB’den para politikasında değişikliğe gidileceğine dair bir mesaj yok.
Bugün açıklanan verilerde TCMB verilerine göre, 16 Ağustos itibarıyla toplam rezervler 150 milyar 233 milyon dolardan, 152 milyar 915 milyon dolara yükselirken, brüt rezervler 92 milyar 330 milyon dolardan 94 milyar 146 milyon dolar olmuş. Aynı hafta yabancıların DİBS (Kesin Alım) net alımları 1 milyar 404,4 milyon dolar oldu, bir önceki hafta tahvil alımları 18 Milyon dolarla sınırlıydı. Swap hariç net rezervler 24,6 Milyar dolardan 25,7 Milyar dolara yükseldi.
Anlaşılacağı üzere dövizde yaşanabilecek sert bir yükseliş için uygun ortam yok. Yılbaşından beri dolar %13 getiri sağlamış ve mevduat faizleri %50 aylık %4’ü aşan bir TL faiz getirisi var. Dövizde %4’ün üzerinde bir getiri beklenmiyor. TCMB faiz indirimine başladığında dövize ve diğer riskli varlıklara kayma olabilir fakat onun için de daha çok yolumuz var. Mevcut durumda son çeyrekten önce faiz indirimine gidilmesi beklenmiyor. Dün ABD tarafında Fed tutanakları açıklandı Eylül’de faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. Avrupa Merkez Bankası’ da gereğinden fazla soğuyan ekonomiyle karşı karşıya ve ECB’nin 6 kez faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde faiz indirimi süreci başladı. Yüksek getiri arayışındaki fonların gelişmekte olan ülkelere kayması çok yüksek ihtimal. Gelişmiş ekonomilerde faiz indirim süreci dolar üzerindeki baskıyı azaltacaktır.
Yorumlar kapalı.