BİST100 Endeksi güne satıcılı başlayıp 9523 puana kadar geriledikten sonra gelen alışlarla %1,91 artarak günü 9748 puandan tamamladı. İşlem hacmi 76 Milyar 331 Milyon TL oldu. Bankacılık ve iletişim sektörü başta olmak üzere genele yayılmış bir alış var.
Vadeli işlemler piyasasında bir aydır bazı kurumların yüksek miktarda satış yönlü kısa pozisyonları dikkat çekiyor. Açılan satış pozisyonlarının alış bacağı dağınık göründüğü için viop short kontratları her zamankinden daha fazla gündeme geldi. Dün endeksteki yüksek montanlı kısa pozisyonlardan 43 bin tanesi kapanmış fakat Ekim vadeli BİST30 endeks kontratlarında kısa pozisyonlar açılmaya başlamış. Kapanan 43 bine yakın kontrata karşılık Ekim Vadeli 21 bin short kontrat açılmış görünüyor, bu akşamın verileriyle birlikte değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.
Ağustos ayını geride bırakırken, dünya borsalarında 5 Ağustos’ta yaşanan carry trade kriziyle başlayan düşüşler büyük oranda telafi edildi. BİST100 ise zirvesinden %18 gerilerdi ve fiyat kazanç oranı ortalaması 6,8’e düştü. BİST’in F/K ortalaması diğer gelişmekte olan ülkelerin bir hayli gerisinde.
Yılın 2. Yarısında daha şiddetli hissedilen daralmaya ve zayıf bilançolara bağlı olarak Ağustos ayını artan satış baskısıyla geçirdik. BİST 100’ün gerilemesinde yabancı satışlarının önemli bir payı var son 3 haftada hisse senedi piyasasında yabancı satışı 1 milyar dolara yaklaşırken toplam içindeki payı %14,5 seviyesine gerilemiş. Özetle son 4 ayda yabancılar aldıklarından fazlasını sattılar.
İyi tarafından bakarsak, 6 Eylül’de FİTCH’in not değerlendirmesi var, Eylül ayında bilanço takvimi Ağustos kadar yoğun değil, BİST100 Endeksi 280 dolar desteğine kadar geriledi. Takastaki yabancı payı iyice düştü, 9500-9750 arasında dar bir bantta hareket ediyoruz. Üstelik işlem hacmi oldukça zayıf piyasa geriledikçe katılım azalıyor. Küresel piyasalarda faiz indirimi süreci başlıyor. Avrupa ve Amerika’dan gelecek faiz indirimleriyle birlikte hisse senetlerine ve gelişmekte olan ülkelere para akışı artacaktır.
Teknik açıdan 9700’ün üzerinde kapanış iki gün üst üste teyit edilmezse önce 9400 daha sonra 9300’ e kadar gerileyerek 200 günlük ortalamayı yakalayabiliriz hatta 9130 gabi de dolsa iyi olur.
Bugün kapanışta trend indikatörleri henüz yeni bir sinyal üretmedi ama diğerlerinde dipten dönüş sinyalleri var. (Hatırlatmak isterim, Geçtiğimiz günlerde de benzer görünümler vardı dönüş kalıcı olmadı) Olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde BİST için olabilecek en kötü senaryo bugünlerde gerçekleşiyor. Endeksin neredeyse her 100 puanda bir desteği var orta vadeli düşünen yatırımcılar için desteklerden kademeli alım yapmak mantıklı görünüyor.
Günün önemli gelişmelerine göz atalım;
TCMB’nin yayınladığı enflasyon beklenti anketinde Reel sektör ve piyasa katılımcılarının enflasyon beklentisi geriledi. Hane halkının enflasyon beklentisi %1,1 yükseldi.
Reel sektörün, 2024 yılı Ağustos ayında 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentileri, 1,2 puan azalarak yüzde 53,8 seviyesine gerilemiş, mal ve hizmet Fiyatlarındaki artış-azalış reel sektörün beklentisiyle şekillendiği için merkez bankası tarafından yakından takip ediliyor.
TCMB için gösterge olarak, beklenti anketleri ve mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyon önemli. Aylık enflasyon 1,5’e gerilemeden Merkezin faiz indirimi için adım atması beklenmiyor. 3 Eylül Salı günü Ağustos ayı enflasyon verileri açıklanacak aylık beklenti ortalama %2,5 düzeyinde. Piyasada Üçüncü enflasyon raporunda üst bant hedefinin değiştirilmesi yönünde, bir beklenti var. Bir önceki raporda tahmin aralığının üst bandı 42 olarak korunmuştu.
DolarTL’ de Ağustos ayında gözlemlenen hareket kurun 34 TL’ye yükselmesine neden oldu. 3. Çeyrekte dövize olan bireysel talepte artış var. Geçen hafta KKM’den çıkan paranın döviz mevduat hesaplarına kaydığı ile ilgili haberler yayınlanmıştı. TCMB’nin blog sayfasında bu konu yorumlanmış, yazıyı özetleyen cümleyi kopyalayarak aktarıyorum. ‘Son iki ayda KKM bakiyesi 14 milyar ABD dolarının üzerinde azalırken vade dönüşünde döviz veya altın olarak tercih edilen miktar yaklaşık 4,7 milyar ABD dolar oldu.
Küresel piyasalarda, Goldman Sachs analistleri 2025 yılında Brent petrolün varil fiyatının 82 dolardan 77 dolara gerileyeceğini tahmin etmiş. OPEC’in 4. Çeyrekte üretimi arttırması bekleniyor. Petrol fiyatlarında olası gerileme dezenflasyon sürecine pozitif katkı sağlayabilecek bir gelişme olur.
Bloomberg Economics ekonomistleri yayınladıkları raporda, küresel enflasyonda zirve seviyeye gelindiğine değinirken bu yılın 2. Çeyreğinde %6,9 olan küresel enflasyonun 4. Çeyrekte 5,4’e gerilemesi bekleniyor.
ABD’de Conference Board tüketici güveni beklenenin 3 puan üzerinde gerçekleşti. Başkanlık seçimleri yaklaşırken ekonomik aktivitede canlanma görülüyor. Son anketlerde Kamala Harris Trump’ın 5 puan önünde. Her iki adayın da seçim vaatleri piyasaları destekleyecek politikalar içeriyor.
Değerli madenlerin de faiz indirimlerinden olumlu etkilenmesi bekleniyor. Uluslararası finans kuruluşları altın ve gümüşte hedef fiyatlarını yükseltirken, altın vadelilerinde uzun kontratların sayısı artıyor. Altın EFT’lerine para girişi devam ediyor.
ONS Altın 2525 dolar zirvesini gördükten sonra bir miktar geriledi. Spot altında 2505 dolarda destek oluştu. 2525 zirvesi geçilirse 2575 2600 dolar aralığında hareket etmesi beklenebilir uzun vadede 2700 dolar hedef fiyat olarak görünüyor.
Yorumlar kapalı.