featured
finanshub.com
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Bayram TUNCER Yazdı; “Varsayalım ki Ekonomide Orta Vadeli Ekonomik Program Hedeflerine Ulaşıldı, Sonuç?

Bayram TUNCER Yazdı; “Varsayalım ki Ekonomide Orta Vadeli Ekonomik Program Hedeflerine Ulaşıldı, Sonuç?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Benimde dahil olduğum birçok iktisat ve finans kökenli kişiler tarafından, uygulanan 0rta Vadeli Ekonomik Programda (OVP) yer alan hedeflerin tutmayacağı yönünde yazılı, görsel ve dijital medya da yorumlar yapıldı ve yazıldı.

Bir an için OVP yer alan tüm hedeflerin (enflasyon, büyüme, cari açık) gerçekleştiğini düşünelim; bu durumda nasıl bir ekonomi ile karşı karşıya kalırız? Maalesef, özelikle umutlarını bu programda olduğunu söyleyen akademisyenler, siyasiler ve iş dünyası bu konuda yorum yapmıyorlar, yapamıyorlar.

OVP’nin başarılı sonuçlanması durumunda nasıl ekonomik ortam bizleri bekliyor? Kısaca özetleyecek olursak;

a) Geniş tabanlı işsizlik en az %30 seviyesine ulaşır, özellikle eğitimli olan kişiler ve kadınların ekonomideki işgücü payı düşer,

b) Hesap vermeyen bir sınıfsal yapı oluşur, Gayri Safi Milli Hasıladan nüfusun %10 aldığı pay %55 oranına kadar yükselir,

c) Alım gücü azalır ve gelir dağılımdaki uçurum artar. Yeni bir orta sınıfın tekrar inşası zaman alır,

d) %15-25 arası kalıcı bir enflasyon ile uzun yıllar mücadele etmek zorunda kalınır,

e) Gıda, eğitim, sağlık ve barınma gibi temel haklarda geniş kitlelerin talep ve ihtiyaçları dikkate alınmaz veya çözüm bulmaktan uzaklaşılır,

f) Bütçe gelirlerinin önemli bir kısmı faiz ödemelerine (%20) harcanacaktır,

g) Emeklilik hayal olacaktır, sendika ve toplumsal örgütlenmenin gücü azalacaktır,

h) Yatırımlar durma noktasına gelecektir. Yüksek banka kredi faizlerinin ve kredi daralmasını devam edecektir,

i) Cari açıkta önemli bir düşüş olması beklenmemelidir. TL üzerindeki baskı devam edecektir.

Bu gerçeklerle yüz yüze kalacağımız bir ortamda, bazı kavramları tekrar gözden geçirmek gerekir. Bana göre uygulanan ekonomik politika ve sonuçların tam adını iktisat teorilerine göre belirlemek çok zor görünüyor. Örneğin, enflasyon, resesyon ve stagflasyon yerine, artan pahalılık ve pahalılığın topluma yarattığı maliyetin üzerinden daha gerçekçi iktisadi kavramlar üretilmelidir. Ancak, bu kavramlarla halk yanlış ekonomik politikalar sonucu ortaya çıkan faturanın tümünü görebilir.

Diğer önemli bir sorunda, halkın bilinç altında oluşturduğu soru işaretleridir. Geniş kitleler, ekonomik sorunlarla ilgilenen bir iradenin olmadığı ve sorunların ciddiye alınmadığı yönündedir.

Bu makalede var olan ekonomik soruların çözümü için atılması gereken adımlar yerine (önceki yazılarımda ele almıştım), uygulanan OVP’nin başarılı bir şekilde uygulansa dahi, halkın gündeminde olan ekonomik sorunlara bir çare olamayacağını vurgulamak istedim. Kısa ve öz olarak, pahalılık, geçim sıkıntısı ve bu faktörlere bağlı sosyal gelişmeler en önemli konular olarak gündemimizde kalmaya devam edecektir..

Saygılar

Bayram TUNCER Yazdı; “Varsayalım ki Ekonomide Orta Vadeli Ekonomik Program Hedeflerine Ulaşıldı, Sonuç?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.