- Kapanan şirketlerde sayı giderek artarken, ilk 8 ayda konkordatoya başvuran şirketlerin sayısı da geçen yılı geride bıraktı. İlk 8 ayda “Geçici Mühlet Verilen” firma sayısı 982’ye ulaşırken, “Kesin Mühlet Kararı” verilen şirket sayısı 361’e, “Konkordatonun Reddi” kararı 358’e, “İflas Kararı” 58’e “Tasdik Kararı” 69’a ulaştı. Genel toplamda 1828’e yükselerek, 8 ay itibarı ile 2023 yılının 12 ayına göre %20 artış gösterdi

Türkiye’de şirketlerin finansal sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, konkordato başvurularında ciddi bir artış gözlemleniyor. Konkordato, şirketlerin iflas etmeden borçlarını yeniden yapılandırmalarına olanak tanıyan bir süreç, ancak borçların ödenmesinde aksaklıklara neden olabilmektedir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, 2023 yılında kapanan şirket sayısı 1516 iken, 2024’ün Ağustos ayı dahil kapanan şirjet sayısı 1828’e yükseldi. böylelikle şimdiden %20 artış sağlamış oldu.
Aylar itibarı ile baktığımızda Ocak’24 de 185, Şubat’24’de 134, Mart’24’de 173, Nisan’24’de 214, Mayıs’24’de 320, Haziran’24’de 206, Temmuz’24 ‘de 322 ve Ağustos ’24 ‘de 274 firma konkordato başvurusunda bulundu.
Konkordato başvurularının en fazla görüldüğü sektörler inşaat, tekstil, akaryakıt, giyim ve gıda olurken, 2024 yılı sonuna kadar başvuru sayısında önemli bir artış bekleniyor. Uzmanlar, yüksek kredi faizleri, taşınmazların nakde çevrilememesi gibi nedenlerin şirketleri konkordatoya ittiğini belirtiyor.
uzmanlar, konkordato süreçlerinde ortaya çıkan riskleri sıralarken, özellikle ekonomik istikrarsızlık dönemlerinde hem borçlu hem de alacaklı şirketler için önemli tehditlerin oluşabileceğinden bahsederek, oluşabilecek önemli riskleri şu şekilde sıralamaktadırlar;
1. Domino İflas Riski;
Bir şirketin konkordato ilan etmesi durumunda, o şirkete mal veya hizmet sağlayan diğer şirketler de alacaklarını tahsil edemedikleri için finansal zorluklar yaşayabiliyorlar. Alacaklarını tahsil edemeyen şirketlerin, borçlarını ödeyememesi özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler), bu tür durumlardan ciddi şekilde olumsuz etkileniyor. Bu durum, KOBİ’lerin de konkordato ilan etmelerine veya iflasa sürüklenmelerine neden olabilir. Konkordato başvurusunda bulunan bir firmanın finansal problemleri, o sektörün genelini etkileyerek, özellikle inşaat ve tekstil gibi tedarik zincirinin uzun olduğu sektörlerde daha belirgin olabilir.
2. Yeni Borçlanma Zorlukları:
Konkordatoya başvuran şirketler, kredi derecelendirme kuruluşları ve bankalar nezdinde yüksek riskli olarak değerlendirildiğinden, yeni kredilere erişimleri zorlaşır. Bu da şirketlerin finansal darboğazdan çıkmasını daha da zor hale getirir. Aynı şekilde konkordatoya başvuran bir şirket alacağını tahsil edemediği durumdan dolayı kredi riskine girebilir.
3. İşsizlik Artışı
Konkordato başvurusunda bulunan şirketler, maliyetleri düşürmek amacıyla genellikle ilk olarak iş gücünde kesintiye giderler. Bu durum, çalışanların işlerini kaybetmelerine ve dolayısıyla işsizlik oranlarının artmasına yol açar. Özellikle büyük ölçekli şirketlerde bu tür önlemler, binlerce çalışanın işsiz kalmasına neden olabilir.
Yorumlar kapalı.