featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bist100 düne göre 48,17 puan değer kaybetti. %0,48 gerileyen endeks günü 9936 puandan tamamladı. İşlem hacmi yine çok düşük dünkü seviyenin çok az üzerinde 76 Milyar TL olarak gerçekleşti. Ulaştırma endeksi ve bankacılık endeksinde yüzde 1 civarında gerileme var.


Küçük ve orta ölçekli yerli yatırımcı için 10 bin seviyesi psikolojik direnç olmaktan çıktı artık psikolojik bir savaş haline dönüştü.10 bin puan bir aydır bir türlü geçilemiyor. 9900’den aşağı doğru neredeyse her 100 puanda bir destek var kırdığımız her destek direnç haline geliyor 100 puan aralıkta en az 1 hafta oyalanıyoruz. Desteklerden küçük bir tepki gelse hemen satışla karşılanıyor. Yılbaşındaki yükseliş trendi genele yayılmadı BİST yatırımcısı alternatif getiriden de mahrum kaldı. İnşallah sabrın sonu selamettir.


Sıkılaştırmanın etkisini Mayıs ayından beri hem reel sektör hem hane halkı hem de BİST yatırımcısı olarak bizler, iliklerimize kadar hissediyoruz, en şiddetlisi de Ağustos ayı oldu. En kötü geride kaldı demeyi çok isterdim ama henüz öyle bir teyit yok.


Orta vadeli plandan borsayı heyecanlandıracak bir şey çıkmasını beklemiyorduk. Yerlide para yok, kredilerin maliyeti çok yüksek kredi kullanımı sınırlı, yabancı kısa vadeli trade peşinde bugün aldığını biraz kar ettiyse yarın satıp başka hisseye geçiyor.
Bugün açıklanan TCMB verilerine göre 29 Ağustos haftasında yabancılar tahvilde alış hisse tarafında yine satış yapmış. Bir önceki hafta 66 Milyon dolar hisse almışlardı 29 Ağustos haftasında 19,5 milyon dolar satmışlar.


Yabancı hisse stoku 34.8 Milyar dolardan, 34,7 Milyar dolara gerilemiş. Tahvil tarafında da görece sınırlı bir alış var. Bir ara haftada 600-700 Milyon dolar olarak gerçekleşen tahvil alımı 83 Milyon dolarla sınırlı kalmış. Borsasına yatırım yapılamayan Türkiye’nin CDS’leri ise hafta başında 280 seviyesinden bugün 272’ye kadar geriledi.


Teknik olarak hala beni umutlandıran bir gösterge var. Endeksin 9890 puandan geçen bolinger orta bandının üzerinde kapanış yapması ve bandın daralıyor olması, mucize beklemiyorum ama en azından 10200’den geçen üst banda kadar bir daha deneyebiliriz hatta, endeks 9800-10200 arasında bir süre daha sıkışıp ters omuz baş omuz formasyonu oluşturursa 10800-11 bin bile tekrar ümit edilebilir.


Yurt dışı piyasalar NVDİA sarsıntısının ardından ABD ve Çin’in resesyon endişesiyle boğuşuyor. Kasımda ABD seçimleri var bizi rahatlatabilecek önümüzdeki tek gelişme ABD ve Avrupa’da başlayacak faiz indirim süreci olacak.


İndirim miktarının artması Amerikan endekslerinde oynaklığı arttırabilir fakat büyük fonlar daha yüksek getiri arayışına gireceği için bizim gibi gelişmekte olan ülkelere para girişi sağlayacaktır. BİST100 Endeksindeki şirketler diğer gelişmekte olan ülke endekslerine göre neredeyse dörtte bir fiyat kazanç oranıyla işlem görüyor, yarım puanlık faiz indirimi BİST’e yabancı sermaye girişi sağlayabilir.
Bu haftanın önemli beklentilerinden bir diğeri de yarın açıklanacak olan Fitch’in not güncellemesi. Bir ir kademe not arttırımına kesin gözüyle bakılıyor. Not bir kademe artsa bile halen yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altında kalacağız. Bloomberg’de yayınlanan analize göre, yatırım yapılabilir seviyenin altına geldikten sona tekrar yatırım yapılabilir seviyeye dönmek 6 yıl sürüyormuş. Daha baya yolumuz var inşallah endeks 10 bin puanı geçmek için yatırım yapılabilir seviyeyi beklemiyordur😊


Fitch’ten gelecek not arttırımı beklentisinin borsada bir karşılığı olmadı. Moody’s not arttırmadan önce beklentiyi satın alınıp gerçekleşince satılmıştı. Ne hikmetse beklentiyi alan, kar edip realize edebilenler hep aynı kurumlar oldu. Neyse, umalım ki beklentiyi almadık, bu sefer haberi satın alırız.


Veri ve haber açısından yoğun bir haftadayız. Bugünün gündemi Orta vadeli programın sunumu oldu. Türkiye’nin 3 Yıllık ekonomik hedeflerini kapsayan programın 2024 yılı enflasyon hedefinde beklendiği gibi revizyon yapılmış 2024 yıl sonu için TÜFE beklentisi enflasyon aralığının üst bandına çekilerek %36’dan %41,5’ e güncellenmiş.


Hedefin tutması için önümüzdeki 4 ay ortalama 1,7 enflasyon görülmesi gerekiyor. Eylül’ de göremeyeceğimiz kesin belki son çeyrekte. Verinin güncellenmesi ile faiz indirim umudu son çeyrekten 2025’in ilk çeyreğine kaydı
Dolar/TL kuru 2024 yıl sonu 33,2, 2025 yılı için 42,20 olarak öngörülmüş. Dolar/TL Kuru beklenti açıklandıktan sonra 34TL’nin altına geriledi ama hedefe göre yılbaşına kadar neredeyse 1 TL daha düşmesi gerekiyor hiç sanmıyorum.
Sunumdan sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ ’Mali politika dezenflasyona destek verecek, temel hedefimiz dezenflasyondur, fiyat istikrarıdır ‘’ dedi. OVP notlarında da benzer bir ifade var. Herhalde yeni bir tasarruf paketi gelecek, bu sefer tasarrufu halktan beklemeseler iyi olur. Hane halkının tasarruf yapabilecek geliri yok çünkü.


Son olarak, piyasalarda programın 2025 yılı enflasyon hedefi gerçekçi bulunmadı, Enflasyonla büyüme hedefi birbiriyle çelişkili görünüyor. Enflasyon %41,5’tan %17,5’a inecekse bu demektir ki, parasal sıkılaşma tüm hızıyla devam edecek. Faizler yüksek kalıp, talep baskılanırken artan işsizliğe rağmen büyüme 3,5’ten 4’e nasıl yükselecek? Deli sorular 😊
Tek umudumuz Küresel piyasalarda indirim (faiz ) sezonuna girilmiş olması demiştik. Dün ABD JOLTS açık iş sayısı açıklandı. 2021’den beri en düşük seviyesine gerileyen veri durgunluk endişelerini de arttırdı.


Verinin ardından açıklanan Bej kitap raporunda ekonomik faaliyetlerde görülen daralmaya vurgu yapılmış. Fed yetkilileri artarda iş gücü piyasasının daha fazla bozulmaması için sıkı duruşun uzun süre sürdürülemeyeceği şeklinde açıklamalar yaptı. Bir ara piyasalar için kötü iyiydi. Artık ABD için kötü veri kötü piyasa.
Bugün Amerika tarafında ADP özel sektör istihdam verileri ve işsizlik başvuruları açıklandı. Özel sektör istihdamı Ağustos’ta 144 bin beklenirken sadece 99 bin arttı. Önceki veri 111 Bin. Geçen hafta ABD’de işsizlik maaşı başvurularında gerileme var. Yarın tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Özel sektör istihdamındaki düşüşün Ağustos ayında mevsimsellik etkisiyle artmış olabileceğini söyleyen analistler yarın gelecek tarım dışı verilerinin belirleyici olacağını düşünüyor, beklenti 160.000 kişi.


Önümüzdeki hafta Fed’in faiz kararı var piyasalar bu hafta yarın açıklanacak tarım dışı verisine odaklanmış durumda veri piyasaların faiz indirim beklentisini şekillendirecek.
Faiz indirim oranının artacağı beklentisi altına yaradı ONS Altın tekrar 2500 doların üstüne yükselerek 2520 dolardaki direncine kadar yükseldi.

Nurdan Şahin ile Gün Sonu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.