OPEC+ petrol ittifakı üyeleri, önümüzdeki aylarda piyasaya kademeli olarak daha geniş bir 2,2 milyon varil/gün geri verme programının bir parçası olarak, Ekim ayında üretimi planlanan 180.000 varil/gün artırma planlarını erteledi.
Görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle yalnızca isimsiz konuşabilen iki OPEC+ kaynağına göre, artış iki ay ertelendi.
2,2 milyon varil/gün düşüş, OPEC+ ittifakının yalnızca sekiz üyesi tarafından uygulanan kısa vadeli gönüllü bir kesintiydi.
Haftanın başlarında düşüşe geçen ham petrol vadeli işlemleri, Perşembe günü toparlandı ve Kasım ayında sona eren Ice Brent sözleşmesi, Londra saatiyle 15:29’da varil başına 73,63 dolardan işlem gördü ve önceki kapanış fiyatından %1 arttı. Ön ay Ekim Nymex sözleşmesi, önceki kapanış fiyatından %1 daha yüksek olan varil başına 70,17 dolardı.
İkinci ve üçüncü çeyrekte uygulanan günlük 2,2 milyon varillik kesintinin bu ayın sonunda sona ermesi gerekiyordu. Cezayir, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Umman, Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından, OPEC+ koalisyonunun tüm üyelerini bağlayan resmi politikanın dışında kalan gönüllü bir azaltma olarak üstlenildi. Bu, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerini özetliyor.
Resmi politikaya göre, OPEC+ gelecek yıl toplamda günlük 39,725 milyon varil üretecek. Grubun üyelerinin bir alt kümesi, 2025 boyunca üretimlerini günlük 1,7 milyon varil daha azaltıyor, yine gönüllü olarak.
OPEC+ kaynaklarından biri, son görüşmeler sonucunda bu anlaşmaların ayrıntılarının ve zaman çizelgelerinin ayarlanmadığını söyledi.
Petrol fiyatları, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve önde gelen ham petrol ithalatçısı Çin’den gelen Covid-19 sonrası uyuşuk talep toparlanmasıyla tartıldı. Arz tarafında, OPEC+’ın kilit üyeleri Irak ve Kazakistan, ittifakın anlaşması kapsamındaki aylık kotalarının üzerinde üretim yaptı ve Eylül 2025’e kadar bu aşırılıkları telafi etmek için ek üretim kesintileri için planlar sundular.
Kuzey Afrika OPEC üyesi Libya’daki kesintiler, ülkenin günlük yaklaşık 1,2 milyon varil üretimini tehlikeye atan siyasi çıkmazın yakın zamanda çözülüp çözülemeyeceği veya uzun vadeye yayılıp yayılmayacağı konusundaki devam eden piyasa belirsizliği ortasında, arz-talep temellerinin manzarasını da bulanıklaştırdı.
Yorumlar kapalı.