Çin Halk Bankası’nın eski başkanı Yi Gang, Çin’in politika yapıcılarının iç talebi artırmaya odaklanmaları gerektiğini söyledi.
“Şu anda deflasyonist baskıyla mücadele etmeye odaklanmaları gerektiğini düşünüyorum,” diyen Yi, “anahtar kelime şu: iç talebi nasıl iyileştirebiliriz, emlak piyasasının durumu ve yerel hükümet borç sorunuyla nasıl başarılı bir şekilde başa çıkabiliriz ve toplumun güvenini nasıl etkileyebiliriz” diye ekledi.
“Bu noktada, proaktif maliye politikası ve uyumlu para politikası önemlidir,” dedi.
ABD ve Avrupa’daki yüksek enflasyonun aksine, Çin’in tüketici fiyatları 2023’te düştü ve bu yıl şimdiye kadar iç talep zayıf kaldığı için yalnızca marjinal olarak toparlandı.
Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlere göre, Pazartesi günü açıklanması beklenen son TÜFE okumasının Temmuz ayındaki yıllık %0,5 büyümeden Ağustos ayında %0,70’e çıkması bekleniyor. Bu, Şubat ayındaki %0,7’lik TÜFE artışından bu yana en hızlısı olacak.
Yi, tüketici fiyat endeksinin “yıl sonuna kadar sıfırın üzerine çıkmasını” beklediğini söylerken, üretici fiyat endeksinin son aylardaki negatif baskıların ardından muhtemelen sıfıra ulaşacağını söyledi.
Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE, bir yıl öncesine göre Temmuz ayında %0,4 arttı, Haziran ve Mayıs aylarındaki %0,6’dan düştü.
Yi, Mart 2018’den Temmuz 2023’e kadar PBoC valisiydi. Pan Gongsheng, Çin merkez bankasının şu anki başkanı.
PBoC’nin para politikası departmanının müdürü Zou Lan, Perşembe günü gazetecilere, merkez bankasının bankaların elinde bulundurması gereken nakit miktarını belirleyen rezerv gereklilik oranını düşürmek için hala alanı olduğunu söyledi. Bu, PBoC’nin çeşitli para politikası araçlarından sadece biri.
Temmuz ayında, Çinli politika yapıcılar tüketimi artırmak için bir takas politikasına büyük destek verdiklerini duyurdular. Merkezi ve yerel yetkililer de devasa gayrimenkul piyasasını desteklemek için adımlar atmış olsa da, yeni mülklere yapılan satışlar ve yatırımlar hala düşüşte.
Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Jeffrey J. Schott, Perşembe günü gazetecilere “Çinli politikacıların karşılaştığı zorluk, konut krizini yönetmek ve yüksek ekonomik büyüme seviyesini sürdürmek için yeterli iç talebin olmasını sağlamaktır” dedi.
“Bu, Çin ekonomisi ve giderek daha fazla insanı daha yüksek yaşam standartlarına taşımak için çok önemli” dedi.
Japonya ile Karşılaştırıldığında
Çin tüketimi pandemiden bu yana durgun kaldı. Resmi veriler, Pekin ve Şanghay gibi büyük şehirlerde perakende satışların bir yıl öncesine göre Temmuz ayında sırasıyla %3,8 ve %6,1 düştüğünü gösterdi.
Düşük tüketici güveninin arkasındaki başlıca faktörler arasında gelecekteki gelirle ilgili belirsizlik ve gayrimenkul piyasasındaki düşüşün servet üzerindeki etkisi yer alıyor.
Japonya Merkez Bankası’nın eski başkanı Haruhiko Kuroda, Yi ile aynı panel oturumunda, “Merkez bankaları, hafif olsa bile, ücret belirlemesini etkileyebilecek uzun süreli deflasyondan kaçınmalıdır” dedi.
Kuroda, Çin’in mevcut deflasyonist durumunun Japonya’nın karşı karşıya kaldığı durumdan çok daha kısa olduğunu belirtti. Ancak Japonya’daki 15 yıllık deflasyonun, son bir veya iki yıla kadar ücretlerin önemli ölçüde artmasını engellediğini söyledi.
Yorumlar kapalı.