featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Sorun Japon Yeni mi””

Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Sorun Japon Yeni mi””

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endeks haftaya güzel başlamıştı berbat bir kapanış yaptı. Haftanın son günü saat 17:00’a kadar 50 puanlık aralıkta devam eden yatay hareket saat 17:00’dan sonra satış baskısına döndü. Yüzde 1,67 düşen BİST100 günü 9771 puandan tamamladı işlem hacmi 73 milyar 772 milyon.

Artık endeksle ilgili söylenecek fazla bir şey yok dün tek iyi görünen teknik gösterge bolinger band indikatörüydü. 20 günlük ortalamayı aşağı kırınca o d a bozuldu. On bini geçtim, 9900’ün üzerinde tutunamıyoruz.

Bizim ve diğer Küresel borsalar için kader anı FED kararı olacak, bugün ABD’de Tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında, veriden sonra gelen ilk yorumlar ‘’veride gerilemeye rağmen rakamlar hala yumuşak inişi teyit ediyor’’ şeklindeydi. Buna rağmen Resesyon endişesi ABD piyasalarında %50’den 55’e yükseldi, 25 baz puan indirim bekleyenlerin oranı yüzde 45’e geriledi, yükselişle güne başlayan NY borsasında an itibariyle satışlar sertleşiyor. Piyasalarda kafalar oldukça karışık. Resesyon endişeleri artarsa ve FED 50 baz puan indirime giderse bizim için olumlu olması gerekirken biz de düşüyoruz. Galiba fiyatlamalarda küresel durgunluk endişesi ağır basıyor. Bugün OPEC+petrol üretim artış planını 2 ay erteledi fakat bu hafta açıklanan ABD petrol stokları verisi ve OPEC+’nın arz artışını ertelemesine rağmen, Brent Petrol’ün vadeli sözleşmelerinde satış baskısı devam ediyor. Kontratlardaki satış, stokların düşmesinden çok küresel ekonomilerdeki yavaşlamanın fiyatlandığını gösteriyor. Borsalar için de benzer bir durum söz konusu.

Bir diğer önemli mesele dolar yen paritesi. Parite tekrar gündemimizde 5 Ağustos krizinde 141,70 seviyesine kadar gerilemişti, bugün 142’ye indi neredeyse kriz seviyesinde. 3 Eylül’den beri 147’den 142’ye düştü, Japonya’da hane halkı harcamalarındaki artış beklentisi %1,2 olduğu halde gerçekleşen %0, 1oldu. Tüketici harcamalarında artış yavaşlarken. Japonya’da enflasyon korkusu azalıyor, Düşen hane halkı harcamaları Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesini zorlaştıracak, üstelik Japon yenine karşı açılan carry trade pozisyonlarının riski 5 Ağustos krizinden sonra azalmıştı, buna rağmen dolaryendeki düşüşün devam etmesi dikkat çekici. Paritedeki gerilemeyi ABD’de artan resesyon endişesiyle yorumlamak yetersiz olur. Şu saatlerde Nasdaq yüzde 2,40 gerilemiş durumda, SP500 yüzde 1,60, Dow Jones yüzde 1’e yakın geriledi ABD borsalarının kapanışını ve dolaryen paritesini bu ara yakından takip etmekte fayda var.

Hisse senetleri, değerli madenler, eurusd dahil piyasaların kafası karmakarışık. Tarım dışı verisiyle birlikte oynaklık artmış, ONS Altın 2529 dolara, EURUSD Paritesi 1,1140 seviyesine yükselirken, ABD Tahvil faizleri gerilemişti, Türkiye saatiyle şu an saat 19:00 EURUSD 1,1079, ONS altın 2499 gördüğüm kadarıyla yeni bir gelişme yok ya da benim kaçırdığım bir haber var.

Zayıflayan dolar endeksi, ABD tahvillerinde devam eden gerileme ve devam eden jeopolitik riskler göz önünde bulundurulduğunda altın fiyatlarında yükselişin devam etmesi beklenir.

Bu akşam geç saatlerde Fitch Türkiye’nin güncellenen kredi notunu açıklayacak. Piyasanın performansından görüldüğü gibi Temmuz ayından beri konuşulan bu mesele borsada fiyatlamaları etkilemiyor. Not arttırmazsa negatif etkisini görmemiz çok mümkün.

Foreks Haber tarafından anketine göre, katılımcıların çoğu Türkiye’nin kredi notunda artış olacağını öngörmüş. En son Mart ayında yatırım yapılabilir seviyenin 4 puan altındayken Türkiye’nin kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine yükselterek yatırım yapılabilir seviyenin 3 puan altına çekmiş ve görünümünü durağandan pozitife çevirmişti. Fitch’in not arttırdığı Mart ayından bu yana sıkı duruştan taviz verilmediği gibi Türkiye’nin swap hariç net rezervleri – 60

Milyar dolarken, 6 ayda +20 Milyar dolara yükseldi. Bize bir faydası yok ama bu pozitif gelişmenin not kararını etkileyeceği düşünülüyor.

Son olarak, harika bir haber daha (!) Enflasyonun önemli tetikleyicilerinden biri olan küresel gıda fiyatları Ağustos ayında yıllık %1,1 düştü. Türkiye’de enflasyon artış hızının yavaşlamasına rağmen %44,4 yükseldi.

HERŞEYE RAĞMEN HAFTA SONUNUZ GÜZEL GEÇSİN…

Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Sorun Japon Yeni mi””
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.