featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankaları trafiğinin çok yoğun olduğu haftanın sonuna geldik. İki gündür yoğunluk nedeniyle yazamıyordum, Son iki günde piyasaları etkileyecek önemli gelişmeler oldu hepsini kısacaözetlemeye çalışacağım. 

Haftanın son gününde endeks %0,76 değer kaybederek günü ve haftayı 9900 puandan tamamladı. Bist ’in haftalık performansı ise artı %2,2 oldu. Hafta başından beri piyasayı olumlu destekleyen FED faiz kararı olmuştu 10 bin puanı tekrar deneyen endekse bugün gelen satışları kar realizasyonu olarak değerlendirebiliriz. Küresel piyasalardaki satış eğilimi de negatif kapanışta etkili oldu. Bu hafta yükselişi yine banka ve holdingler destekledi. Hafta genelinde bu iki endeks yüzde 4 civarında yükseldiğini görüyoruz. 2. Çeyrek bankabilançolarının en kötü dönemiydi 3. Çeyrekte bilançolarda beklenen iyileşme, küresel faiz indirimlerinin de rüzgarıyla endekse ivme kazandırabilir. Sanayi endeksinin performansı bu hafta yüzde 1’le sınırlı kalmış, sanayide canlanma ancak TCMB faiz indirimi ve Avrupa ekonomisindeki toparlamayla başlayacak. Sektör için 2025 yılına yoğunlaşan beklentiler önemli bir negatif gelişme olmazsa 3. Çeyrekte satın alınacaktır. 

Teknik olarak baktığımızda, 12 Eylül’de endeksin 9270 puana gerileyerek 200 günlük ortalama seviyesine yaklaşmasıyla gelen tepki BİST100’ü 10.000 puana taşıdı. 9274’teki tepkiyle oluşmaya başlayan yükselen trend devam ediyor. Bugün kanalın üst bandını zorladı fakat gelen kar satışlarıyla trend desteği olan 9900 puana geriledi. Endeks 9900 Puan desteğinde tutunduğu takdirde önümüzdeki hafta 10130 direncine doğru yeni bir tepe oluşturabilir. İşlem hacmi 74 Milyar düzeyinde 64 milyara gerilemişti bir miktar artış var hala zayıf ama 12 eylülden beri oluşan yükselen trend zayıf işlem hacmiyle oluştu. Zayıf bir trendle yükseliyoruz fakat zayıf yükselen trendimiz henüz bozulmadı 

Dün TCMB faiz kararını açıkladı. Beklendiği gibi politika faizini 6. Kez 50 baz puanda sabit bıraktı fakat karardan sonra yayınlanan metin geçen ay yayınlanan karar metninden farklıydı. Metinden kaldırılan ‘’Gerekirse ek sıkılaştırmaya gideriz’’ ifadesi ekonomist görüşleri ikiye ayırmış görünüyor. İfadenin kaldırılmasını faiz indirimine kapı aralamak olarak yorumlayanlar olduğu gibi Metinde yer alan ‘’piyasanın enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon sürecinde risk oluşturuyor, hizmet enflasyonunda iyileşme yok, ana eğilim değişmemiş’’ gibi ifadeleri şahin bularak henüz faiz indirimiyle ilgili beklentiye girmek için erken olduğunu düşünen iki ayrı görüş var. Kararı değerlendiren yabancı raporlarında beklenti kasım aralık aylarına yoğunlaşmış. 

Yüksek faiz talebin kısıtlanmasına neden olurken bir yandan da maliyet enflasyonu yaratarak dezenflasyon sürecini olumsuz etkiliyor. Uzman görüşleri kasım ve aralık aylarına yoğunlaşırken ekim ayında indirim beklenmiyor. Enflasyonla mücadelede en büyük sorunlardan biri beklenti anketlerinde düşüş görülmemesi. Piyasa katılımcılarının beklentisi merkez bankasına yakın fakat hane halkı ve reel sektör beklentisinde pozitif bir gelişme yok. Hane halkı beklentisi 70’in üzerinde. Yüksek beklenti tüketici davranışlarını etkilediği için enflasyonda katılığa neden oluyor. 

İçeride faiz indiriminden başka piyasaları heyecanlandıracak bir beklenti kalmadı Endeksin on bin puanı geçmek için hikayeye ihtiyacı var. ABD’den gelen 50 puan önden yüklemeli faiz indirimi ufak çaplı bir doping etkisi yaptı yapmasına ama hemen arkasından gelen açıklamalar da kafa karıştırıcı Fed yetkilileri indirim oranını değil nihai hedefi önemsediklerine vurgu yaparken, istihdam rakamlarının bozulmasına izin vermeyeceklerine değindi diğer yandan JP Morgan’dan gelen açıklama ‘’FED gereğinden fazla faiz indirimi yaparak işsizliğin daha fazla artmasına katkı sağlar’’ yönündeydi. JP Morgan piyasa 25 beklerken Fed’dengelen 50 puanlık indirimin aynı hızla devam etmesi halinde piyasada resesyon korkusu yaratmasından endişe ediyor. FED ne yaparsa yapsın piyasalara beğendiremiyor. Faiz indirim süreci başladı ama FED parasal genişlemeye gitmeyecek 2008’de 800 trilyon olan  FED Bilançosu pandemideki parasal genişleme süreciyle 9 trilyon dolara kadar yükselmişti son verilerde 7 trilyon dolara düşmüş ama 15 yılda neredeyse 10 katına çıkmış durumda.

Merkez Bankasının bilanço genişletmesi; Merkez bankalarının para arzını arttırmak için devlet tahvili ve diğer menkul kıymetleri alarak piyasaya para sürmesiyle gerçekleşir. Bu süreçte bankaların rezervleri artar ve bu sayede daha fazla kredi verebilirler. Bu tür programlara ‘’Niceliksel gelişme’’ adı verilir (quatitavive easing)

Bugün İngiltere’den sonra Japon merkez Bankası’ da faiz kararını beklendiği gibi sabit bıraktı. BOJ Başkanı Ekonomideki gelişmeleri ılımlı olarak değerlendirdi. Çekirdek enflasyonda görülen artıştan endişe duyan banka 2025 yılında enflasyonun artmasından endişeli. Japonya’da TÜFE 4. Ayında da artış gösterdi BOJ’un  aralık ayında 0,25 puan faiz arttırması bekleniyor. Japon yenine karşı açılan carry trade pozisyonlarından bir kısmı 5 Ağustos’tan sonra kapanmıştı fakat yeniden açılan pozisyonlar olduğu ve açık pozisyonların endişe yarattığı söyleniyor. Dolar BOJ kararından sonra Japon yeni karşısında değer kazanarak 144,5 direncine kadar yükseldi fakat bu seviyede zorlanıyor. 

Altın rekorlara doymuyor ONS fiyatı 2615 doların üzerinde. Bloomberg’de yayınlanan habere göre Dünya altın konseyi raporunda Temmuz ayında merkez bankalarının alımlarının 2 katına ulaştığı belirtiliyor. En çok altın rezervi biriktiren merkez bankalarından biri de TCMB olmuş. Yılbaşından beri 50 bin ton altın alarak altın rezervi en yüksek olan ilk on ülkeden biri.

Önümüzdeki hafta 23 Eylül’de FTSE 100 Endeks değişimleri gerçekleşecek, aynı gün Cumhur Başkanı ABD’de yatırımcılarla buluşacak, 24 Eylül’de Goldman Sachs’ın düzenlediği Türk Yatırım Konferansı var. Konferansa Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan birlikte katılacaklar. önümüzdeki hafta ABD’de tüketici güven endeksi açıklanacak FED faiz kararından sonra gelecek veriler ABD Borsalarını ne kadar etkileyecekgöreceğiz.

Bugün ABD borsalarındaki düşüşün bir nedeni de vadeli kontrat ve opsiyonlarının son günüolmasıymış. FED faiz kararını geride bırakan endeksler bu gün opsiyon volatilitesi nedeniyle geriliyor. Amerikan endekslerinin kırılganlığında yaklaşan seçimlerin de etkisi var. Akşam saatlerinde NY Borsasında endeksler %0,50 civarında geriledi.

Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum. Önümüzdeki hafta 10.000 üzerinde durabilen bir endeks görme umuduyla, iyi tatiller.

Nurdan Şahin ile Gün Sonu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.