Hindistan Ticaret Bakanı, dünyanın en büyük ticaret anlaşması olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığa (Regional Comprehensive Economic Partnership-RCEP) katılma fikrini reddetti ve Çin ile serbest ticaret anlaşmasının bir parçası olmanın ülkenin çıkarına olmadığını savundu.
Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal, CNBC’den Tanvir Gill’e verdiği röportajda, “Hindistan RCEP’e katılmayacak çünkü ne ASEAN’ın başlatıldığı temel ilkeleri yansıtıyor ne de Çin ile serbest ticaret anlaşması yapmak ülkenin çıkarına” dedi.
RCEP anlaşması, 2020 yılında küresel GSYİH’nın %30’unu oluşturan 15 Asya-Pasifik ülkesi tarafından imzalandı ve Ocak 2022’de yürürlüğe girdi. Ülkeler, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin 10 üyesi ve en büyük beş ticaret ortağı olan Çin, Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’dır.
RCEP için müzakereler 2013 yılında başladı ve başlangıçta bazı üyelerin Çin’e karşı bir denge unsuru olarak gördüğü Hindistan’ı içeriyordu. Ancak Hindistan, 2019 yılında çözülmemiş “temel çıkar” sorunlarını gerekçe göstererek RCEP’e katılmamayı seçti. O zamanlar Hindistan, bu temel çözülmemiş çıkarların bazılarının ne olduğu konusunda genişleme yapmadı.
Goyal, o zamanlar Hindistan’ın ASEAN, Japonya ve Kore ile serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra Yeni Zelanda ile 300 milyon dolar değerinde ikili bir ticaret anlaşmasına sahip olduğunu belirtti.
“Çiftçilerimizin çıkarına değildi, RCEP küçük ve mikro orta ölçekli endüstrilerimizin ve sektörümüzün beklentilerini yansıtmıyordu ve bir bakıma Çin ile serbest ticaret anlaşmasından başka bir şey değildi” dedi.
Bakan, Çin’e atıfta bulunarak, “Ülke dışından baktığınız zaman, şeffaf olmayan bir ekonomiye karşı rekabet etmenin ne kadar zor olduğunu fark etmiyorsunuz,” diye devam etti.
“Elbette ki memlekette hiç kimse, ekonomik uygulamalarında çok şeffaf olmayan, hem ticaret sistemleri, hem siyasi sistemler, hem de ekonomi -yönetim biçimi- demokratik dünyanın istediğinden tamamen farklı olan şeffaf olmayan ekonomiyle bir stratejik ticari anlaşma yapmak istemez.”
Goyal ayrıca Çin’i, Dünya Ticaret Örgütü’nün politikalarını kendi lehine kullanarak, çeşitli ekonomileri genellikle kalite standartlarını karşılamayan düşük fiyatlı mallarla doldurmakla suçladı.
Güneş panellerinden arabalara ve çeliğe kadar, Çin son zamanlarda yavaş emilen bir ekonomide daha fazla mal üretiyor ve bu da yabancı pazarlara ucuz ihracatta bir artışa neden oluyor.
Yorumlar kapalı.