featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
  • Endeks 9820 puanda bıraktığı GAP’ı geri dönüp kapattı.
  • Cuma gününden beri pozitif ayrışan bankacılık sektörünün bugün %0,32 geriledi.
  • Seansın ilk yarısında on bin puanın üzerini test eden BİST100 yine on binde tutunamadı ve dün olduğu gibi bugün de öğleden sonra artan satış baskısıyla %0,62 değer kaybetti.
  • 61,81 puan düşen endeks günü 9829,19 puanla tamamladı işlem hacmi 88 Milyar olarak gerçekleşti

Yabancı kurumların parası gelmese de raporları yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Son dönemde uluslararası finans kurumları ağırlıklı olarak yılsonu ve 2025 yılı için faiz, enflasyon, dolar TL tahmini yayınlıyordu. HSBC ‘nin gelişmekte olan piyasalara yönelik çeyreklik bazda hazırlanan raporunda Banka, Türkiye için tavsiyesini “ağırlık üstü getiri (overweight)” olarak korudu ve hisse senetleri için son düşüşün bir satın alma fırsatı olduğunu belirtti.

HSBC küresel makro oynaklığın yaşandığı yaz döneminde Türkiye’de hisse senedi piyasasının keskin bir düşüş yaşadığına değinmiş.

“Mali İstikrar programının yolunda gittiğine, büyümenin yavaşlayarak, cari açığın azaldığına değindiği raporda, faiz indiriminin bu yılın ikinci yarısında olması muhtemel görülüyor ifadesine de yer verilmiş.

HSBC BİST100’deki düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirirken, Bank of America, Türkiye’de makroekonomik dengesizliklerin yavaş da olsa iyileştiğini belirterek Türkiye’de keskin bir daralma yerine hala yumuşak bir iniş görüldüğüne değinmiş.

BOFA, Enflasyonun Eylül’de %50 politika faizinin altında kalmasının muhtemel olduğunu, ancak hizmet enflasyonunun henüz yavaşlamadığını düşünüyor. Eylül’de enflasyonun %48, bu yıl %42 ve gelecek yıl %25 olacağını tahmin etmiş. Banka, TCMB’nin ilk faiz indirimini Aralık’ta 250 baz puan olarak bekliyor. Ekim ayında enflasyon beklendiği gibi gelirse Kasım’da 100 -200 puan arası indirim görülebileceğini de yoruma eklemiş.

Mevduat tarafındaki yüksek getiri yabancı açısından cazibesini koruyor dolar kurunda devam eden yatay hareket ve beklenen faiz indirimi tahvile olan talebin sürmesine neden oluyor.

Mayıstan beri yüz milyar TL’yi geçen yabancı satışı borsayı çok zorladı. Devam eden halka arzlarla hala piyasadan para çekilirken günlük işlemlerde endeks dar bir aralığa sıkıştı. Satıcılar da alıcılar da bu fiyatlara razı değil. Borsadaki hareket birkaç kurumun hisse veya sektör değiştirerek yaptığı işlemlerden ve algoritma tradelerinden ibaret. Vergi belirsizliğinin kalkması bile piyasaya sadece 1 gün ivme kazandırdı.

Mayıs ayından beri övgü dolu raporların arkasından yabancı satışı geldiği için yerli yatırımcının bu raporlara güveni kalmadı haklı olarak ama raporda yazılanlara hak vermemek elde değil;

Şimşek dün yaptığı açıklamada seneye enflasyonun 20’ye ineceği konusunda iddialı bir konuşma yaptı. OVP’de enflasyon hedefi 17.Bu rakamlara ulaşılırsa ve ya yaklaşırsa 2025 yılında 25-30 puan faiz inecek. Kasım’da ABD’de seçim belirsizliği atlatılmış olacak , S&P’ den gelecek yeni not arttırımı, Küresel faiz indirimleri, Çin’den gelen gevşeme adımları TCMB’nin faiz indirimine başlaması gibi önümüzde satın alınacak bir çok beklenti var ve henüz hiçbiri satın alınmaya başlanmadı.

Endekste 20 günlük ve 50 günlük ortalama aralığında sıkışık hareket sürüyor. Hem 9820’den geçen gap doldu hem de 20 günlük ortalama seviyesindeki desteğe kadar geriledik.

Kısa vade için tahmin yürütmek anlamsız orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcı için iki yüz üç yüz puan aşağısı yukarısı çok önemli olmamalı. 3. Çeyrek bilançoları çok parlak olmayacak ama yavaş yavaş en kötü geride kalıyor. Borsa geleceği satın alır. Beklentiler gerçekleşirken fiyatları bu seviyelerde bulmak mümkün olmayabilir. Mevduatta bekleyenler için Portföylerde yavaş yavaş hisse senedine yer açılabilir. Düştükçe

kademeli alarak en azından yüzde 20-25 oranında hisse senedi bulundurmak mantıklı olur diye düşünüyorum.

TÜPRAŞ, yarın 2024 yılı için 1 TL nominal değerli hisse başına brüt 11,9369175 TL (%1.193,69) ve net 10,7432257 TL (%1.074,32) temettü ödemesi yapacak. Şirket toplamda 23 milyar TL temettü dağıtımını gerçekleştirecek. Ayrıca, 2.3 milyar TL tutarındaki genel kanuni yedek akçe, geçmiş yıl kârlarından karşılanacak.

İçerideki gelişmeleri de kısaca özetleyelim..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceğini belirtti. Bu söylem para politikalarında sıkılaşma sürecinin devam edeceğini gösteriyor. Banka, fiyat istikrarının sağlanması için gerekli adımların atılacağını ve uzun vadeli ekonomik istikrarın korunmasına yönelik çalışmalara devam edileceğini de ifade etti. TCMB’nin cari açık beklentisini bu yıl için %2’den %1,7’ye, gelecek yıl için %3,4’ten %2,8’e revize edildi.

TCMB verilerine göre Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı bir haftada 2 milyar 42,9 milyon dolar artış gösterdi. Şimşek: Rezerv yeterliliğimiz uluslararası tanıma göre eşik seviyeyi aştıBrüt rezervlerimiz 156,4 milyar dolarla tarihi yüksek seviyeye ulaştı.

Swap hariç net rezervler ise geçen yılın Mayıs ayına göre 90,5 milyar dolar artışla 5,5 yılın zirvesi olan 29,9 milyar dolara yükseldi.

Rezerv yeterliliğimiz uluslararası tanıma göre eşik seviyeyi aştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 2 milyar 742 milyon dolar artışla rekor seviyeye yükseldi.

TCMB verilerine göre, 20 Eylül itibarıyla toplam rezervler 153 milyar 550 milyon dolardan, 156 milyar 392 milyon dolara çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin rezerv yeterliliğinin uluslararası tanıma göre eşik seviyeyi aştığını söyledi.

Brüt rezervler 92 milyar 155 milyon dolardan 94 milyar 109 milyon dolara yükseldi. Bir önceki hafta 48 milyar 778 milyon dolar olan net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 2 milyar 997 milyon dolar artarak 51 milyar 775 milyon dolara çıktı.

Küresel jeopolitik riskler ve faiz indirimlerinin etkisiyle altında süren bir yükseliş trendi var. Altın fiyatlarının artmasında merkez bankalarının talepleri de da etkili oluyor. Geçtiğimiz hafta en çok altın alan merkez bankalarından biri de TCMB olmuştu. 20 Eylül haftasında Altın rezervleri 61 milyar 395 milyon dolardan 62 milyar 283 milyon dolara yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre; Yabancı yatırımcılar 20 Eylül haftasında 96,1 milyon dolar net hisse alışı yaparken, aynı hafta DİBS (Kesin Alım) net alımları 1 milyar 582,9 milyon dolar oldu.

Nurdan Şahin ile Gün Sonu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.