Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ile İstanbul Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladığı FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) Eylül ayı bülteni yayımlandı. Rapora göre, Türkiye ekonomisinde enflasyon beklentisindeki düşüş Eylül ayında da devam etti. Eylül ayı enflasyon beklentisi, Ağustos’taki %2,94 seviyesinden %2,54’e gerileyerek olumlu sinyaller vermeye devam etti.
Bankacılık dışı finans sektörü temsilcileriyle oluşturulan ve ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlayan FKB, İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle hazırladığı Ekonomik Görünüm Endeksi’ni yayımladı. Eylül 2024 verilerine göre, sıkı para politikalarının etkilerinin devam ettiği gözlemlendi.
Endeksin Hareketleri ve Alt Bileşenler
Temmuz ayında 0,86 puan artışla 99,32 seviyesine yükselen endeks, Ağustos ayında 0,44 puan gerileyerek 98,88 seviyesine indi. Alt bileşenlere bakıldığında ise, Faktoring Sektörü Endeksi 0,33 puan azalarak 99,75 değerine, Finansal Kiralama Sektörü Endeksi 0,57 puan gerileyerek 101,18’e ve Finansman Sektörü Endeksi de 0,45 puan azalarak 95,69 değerine düştü.
GSYH Büyüme Beklentileri
Katılımcıların 2024 yılı için GSYH büyüme beklentisi %3,32 olarak kaydedilirken, 2025 yılı için ise %3,51 olarak öngörülüyor. Bu beklentiler, Orta Vadeli Program (OVP) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) projeksiyonlarıyla karşılaştırıldığında, 2024 yılı için OVP ve IMF tahminlerinin altında, 2025 yılı içinse IMF tahminlerinin üzerinde bir beklenti oluştuğu görülüyor.
Prof. Dr. Murat Şeker’den Değerlendirme
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, sektörün enflasyon beklentilerinin olumlu yönde geliştiğini ve bu trendin ekonomi yönetimine duyulan güvenle paralel olduğunu belirtti. FKB-EGE’nin tüm alt bileşenlerindeki düşüşün ilerleyen aylardaki trendle daha net yorumlanabileceğini vurguladı.
Finansal sistemin gelişimini destekleyen ve 124 şirketi çatısı altında bulunduran FKB’nin Eylül ayı raporu, ekonomideki sıkılaştırma politikalarının etkilerini ve sektörün geleceğe yönelik beklentilerini ortaya koyuyor.
Kaynak: Paraanaliz
Yorumlar kapalı.