Pazar sabahı bir Husi füzesi İsrail’in gelişmiş tespit sistemlerinden görünüşte kaçtı. Gelişmiş sistemlere rağmen füze İsrail hava sahasının üzerinden geçene kadar düşürülemedi ve bu da mevcut güvenlik sistemlerindeki olası arızalar hakkında soruları gündeme getirdi.
Husilerin kendi balistik füze sanayileri yok. Tüm stokları İran’dan geliyor. Yemen’de “Tufan” olarak bilinen şey, esasen Şahab-3’ün bir geliştirmesi olan İran Ghadir füzesidir. Arrow sistemi 25 yıldır onu durdurabilmek için geliştirildi ve yükseltildi.
Bu füzenin menzili yaklaşık 2.000 km. olup, Yemen’den İsrail’e kadar olan mesafeyi kat etmeye yeter. Füze, depolama alanından kamyonla fırlatma alanına taşınır ve burada monte edilir. Füzenin hedefi önceden belirlenir ve uçuş sırasında rotasını değiştiremez veya düzeltemez. Şahab’ın aksine, fırlatma hazırlıkları, esas
Füze dikey olarak fırlatılır ve balistik bir yörünge izler, yani bir yay çizerek hareket eder. Motoru hala çalışırken atmosferde uçar ve onu ileriye doğru iter. Uçuş sırasında, ilk aşama ayrılır ve ikinci aşama yakıtını tükettikten sonra atmosfere geri döner ve yerçekimi nedeniyle hızlanmaya devam eder.
Yemen’den İsrail’e maksimum 15 dakika. Kuzey Yemen’den, füzenin merkez İsrail’e ulaşması yalnızca 12-15 dakika sürer. Füzenin fırlatılmadan önceki ağırlığının 15-17 ton olduğu tahmin ediliyor, ancak savaş başlığının kendisi yaklaşık 650 kg ağırlığındadır. Çarpma hızıyla birleştiğinde sivil ve ayrıca hafif korunan askeri yapılara ciddi hasar verebilecek önemli bir patlayıcı yüktür.olarak ilk aşamayı yakıtla doldurmak, birkaç saat yerine sadece yaklaşık 30 dakika sürer.
Bu tür bir füze için tespit aşamaları var, füze fırlatılmak üzere dikildiğinde, olası fırlatma alanlarını izlemesi gereken İsrail ve Amerikan keşif uydularının görebileceği açık bir alanda bulunuyor.
Füze fırlatıldığında, motorunun ürettiği yoğun ısı Amerikan füze uyarı uydu ağı tarafından tespit ediliyor ve bilginin IDF’ye iletilmesi gerekiyor.
Birkaç radar sisteminin füzeyi İsrail’e doğru yörüngesindeyken tespit edip izlemesi gerekiyor.
Bunlar arasında Kızıldeniz’deki Amerikan ve İsrail donanmasına ait radar, Raytheon tarafından üretilen ve Negev’de bulunan, Amerikan birlikleri tarafından kullanılan uzun menzilli X-bant radarı ve son olarak Arrow sistemi radarı yer alıyor.
Füzenin zamanında tespit edilip edilmediği ve neden Arrow sistemi tarafından planlandığı gibi durdurulmadığı hala belirsiz.
Yorumlar kapalı.