featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD’de Okullar Göçmenler Sebebiyle Yeniden Düzenleniyor

ABD’de Okullar Göçmenler Sebebiyle Yeniden Düzenleniyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dana Smith, geçen yıl kendisini yeni bir zorlukla karşı karşıya bulduğunda, 16 yıldan uzun süredir Pensilvanya’nın Charleroi kasabasındaki devlet okulunda birinci sınıf öğretmenliği yapıyordu: İngilizce bilmeyen Haitili öğrencilerin sayısındaki keskin artış.

Dersleri çevirmek için bir telefon uygulaması kullanmaya başladı, ancak çeviri için sürekli verilen duraklamalar onu sinirlendirdi. Bölgedeki velilerin yüksek sesle dile getirdiği bir şikayete göre, gözden geçirdiği bazı temel bilgileri bilen Amerikalı öğrencilerin öğrenimini engelleyip engellemediğini merak etti.

“Çok stresliydi,” dedi. “Ne zaman yenilerinin geleceğini, seviyelerinin ne olduğunu, bu kültüre ne kadar uyum sağladıklarını asla bilemiyoruz. Beklenmedik şeyler.

Syracuse Üniversitesi tarafından toplanan göçmenlik mahkemesi kayıtlarına göre, 2022’den beri yarım milyondan fazla okul çağındaki göçmen çocuk ABD’ye geldi ve bu durum bazı sınıflardaki aşırı kalabalığı daha da kötüleştirdi; öğretmen ve bütçe açıklarını artırdı; Öğretmenleri dil engelleriyle boğuşmaya zorluyor ve göçmen öğrencilere eğitim vermeye alışık olmayan yerlerde toplumsal gerginlikleri körüklüyor.

Reuters, ABD genelindeki kamu okulları üzerindeki göçün etkisini ölçmek için 10.000’den fazla okul bölgesine bir anket gönderdi. Toplam 2,3 milyon çocuğa veya kamu okulu nüfusunun yaklaşık %5’ine hizmet veren yanıt veren 75 okul bölgesinin üçte biri, göçmen çocukların sayısındaki artışın okul bölgeleri üzerinde “önemli” bir etki yarattığını söyledi.

Kapsamlı olmasa da, Reuters’ın bir medya kuruluşu tarafından yapılan ilk anketi, ABD kamu okullarının güney sınırından gelen rekor göçmen sayısıyla nasıl başa çıktığına dair bugüne kadarki en kapsamlı görüşü sunuyor.

Yanıtlar, Teksas’tan Alaska’ya kadar 23 eyaletteki okul bölgelerini kapsıyor ve New York City’nin en büyük kentsel bölgesi ile Güney Kaliforniya’daki sadece 16 öğrencisi olan küçük ve kırsal Hot Springs İlkokul Bölgesi’ni içeriyor.

Kırk iki bölge, daha fazla İngilizce İkinci Dil Olarak (ESL) öğretmeni ve danışmanı işe aldıklarını söyledi. On beş bölge, ebeveynlerle iletişim kurmakta zorluk çektiklerini veya tercüman hizmetlerinin eksikliğini belirtti.

Ohio’daki Springfield City okul bölgesi, Ağustos sonu ile Eylül sonu arasında yapılan ankete verdiği yanıtta, “Ders kitapları kendi dillerinde değil. Kaynaklara kolayca ulaşılamıyor. Google Translate o kadar iyi çalışmıyor” dedi.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump, 5 Kasım başkanlık seçimlerinde göçü en çok konuşulan konulardan biri haline getirdi ve Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i, Başkan Joe Biden’ın yönetimi sırasında ABD-Meksika sınırını yasadışı olarak geçen göçmen sayısındaki rekor artıştan sorumlu tuttu. Trump ayrıca Harris’i, 2022 sonlarında başlatılan ve 530.000 Haitili ve ABD sponsorlu diğer kişilere yasal giriş izni veren bir Biden programı için suçluyor.

Geçtiğimiz ay Arizona’da düzenlenen bir mitingde Trump, göçün olumsuz etkilerine örnek olarak Pittsburgh’un bir saat güneyinde bulunan Charleroi kasabasını kullandı. Charleroi Bölge Müdürü Joe Manning’e göre, yaklaşık 700 Haitili de dahil olmak üzere yaklaşık 2.000 göçmen kasabada yaşıyor ve bunların çoğu son birkaç yılda geldi. Bu da bir asır önce 11.000’den fazla olan nüfusun 2020 nüfus sayımında 4.200’e düşmesine neden oldu.

Trump destekçilerine, “Charleroi, ne güzel bir isim ama artık o kadar güzel değil,” dedi. “Okullar, tek kelime İngilizce konuşamayan öğrenci akını için tercüman tutmak için çırpınıyor ve bu da yerel vergi mükelleflerine yüz binlerce dolara mal oluyor.”

Charleroi’nin bulunduğu Washington County, 2020’de Trump’ı Biden’a karşı yüzde 23 oranında destekledi ve bu, Trump’ın Beyaz Saray’ın kontrolünü belirleyebilecek seçim savaş alanı eyaletlerinin en önemlisi olan Pensilvanya’yı kazanmasına yardımcı olabilecek kırsal oyların bir kısmını simgeliyor.

ABD’de Okullar Göçmenler Sebebiyle Yeniden Düzenleniyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.