BİST100’ün, günün ilk yarısında 8700 puanın üzerinde kalma çabasını izledik. Dün gelen satış baskısının tepkisi olarak bugün ikinci yarıda artan alışlar Endeksi yukarı taşıdı. MHP Genel başkanı Bahçeli’nin TBMM’deki grup konuşmasında yaptığı çağrıdan sonra piyasadaki alışlar hızlandı. %2,13 artan endeks günü 8838 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi başta olmak üzere alışların genele yayıldığını görüyoruz.
Yükselen endeksle birlikte İşlem hacmi de arttı ve 85 Milyar 346 Milyon oldu. İşlem hacmi ortalaması 2024 yılında günlük 98 milyardan dün 64 milyara kadar gerileyerek 2024 yılının en düşük seviyesine ulaşmıştı. Hacimde bugün yüzde 30’a yakın bir artış var. Son aylarda likidite sıkışıklığı piyasanın en temel problemi haline geldi Yaşanan sıkışıklık düşüş günlerinde hisselerdeki gerilemenin normalden çok daha sert olmasında etkili olduğu gibi daralan hacimle birlikte belli bazı aracı kurumların pazar payı artıyor ve bu kurumlar pozisyonları doğrultusunda piyasaya yön vererek fiyatlamaların bozulmasına neden oluyor.
Uzmanlar piyasa koşulları normalleşmeden likidite sıkışıklığının aşılamayacağı kanaatinde. BİST’te Ödünç piyasası ve açığa satışlar hala kapalı. Swap kanallarının kapalı olması borsaya yabancı girişinin önünde ek bir engel olarak duruyor
Dün long pozisyonlardan kaynaklanan 550 Milyon TL’lik teminat tamamlama çağrısı satış baskısının artmasına neden olmuştu. Bu pozisyonların tamamının kapanıp kapanmadığını takip edeceğiz.
Önümüzdeki hafta VİOP’ta vade kapanışları var. Piyasa vadeli pozisyonları yakından takip ediyor. 6 Aydır devam eden Kısa pozisyonların bir sonraki vadeye taşınıp taşınmaması endeksin seyri açısından oldukça önemli. Kısa pozisyonların yeni vadede azalması endekse pozitif yönde ivme kazandıracaktır.
Spot piyasada açığa satış yasak olduğu için hedge pozisyonları da vadelide açılıyor dolayısıyla açılan kısa pozisyonların ne kadarı hedge amaçlı ne kadarı gerçek short pozisyon bunu bilemiyoruz üstelik gün boyu vadeli piyasada işlemleri kimin yaptığını da göremiyoruz.
Teknik olarak 10 günlük ortalama direnç olarak çalışmaya devam ediyor. Yükselişe rağmen bütün kısa vadeli ortalamaların altında kapanış yapan endeksin direnç bölgesi (8700 desteğinin üzerinde kaldığı sürece) 9 bin ve 9200 seviyeleri en yakın destekler ise 8550 ve 8400 puandan geçiyor.
Bugün bankacılık endeksinde yoğunlaşan alımlar dikkat çekiciydi. Gün içinde XBANK yüzde 4’e varan bir yükselişle 12293 puanı gördü. Kapanışta düne göre %2,41 yükselen endeks 12091 puandan günü tamamladı.
Bankaların 3. çeyrek finansalları ile ilgili olumsuz beklentiler ve yabancı raporları banka hisselerinin sert satışlara maruz kalmasına neden olmuştu. 3 Kasım’da açıklanacak Ekim ayı enflasyon verisi önümüzdeki ay piyasanın seyrinde belirleyici olacak
Ekim enflasyonunda gerileme kaydedildiği takdirde tekrar faiz indirim beklentileri gündeme gelecektir. Bildiğimiz gibi faiz indiriminden olumlu etkilenecek sektörlerin başında da bankacılık sektörü geliyor.
Bugün Şeker Yatırımın bankacılık sektöründe 3. Çeyrek beklentileri ile ilgili bir rapor yayınladı.
Rapora göre;
Yapı Kredi Bankası’nın net gelirlerinde 3. Çeyrekte %31 daralma bekleniyor. Yıllık bazda net gelirlerin %80 düşeceği öngörülmüş.
Akbank’ın net gelirlerinin 3. Çeyrek beklentisi %20, yıl sonunda %57 düşmesi bekleniyor.
İş bankasının net gelirlerinde 3. Çeyrekte %71 gerileme bekleniyor.
TSKB’nin 3. Çeyrekte %2 yıllık bazda %36 büyümesi öngörülmüş.
Vakıfbank için 3. Çeyrekte net gelirlerin yüzde 13 artması yıllık bazda yüzde 15 düşmesi bekleniyor.
Halkbank için öngörü net gelirlerin 3. Çeyrekte %23, yıllık bazda %15 düşmesi yönünde.
Garanti Bankası’nda net gelirlerin çeyreksel bazda %7, yıllık bazda %10 düşmesi bekleniyor.
Garanti bankasında beklenen özkaynak karlılığı yüzde 32
Seans kapanışından sonra Ereğli’nin bilançosunu takip ettik. 170 milyon zarar açıklaması bekleniyordu şirket çeyreklik dönemde 800 Milyon net kar açıkladı
3. Çeyrek finansallarında, özellikle endeksi etkileyen ana hisselerde bilanço beklentileri zayıf fakat bu beklentiler 8700 seviyesine kadar gerileyen endeksle fiyatlandı. Ekonomideki daralmaya rağmen pozitif ayrışacak sektörlerin başında ise havacılık geliyor. 3. Çeyrekte izlenen yolcu büyümesi THY, Pegasus ve TAV’ın bilançoları pozitif ayrışmasına neden olacak.
IMF Küresel ekonomik büyüme tahmini açıkladı. Beklenti küresel ekonomi için bu yıl %3,2 oldu. IMF Küresel çapta istikrarlı ancak zayıf bir büyüme tahmin ederken Türkiye için büyüme tahminini %3,6’dan yüzde 3’e indirdi.
Küresel piyasalara baktığımızda borsalarda risk iştahı zayıfladığını görüyoruz. ABD tahvil fiyatlarındaki yükseliş Amerikan endekslerini negatif etkiledi.
ABD 10 Yıllık tahvil faizleri %4,20’ye yükseldi. 4, 20 önemli bir eşik olarak kabul ediliyor. Yukarı gitmesi halinde hisse senetlerine kar realizasyonu gelme ihtimalinin artması bekleniyor.
Trump beklentisi Spot dolar endeksini 104’e taşırken tahvil faizleriyle birlikte VİX korku endeksi %0,73 artarak 19,10 oldu. Zirveye yakın işlem gören ABD Endekslerinde risk iştahı düşük
Altın fiyatları yükselmeye devam ediyor jeopolitik riskler altın fiyatlarındaki artışta etkili olmuştu. ONS şimdide Trump’ın başkanlığını fiyatlıyor. Dolar endeksindeki artışa rağmen ONS Fiyatı 2735 dolara yükseldi. Bloomberg’in haberine göre hedge fonlarda altın pozisyonları artmaya devam ediyor. Citibank 6-12 Aylık periyotta ONS tahminini 3 Bin dolar olarak açıkladı. Yurt içinde de gram altın 3 bin TL’nin üzerinde işlem görüyor ve yerli kıymetli maden fonlarına 900 milyon dolar giriş gerçekleşti.
Yorumlar kapalı.