featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Kuzey Kore’nin Ukrayna ile Savaşmak İçin Asker Göndermesi Çin’i Rahatsız Eder mi?

Kuzey Kore’nin Ukrayna ile Savaşmak İçin Asker Göndermesi Çin’i Rahatsız Eder mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu ayın başlarında Çin ve Kuzey Kore, bir zamanlar “dudak ve diş” olarak tanımladıkları yakın bağları yeniden teyit ederek 75 yıllık diplomatik ilişkilerini övdüler.

Ancak Kuzey Kore’nin bu hafta Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III tarafından açıklanan Ukrayna ile savaşmak için Rusya’ya binlerce asker gönderme kararı, bu bağları daha önce hiç olmadığı kadar sınayacak.

Çin, Pyongyang’ın nükleer silah programı ve Güney Kore’yi yok etme yönündeki periyodik tehditleriyle Kuzey Asya’da yarattığı istikrarsızlıktan bıkmış durumda. Şimdi Kuzey Kore, ABD ve müttefiklerini Çin ve Rusya liderliğindeki Batı karşıtı güçler eksenine karşı karşıya getiren küresel düzen konusunda daha geniş bir çatışmayı derinleştirebilecek bir savaşı Avrupa’da alevlendiriyor.

Çin, kendisini bir barış gücü olarak göstermeye ve yeni bir Soğuk Savaş başlatmaya çalışmakla suçladığı ABD ile kendini karşılaştırmaya çalıştı. Çin’in tek antlaşma müttefikinin, Pekin’in en yakın ortaklarından biri adına Batı destekli güçlerle savaşması ihtimali bu anlatıyı zayıflatıyor.

Analistler, Çin liderliğinin bir diğer endişesinin, asker gönderme karşılığında Rusya’dan Kuzey Kore’ye askeri teknoloji alışverişi olabileceğini söyledi. Bu, Kuzey’i Güney Kore veya Japonya’ya karşı daha agresif davranmaya teşvik edebilir ve aynı zamanda, ticaret ve yardım için Çin’e güvenen Pekin’in münzevi devleti etkileme yeteneğini azaltabilir.

Kuzey Kore’nin kışkırtıcı davranışları, geçen yıl Camp David’de imzalanan Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore arasındaki üçlü güvenlik ittifakına zaten katkıda bulundu. Çin’in bir Asya NATO’suna benzettiği pakt, Pekin’in Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri tarafından kısıtlandığı ve kuşatıldığı hissini artırdı.

Çin artık orta yolda sıkışmış durumda. Batı Rusya’yı izole etmeye çalışırken, Çin, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Moskova ile ticaret ve diplomatik bağlarını derinleştirdi. Georgetown Üniversitesi’nde hükümet ve uluslararası ilişkiler profesörü ve Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde Kore kürsüsü başkanı olan Victor D. Cha, Pekin’in Kuzey Kore’nin Kremlin’e yardım etme çabalarını nasıl dizginleyeceğini bilemeyebileceğini söyledi.

Bay Cha, Kuzey Kore’nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne atıfta bulunarak, “Çin bu konuda felç ve yetersizlik arasında sıkışmış durumda. Rusya’nın savaştaki çabalarını dolaylı olarak desteklerken, DPRK parçasından memnun olamazlar,” dedi. “Bunda, kısa veya uzun vadede onlar için iyi bir şey yok.”

Pekin’in Pyongyang’ın planlarını önceden bilip bilmediği konusunda sorular devam edecek, tıpkı Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgali hakkında önceden bilgisi olup olmadığı konusundaki spekülasyonların devam etmesi gibi.

Çin, Rusya’daki Kuzey Kore askerlerinin varlığına ilişkin yorumda bulunmadı ancak çatışmadaki tüm tarafların gerginliği azaltıp siyasi bir çözüme doğru çalışmasını umduğunu söyledi.

Çarşamba günü Rusya’da düzenlenen gelişmekte olan piyasa ülkeleri zirvesinde, Çin’in en üst düzey lideri Xi Jinping, ülkeleri “ateşe petrol katmamaya” çağırarak bu tutumu yineledi.

ABD, Çin’in, mikroçipler, kimyasallar veya sivil ürünlere veya silahlara girebilen insansız hava araçları gibi çeşitli ürünler tedarik ederek ve büyük miktarlarda Rus petrolü satın alarak Rusya’ya verdiği desteği çekerek çatışmanın sona ermesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kuzey Kore’nin Ukrayna ile Savaşmak İçin Asker Göndermesi Çin’i Rahatsız Eder mi?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.