Dün yaşanan elim terör saldırısının ardından BİST100’de bugün gün boyu yüzde 2’nin üzerinde ve genele yayılan yukarı yönlü hareketler dikkat çekti. İşlem hacmi hala zayıf. Önümüzdeki hafta bir buçuk günlük tatil var bugün yapılan alışların takası Çarşamba günü gerçekleşecek hacimsiz %1,81’lik artışta takas avantajının da etkisi olduğunu düşünüyorum. Düne göre 158 puan artış kaydeden BİST100 Endeksinde işlem hacmi 60 Milyar 960 Milyon oldu.
Borsada son 4 aydır risk iştahı düşük seyretmeye devam ediyor. BİST100 Endeksi 1 Temmuz’da test ettiği 12263 Zirvesinin ardından yüzde 25 civarında düşerek Ekim ayında 9567 puana kadar gerilemişti. 9700 Mart ayından gelen önemli bir destek bölgesi ancak bir süredir düşüşlerin ardından gelen tepkilerde 8900 direncinin üzerinde tutunamıyoruz. Endeks yüzde 2’ye yakın artış kaydederken işlem hacminin 60 Milyara gerilemesi alışların ancak kısa vadeli tepki olarak yorumlanmasına neden oluyor. Ümit verici gelişme olarak, geçtiğimiz haftalarda endeks 10 Günlük hareketli ortalamalar direnç olarak değerlendirilmişti bugün kapanışı 10 günlüklerin hemen üzerinde sırasıyla 9000, 9200 9500 önümüzdeki dirençler.
Bu haftanın hepimizi çok derinden etkileyen gündemi dün Savunma Sanayi’nin gözbebeği şirketi TUSAŞ’a yapılan terör saldırısı oldu. Saldırının ardından Irak ve Suriye’nin kuzeyinde operasyonlar devam ediyor. Bahçeli’nin meclisteki çağrısından sonraki gelişmelerle piyasalarda gözler tekrar siyasete çevrildi. Henüz adı konmasa da yeni bir barış süreci ihtimali önümüzdeki günlerde fiyatlanabilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, yurt dışı yerleşikler 18 Ekim haftasında da borsada satış yapmaya devam etmiş. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 73,6 milyon dolar net hisse satışı Yabancıların hisse senedi stoklarının piyasa değeri 30 milyar 681,2 milyon dolara geriledi. Bir önceki haftanın verilerinde Yabancı hisse satışı 126 Milyon dolar olmuştu.
Aynı hafta DİBS (Kesin Alım) net alımları 115,7 milyon dolar oldu. DİBS (Ters Repo) satımları net 9,2 milyon dolar oldu. Bir önceki hafta yabancıların tahvil alımları 200 Milyon dolar olmuştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri 1 milyar 979 milyon dolar artışla yeni zirve seviyesine yükseldi. 18 Ekim itibarıyla toplam rezervler 157 milyar 386 milyon dolardan, 159 milyar 365 milyon dolar oldu. KKM’de gerileme devam ediyor geçen hafta 58,3 Milyar TL azalan KKM Hesapları toplam 1,41 Trilyon TL’ye geriledi.
Seans kapanışında Bankacılık sektöründen ilk 3. Çeyrek finansalları geldi. Akbank 3. Çeyrekte 9,03 Milyar TL net kar açıkladı. Bu rakam piyasanın 9,13 Milyar TL beklentisinin altında. Bu çeyrekte banka karlılıklarında yüzde 20 gerileme bekleniyordu. Akbank’ın 2. Çeyrek karı 10,8 Milyar olarak açıklanmıştı bankanın karlılığının yüzde 17 oranında azaldığını görüyoruz.
3. Çeyrek bilançoları beklenenden daha olumsuz sonuçlar veriyor ancak endeksin 8600 puanın altına gerilerken 3. Çeyrek verilerini de fiyatladığı görüşündeyim.
Bugün küresel piyasalarda Avrupa ve ABD’de açıklanan PMI verileri piyasalara bir miktar moral aşıladı. ECB Yöneticilerinin yumuşak tonda açıklamaları ve Euro bölgesinde özellikle Almanya’da beklenenden daha iyi açıklanan PMI verileri Avrupa ve ABD Borsalarını pozitif etkiledi. Tesla karıyla ivme kazanan ABD Endekslerinde pozitif seyir devam ediyor.
UBS yaklaşan ABD Seçimleri sonrası piyasalarla ilgili yayınladığı raporda Trump politikalarının gelişmekte olan ülkeler açısından risk oluşturduğuna değiniyor. Bloomberg’in haberine göre UBS TL Long pozisyonlarını Ekim ayında kapatmış görünüyor.
Ham petrol fiyatları da düşmeye devam ediyor. WTI %0,51 gerileyerek 70,27 dolardan işlem görürken, Brent Petrolün varil fiyatı %0,64 düşüşle 74,48 dolara geriledi. Trump başkanlığının yaratacağı etkiler emtia piyasalarında fiyatlanmaya devam ediyor. 2750 doları kırarak rekor yineleyen ONS Altın yeni zirvesini test ettikten sonra 2730 dolara geri çekildi.
Yorumlar kapalı.