featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Nurdan Şahin Ekim Enflasyon Raporunu Yorumladı

Nurdan Şahin Ekim Enflasyon Raporunu Yorumladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haftanın ilk gününde piyasalar enflasyon verisine odaklandı. Eylül ayına göre aylık bazda enflasyonda hafif bir yavaşlama gözlemlense de Tüketici Fiyat Endeksi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aylık %2,88 olarak açıklanan TÜFE yıllık bazda %48,58 artarken 12 Aylık ortalamalara göre artış %62,02oldu. Çekirdek enflasyon %47,75, Temel mal fiyatları yıllık %28,3, aylık %3,8 arttı. Veri döviz fiyatı üzerinde etkili olmazken zaten zayıf seyretmekte olan BİST100 Endeksi yüzde 2’nin üzerinde geriledi.


Aylık bazda artışta hizmet enflasyonundan çok mal enflasyonundaki katılık dikkat çekti. Hizmet Enflasyonu geçen aya göre %1,93, mal enflasyonu %3,3 arttı. Hizmetler endeksi Eylül’de %4,9 olarak açıklanmıştı.


Mal enflasyonundaki artışta en önemli etken mevsimsel unsurlardan etkilenerek %14,3 yükselen giyim ve ayakkabı fiyatları olurken, gıda fiyatlarının ağırlığı %4,33 oldu. Hane halkları açısından endişe verici olan Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışın manşet enflasyonun 2 katı olması.
Prof. Dr. Ege Yazdan Bloomberg Kanalı’nda yaptığı röportajda yıl boyunca mal enflasyonunun yaklaşık 2 katı üzerinde seyreden hizmet enflasyonunu değerlendirdi. Önümüzdeki aylarda Hizmet enflasyonunda gerilemenin kalıcı, mal enflasyonunda artışın bir seferlik olması halinde olumlu yorumlanabileceğini belirtti ve bu verilerle yıl sonu enflasyonunun yüzde 45’in altında kalmasının mümkün olmadığı yönünde görüş bildirdi.


Mal enflasyonundaki yükselişle hizmet enflasyonundaki gerilemenin kalıcı olup olmayacağı TCMB’nın faiz kararında belirleyici olacak. TCMB Hizmetteki katılığın son çeyrekte yavaşlayacağını öngörmüştü. Hizmetteki katılık bir miktar azalmış görünüyor.


Üretici fiyat endeksi Ekim ayında %1,29 arttı. ÜFE döviz kurunun stabil kalması nedeniyle nerdeyse bir buçuk yıldır TÜFE’nin altında seyrediyor. Ekonomistler üretici fiyatları düşerken talebin canlı kalmasının TÜFE’de artışa neden olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını düşünüyor.


Ekim TÜFE verisinden sonra faiz indirimi bekleyen ekonomistlerin sayısı azalırken Yazgan Aralık ayı için indirimin rafa kalktığını düşünüyor.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, 8 Kasım Cuma günü 2024 Yılının son Enflasyon Raporu”nu açıklayacak. Faiz indirimiyle ilgili beklentinin şekillenmesi açısından rapor önemli olacak.


TÜFE Politika faizinin 1,4 puan altında. Genel seçimlerden önce 8,5’ e gerileyen politika faiziyle birlikte enflasyon yüzde 85’e yükselmişti. Bu ay açıklanan veriyle Enflasyon politika faizinin 1,4 puan altına geriledi. Aralık ayında yapılacak asgari ücret artışının da enflasyonu tetikleyici etkisi olabileceği düşünülüyor.


Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez artırarak B+’dan BB-‘ye yükseltti. Not artışına gerekçe olarak uluslararası rezervlerdeki artış gösteriliyor. Türkiye ‘nin net finansman ihtiyacının büyük ölçüde azaldığını düşünen yetkililer politika faizinde düşüşün ilk çeyreğin sonunda olacağını öngörüyor.

SP Global analistlerinin asgari ücret artışının enflasyonu tetikleme riskine de değindiği açıklamada asgari ücret zam oranı için beklentilerini %30 olarak açıklandı. Hizmet enflasyonunun yapışkan kalmasını zorluklardan biri olarak görürken görünümün durağana çekilmesi ise önümüzdeki zorluklara bağlı değerlendirmesinde bulundu.

Nurdan ŞAHİN
Nurdan Şahin Ekim Enflasyon Raporunu Yorumladı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.