Borsa İstanbul beklentinin üzerinde gelen enflasyon oranıyla birlikte gün içerisinde yüzde 3’e yakın değer kaybederek 8700 desteğinin altına geriledi.221 puan düşen endeks %2,49’luk gerilemeyle 8663 puandan kapandı. İşlem hacmi 68 Milyar oldu.
SP’nin not arttırımına rağmen 2,6 beklenen enflasyonun 2,88 gelmesiyle gün içerisinde bankacılık endeksinde düşüş derinleşti gerileme yüzde 5’i aştı Gün sonunda çok sınırlı toparlamayla XBANK %4,83 düşerek 11410 Puandan kapandı. Hiçbir ana endekste pozitif bir performans olmadı. BİST100 Endeksinde sadece 10 Hisse değer kazandı 90 Hisse değer kaybetti. Seans bitiminde gelen finansallarında THY 45 Milyar TL beklenirken 51 Milyar Net kar açıkladı. Beklenti üstü gelen kar yarın fiyata yansıyacaktır.
Veri ve haber akışı açısından yoğun bir hafta ABD Seçimleri FED Faiz kararı, içeride enflasyon raporu haftanın takip edilecek önemli gelişmeleri olacak.
Teknik açıdan endeks gün içerisinde 8610 puana kadar geriledi. Bütün kısa vadeli ortalamalarının altında işlem gören BİST100 Endeksinin 8600 puandan geçen TL desteği aynı zamanda 250 dolar desteğine tekabül ediyor. Yarın 8730’a kadar tepki gelebilir. 8700 puanın altını teyit etmemiz halinde 8550 ve 26 Ocak 2024 tarihinden kalan 8345 GAP Bölgesinin dolması beklenebilir. 8700’ün üzerinde kapanış yapsa bile 8850-9000 dirençlerini geçebilecek güç yok ancak orta uzun vade için cazip fiyatlamalar olduğunu düşünüyorum.
Bu sabah içeride Ekim ayı enflasyon verisini karşıladık. Eylül ayına göre aylık bazda hafif bir yavaşlama gözlemlense de Tüketici Fiyat Endeksi beklentilerin ve 2,5 eşik değerin üzerinde. Aylık %2,88 olarak açıklanan TÜFE yıllık bazda %48,58 arttı.
Aylık bazda hizmet enflasyonundan çok mal enflasyonundaki katılık dikkat çekti. Hizmet Enflasyonu geçen aya göre %1,93, mal enflasyonu %3,3 arttı. Hizmetler endeksi Eylül’de %4,9 olarak açıklanmıştı. Hizmet tarafında kira ve eğitim harcamalarındaki artış etkili olmuş. Kira artış oranı Ekim Ayında % 2,9 olmuş.
Yükselen enflasyonundaki artışta en önemli etken mevsimsel unsurlardan etkilenerek %14,3 yükselen giyim ve ayakkabı fiyatları olurken, gıda fiyatlarının ağırlığı %4,33 oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış manşet enflasyonun 2 katı olmuş.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, 8 Kasım Cuma günü “Enflasyon Raporu “nu açıklayacak.2024 Yılının son enflasyon raporu olacak. Rapor faiz indirimiyle ilgili beklentileri şekillendirecek. TÜFE Politika faizinin 1,4 puan altında. Uzmanlar TCMB’nin bu marjdan yararlanmadan önce enflasyonda düşüş eğilimi görmek isteyeceğini düşünüyor.
Ekim TÜFE verisinden sonra faiz indirimi bekleyen ekonomistlerin sayısı azalırken, enflasyonunu yorumlayan Morgan Stanley faiz indiriminin Aralık ayında rafa katlığına değindi.
SP yetkilileri aralık ayında politika faizinde indirim bekliyor. SP Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu bu yıl içinde 2. Kez arttırarak B+’dan BB-‘ye yükseltmişti. Not arttırımına
gerekçe olarak döviz rezervlerindeki iyileşmeyi gösteren kurum yetkilileri görünümün durağana çevrilmesini ise önümüzdeki süreceğin zorlu olacağını ifade ederek açıklıyor.
Hizmetler endeksindeki katılığa değinen SP Global asgari ücret zammının enflasyonu tetikleyeceğinden endişe ediyor. SP’nin asgari ücret artış beklentisi yüzde 30 olması yönünde. Değerlendirme genel olarak pozitif yorumlandı.
BOFA Merrill Lyinch Ekonoımisti Zümrüt İmamoğlu CNBC_e Televizyonuna yaptığı açıklamada ABD seçim sonucu ne olursa olsun küresel piyasalarda volatilitenin artacağına değinerek, Türkiye bu oynaklıktan en az etkilenecek ülkelerden biri açıklamasında bulundu. İmamoğlu 2025 için hem enflasyonun hem faizlerin düştüğü bir sene olmasını bekliyor
Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) sonuçlarına göre, BIST100 endeksinde piyasa profesyonelleri hisse senetleri ile ilgili olarak pozisyon artırmayı tavsiye ediyor. 4 Aydır üst üste gerileyen endeks için ağırlığı artır tavsiyesinde bulunanların oranı Eylül ayındaki %61.2’den %58.3’e gerilemiş fakat ağırlığı çok artır tavsiyesi %8.2’den %13.9’a yükselmiş
Katılımcılar Devam eden jeopolitik risklere rağmen, Kasım’da ABD Başkanlık seçimleri geçtikten sonra belirsizliğinin azalmasını olumlu olarak yorumlanmış. Dışarıda Fed, içeride enflasyon ve para politikasının piyasanın yönünü belirleyeceğin düşünen katılımcıların %53’ü. Siyasi gündemin BIST100’ü daha fazla aşağı çekmesini beklemiyor.
Piyasa katılımcılarının Portföy tercihlerinde en çok paya sahip varlık sınıfı hisse senedi olurken hisse senedi portföy ağırlığı %27.9’dan %30.2’ye yükselmiş. TL Mevduatın ağırlığı %23.6’ya yükselirken ağırlığı en çok düşen yatırım aracı altın olmuş
TCMB para ve banka istatistikleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle geçtiğimiz hafta açıklanamamıştı. Bu sabah açıklanan TCMB verilerine göre Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 25 Ekim haftasında Borsa İstanbul’da 217,8 milyon dolarlık net hisse satışı gerçekleştirdi. Art arda 4 hafta hisse satan yabancı yatırımcılar dört haftada toplam 708 milyon dolarlık hisse satmış. Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoklarının piyasa değeri ise 30 milyar 186,8 milyon dolar olarak açıklandı.
Yorumlar kapalı.