Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sunumunda dış finansmana erişimin iyileştiğini, Türk Lirası’na talebin arttığını ve makro finansal istikrarın güçlendiğini belirtti.
BÜTÇEDE ENFLASYON VURGUSU
Bakan Şimşek, yönetilen ve yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefleriyle uyumlu şekilde belirleneceğini ifade ederek, “Bütçe imkanları ölçüsünde fiyat ayarlamalarında hedeflerimizi dikkate alacağız” dedi. Ayrıca, temel mallarda enflasyon düşüşünün hızlandığını, ancak hizmet sektöründe enflasyonun yüksek seyrettiğini belirtti.
REZERVLERDE ARTIŞ
Mehmet Şimşek, swap hariç net rezervlerde Mayıs 2023 itibarıyla 106 milyar TL’lik artış yaşandığını ve bu artışın yüzde 75’inin yurt içi portföy tercihlerinden kaynaklandığını açıkladı.
BÜYÜME VE EKONOMİK DENGELENME
Şimşek, ekonomideki dengelenmenin sürdüğünü ve enflasyondaki düşüşle birlikte 2024’ün ikinci yarısında ekonomik toparlanmanın hızlanacağını öngördüklerini söyledi.
VERGİ POLİTİKALARINDA ADALET
Vergi yükünün yüksek olduğu algısını eleştiren Şimşek, “Türkiye’deki vergi yükü algısı gerçeği yansıtmıyor. Dolaysız vergilerin payını artırarak vergi adaletini güçlendirmek önceliğimiz olacak” dedi. Ayrıca, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıkla hareket ettiklerini vurguladı.
2025 BÜTÇESİ KAPSAMI
Komisyonda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra şu kurumların bütçe ve Sayıştay raporları ele alınıyor:
• Gelir İdaresi Başkanlığı
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)
• Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)
EKONOMİK HEDEFLER ŞEKİLLENİYOR
Kamu maliyesi reformları ve ekonomik dengelenme adımları, 2025 bütçesinin ana eksenini oluşturuyor. Kamu ihale ve KİT yönetişim reformlarının tamamlandığını aktaran Bakan Şimşek, önümüzdeki dönemde sürdürülebilir büyüme ve istikrar için daha güçlü adımlar atılacağını belirtti.
Yorumlar kapalı.