Çin’in endüstriyel kârları, bir yıl öncesine göre Ekim ayında %10 düştü; bu, Pekin’in teşvik önlemlerinin henüz şirket kazançlarındaki düşüşü tersine çevirmediğinin bir başka işareti.
Bu, Eylül ayındaki yıllık %27,1’lik düşüşün ardından, Mart 2020’den bu yana en büyük düşüş olan kâr düşüşünün üçüncü ayını işaret ediyor. Endüstriyel kârlar, Çin’deki fabrikaların, madenlerin ve kamu hizmetlerinin mali sağlığının temel bir ölçüsüdür.
Ulusal İstatistik Bürosu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’in endüstriyel şirketlerindeki kârların ilk on ayda bir yıl öncesine göre %4,3 azaldığını söyledi. Bu, Eylül ayına kadar olan dönemdeki %3,5’lik düşüşle karşılaştırıldı.

İstatistik bürosu, Ekim ayındaki daha küçük düşüşü Pekin’in teşvik önlemlerinin uygulanmasına bağladı. NBS istatistikçisi Yu Weining, “Çoğu endüstri, özellikle ekipman ve yüksek teknoloji üretim sektörünün yardımıyla, bir önceki aya göre karlılıkta iyileşme gösterdi” dedi.
Macquarie Capital’de Çin hisse senedi stratejisi başkanı Eugene Hsiao, “Endüstriyel kârlardaki düşüşteki yavaşlama, düşük bir tabanda da olsa Çin ekonomik koşullarının kademeli olarak istikrara kavuşmasını yansıtıyor” dedi ve bu eğilimin, yerel ihracatçıların beklenen daha yüksek tarifelerden önce ABD’ye sevkiyatlarını aceleyle yapmasıyla “bir kerelik talep” ile örtüştüğünü ekledi.
Pekin’den gelecek yıl daha fazla mali desteğin, şirket kazançlarını artırmada daha anlamlı bir etki yaratmasını bekliyor.
Devlete ait firmalar Ocak-Ekim döneminde kârlarında %8,2 düşüş kaydederken, özel işletmelerin kârlarında %1,3 düşüş görüldü.
Hong Kong, Makao ve Tayvan’dan yatırımları olanlar da dahil olmak üzere yabancı sanayi firmaları, bir yıl öncesine göre ilk on ayda kârlarının marjinal olarak %0,9 arttığını gördü.
Son veriler, Pekin’in son teşvik önlemlerinin ekonominin bazı sektörlerine yardımcı olduğunu, ancak kalıcı deflasyonist baskıları telafi etmeye yetmediğini gösteriyor.
Çin’in Ekim ayındaki tüketici fiyat endeksi beklenenden daha yavaş yükseldi ve bir yıl öncesine göre %0,3 artarak Haziran ayından bu yana en yavaş artışı kaydetti. Bu arada, üretici fiyat endeksi yıllık bazda %2,9 düştü ve deflasyonun bir önceki aydaki %2,8’lik düşüşten daha derinleştiğini gösterdi.
Ülkenin endüstriyel üretimi de beklenenden daha yavaş büyüdü. Sabit varlık yatırımları arasında, gayrimenkul Ekim ayına kadar olan yıl için %10,3 düştü, bu Eylül ayına kadar olan dönemde görülen %10,1’den daha keskin bir düşüş.
Daha parlak tarafta, Ekim ayındaki perakende satışları yıllık bazda %4,8 büyüme ile beklentileri aştı ve işsizlik oranı Eylül ayındaki %5,1’den %5’e geriledi.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, zayıf iç tüketim ve uzun süreli konut kriziyle boğuşurken, üçüncü çeyrekte 2023’ün başından bu yana en yavaş büyümesini kaydetti.
Eylül ayının sonundan bu yana, Çin yetkilileri, tökezleyen ekonomiyi desteklemek ve hükümetin “yaklaşık %5” büyüme hedefini yakalamak için teşvik duyurularını artırdı.
Çin’in, Kasım ayına ilişkin resmi imalat satın alma müdürleri endeksini Cumartesi günü yayınlaması planlanıyor. Reuters’ın ekonomistler arasında yaptığı bir ankete göre, resmi PMI’ın 50,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor; bu, Ekim ayındaki 50,1’den biraz daha büyük bir genişleme.
50’nin üzerindeki bir okuma, faaliyette genişlemeyi gösterirken, bu seviyenin altındaki bir okuma daralmayı gösteriyor.
Yorumlar kapalı.