featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BİST  100 Endeksi Haftaya yatay pozitif kapanışla başladı. Cuma kapanışına göre %0,30 artan BİST 100 Endeksi 9681 puandan günü tamamladı. İşlem hacmi son bir aydır 85 milyarın üzerinde seyrediyordu bugün hacim 80 milyar 851 Milyona geriledi.

Endekslerde önemli bir hareket olmadı yarın açıklanacak enflasyon verisi en çok bankacılık sektörünü etkileyecek. BİM geri alımları hissenin yüzde 2,90 artmasına neden oldu.

Borsa İstanbul yarın açıklanacak enflasyon verisini bekliyor. Bugün piyasada yaşanan sıkışıklığın bir nedeni İTO’nın açıkladığı İstanbul enflasyon verisi oldu.  Veriye göre İstanbul’da Kasım ayında önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 3,07, toptan fiyatlar ise yüzde 2,68 artış gösterdi. Veriyle birlikte bono faizlerinde de bir miktar artış oldu.

 Ekim’de İstanbul’un aylık enflasyonu yüzde 3,6 olmuştu. Genel olarak, İstanbul enflasyonu ve Türkiye genel TÜFE verisi benzer oranlar gösterir; Ancak bazı dönemlerde iki veri arasındaki ilişkinin bozulduğuna da rastlanıyor.

İstanbul enflasyonu 3’ün üzerinde ve yarın açıklanacak enflasyon verisinin %1,98 olması bekleniyor. TÜFE verisi %2’nin altına gerilemediği takdirde Aralık ayı için faiz indirim ihtimali azalıyor. Beklenenden yüksek gelecek enflasyon endeksin 9550 hatta 9200 desteğine kadar geri çekilmesine neden olabilir.

Beklenene paralel gelen veri faiz indirimi umutlarını arttıracağı için tekrar 200 günlük ortalamanın üzerine doğru bir hareket başlatabilir.

BİST’i olumsuz etkileyen diğer faktör İsrail ordusunun Lübnan ile yaptığı ateşkes anlaşmasını ihlal etmesi ve İsrail ordu sözcüsünün evlerine dönmeye çalışan Güney Lübnanlıları tehdit etmesi oldu.  Ortadoğu’da barış anlaşmasıyla hafifleyen jeopolitik gerilim tekrar yükseldi.

İçeride bugün veri trafiği oldukça yoğundu. Bloomberg Tüketici Güveni, PMI ve kasım ayı dış ticaret rakamları açıklandı. Dış ticaret açığının bir miktar arttığını görüyoruz. Veri Kasım ayında -7,3 milyara yükseldi Ekim ayında 5,75 milyar dolar olmuştu. İhracatın ithalatı karşılama oranı %76,7’ye yükseldi. 2024 yılının geneline baktığımızda dış ticaret açığının %27 azaldığını görüyoruz.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4,85 oranında artarak 71,99 değeri ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,78 artarak 65,34 değerini alıyor. Beklentilerde inişli çıkışlı seyir devam ediyor.  Bugünün diğer verisi İSO PMI (İstanbul Sanayi Odası Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Kasım 2024 dönemi sonuçları. İSO PMI Endeksi 45,8 seviyesinden 48,3’e yükseldi. 50 eşik değerinin altına kalmasına rağmen üretim koşullarında bozulma Mayıs 2024’ten beri en düşük seviyeye gerilemiş.

Her iki veri karşılaştırıldığında, PMI gerilerken Tüketim eğilimindeki yaklaşık yüzde 15’lik artış faiz indirimi beklentisiyle birlikte yükselmiş görünüyor. Üretimdeki daralma azalarak devam ederken tüketim eğilimi devam ediyor özetle az üretip çok tüketme eğilimindeyiz.

ABD PMI verisinde de artış var. ISM imalat verisi 47,5 seviyesinden 48,4’e yükselmiş. İmalat toparlanıyor ve enflasyonist baskı azalıyor. Cuma günü tarım dışı istihdam verisi izlenecek ABD tahvil faizleri de bir miktar yükseldi. Borçlanma maliyetlerinin artışından yine Trump politikaları sorumlu tutuluyor.

Fransa’daki siyasetin gündemi Avrupa piyasalarını olumsuz etkiledi. Faiz indirimi için Avrupa’da50 Baz puan konuşuluyor. Beklentilerin gölgesinde EURUSD Paritesi tekrar 1,05’in altına geriledi.  Paritedeki değer kaybı yüzde 1’in üzerinde.

Nurdan Şahin ile Gün Sonu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.